Πώς θα προετοιμάσετε το μικρό σας «πρωτάκι» είτε ετοιμάζεται για το νηπιαγωγείο ή για το δημοτικό; Η πρώτη μέρα είναι από τις πιο σημαντικές και το παιδί σας σίγουρα χρειάζεται υποστήριξη!
Η πρώτη μέρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και αφού τα ελέγξατε όλα και κάνατε την εγγραφή του παιδιού σας, ήρθε η ώρα να πάει για πρώτη φορά στο νέο του περιβάλλον. Για να κάνετε τη «μετάβαση» πιο εύκολη:
-Κάντε μια βόλτα με το παιδί σας στον παιδικό σταθμό για να γνωριστεί με τη δασκάλα και το χώρο.
-Μάθετε αν παιδάκια με τα οποία παίζει ήδη θα φοιτήσουν στον ίδιο σταθμό, ώστε να έχει μερικούς «γνωστούς» στην τάξη.
-Αν του δίνετε φαγητό από το σπίτι διαλέξτε μαζί το καλαθάκι ή την τσαντούλα του.
-Ξεκινήστε τη διαδικασία προσαρμογής μερικές μέρες πριν την εφαρμογή του νέου του ωραρίου. Βάλτε το για ύπνο λίγο νωρίτερα και ετοιμάστε από το βράδυ τα ρούχα του, ώστε να αρχίσει να συνηθίζει.
-Εξηγήστε του σε στιλ ιστοριούλας τι είναι ο παιδικός σταθμός, τι θα κάνει εκεί και γιατί πρέπει να είναι χαρούμενο. Μπορείτε να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία παραμυθάκια με θέμα την πρώτη μέρα στο σχολείο.
-Φτιάξτε ένα χαρούμενο ημερολόγιο και σημειώστε τις μέρες του σχολείου με αυτοκόλλητα και χαρούμενα σχεδιάκια για να δώσετε μια νότα γιορτής στις μέρες αυτές.
Το άγχος του αποχωρισμού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτός από το παιδί άγχος έχει και ο γονέας όταν αποχωρίζεται το παιδί του. Η ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή σύμβουλος Χαρά Παπασαράντη μας έδωσε τα φώτα της για το πώς να το καταπολεμήσετε.
-Κρατήστε θετική στάση. Αν έχετε άγχος, προσπαθήστε να μην το δείξετε. Πείτε στον εαυτό σας και στο παιδί: «Θα σε αφήσω στο σταθμό και θα είσαι μια χαρά. Θα γελάς και θα παίζεις».
-Παίξετε παιχνίδια για το «αντίο». Το πιο παραδοσιακό είναι το «κου-κου»! Ανοίξτε την πόρτα, βγείτε έξω, κλείστε την, μετά ανοίξτε την και πείτε «κου-κου». Έτσι, θα καταλάβει πως ό,τι φεύγει ξαναγυρίζει.
-Όταν το αφήσετε στον παιδικό σταθμό ή, αν δεν το πάτε εσείς, όταν φύγετε από το σπίτι, μη γυρίσετε πίσω. Έτσι, θα πεισμώσει. Αν σας βοηθάει, καθίστε έξω από την πόρτα του σταθμού ή του σπιτιού για να βεβαιωθείτε ότι σταμάτησε να κλαίει.
-Κάντε τον αποχωρισμό μια χαρούμενη υπόθεση. Μπορείτε να πάτε στο σχολείο τραγουδώντας ή παίζοντας!
-Ενημερώστε το παιδί ότι θα επιστρέψετε για να το πάρετε. Έτσι, θα το πείσετε ότι δεν φεύγετε για πάντα!
«Χορός» σε νέους ρυθμούς!
Βοηθήστε το παιδί σας να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της νέας του ζωής:
– Ένα παιδί είναι καλό να έχει ήδη μάθει να ντύνεται και να πλένεται μόνο του μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Σε αυτή, λοιπόν, την περίπτωση μιλήστε του πρώτα και ενημερώστε το πως είναι καλό όταν ξεκινήσει το σχολείο να επιλέγει τι ρούχα θα φορέσει από την προηγούμενη νύχτα. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα ρούχα και παπούτσια για εκείνη τη μεγάλη μέρα, αλλά και να τακτοποιήσει την τσάντα του. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να μαθαίνει τι εστί αυτονομία αλλά και εσείς δεν θα γίνεστε παρεμβατικοί, ως γονείς, σε θέματα που αφορούν το παιδί σας και μόνο.
– Στην πιθανότητα που το μικρό σας δεν έχει μάθει να φροντίζει τον εαυτό του, ίσως είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος για να το κάνει. Προτρέψτε το να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει στο σχολείο αλλά και να φτιάξει τη σχολική του τσάντα. Εάν δείτε πως χρειάζεται βοήθεια, απλώς να είστε κοντά του καθώς το ενθαρρύνετε να συμμετέχει στη διαδικασία των προετοιμασιών.
– Μπορείτε, 1 βδομάδα πριν, να ξεκινήσετε να προσαρμόζετε το μικρό σας στο νέο ωράριο με το να το προτρέπετε να σηκώνεται λίγο πιο νωρίς μέρα με τη μέρα. Έτσι, δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεως όταν ξαφνικά, μια μέρα, θα χρειαστεί να σηκωθεί πολύ πρωί!
– Μπορείτε να του αγοράσετε ένα ξυπνητήρι, για να μάθει να ρυθμίζει μόνο του την ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει σταδιακά στη διαδικασία να αναλαμβάνει την ευθύνη του πρωινού του ξυπνήματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας τη δύναμη του ίδιου του μυαλού του, που βρίσκεται κρυμμένη μέσα του. Ενθαρρύνετέ το, λοιπόν, πριν πάει για ύπνο το βράδυ να λέει συνεχώς στον εαυτό του «αύριο θα ξυπνήσω την τάδε ώρα». Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο μέχρι να το καταφέρει αλλά εσείς καλό είναι να το ενθαρρύνετε προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο μέχρι να επιτύχει το στόχο του εσείς θα έχετε στο νου σας την ώρα αφύπνισής του και θα το ξυπνάτε γλυκά όταν ξεχνιέται!
– Φροντίστε τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως το παιδί σας στις νέες καθημερινές του απαιτήσεις να ξυπνάτε όλοι λίγο πιο νωρίς, προκειμένου να έχετε το χρόνο με το μέρος σας και να μην καθυστερείτε οικογενειακώς! Έτσι, δεν θα αγχώνεστε ούτε εσείς αλλά ούτε και το παιδί σας που θα είναι ήδη κάπως αμήχανο σκεπτόμενο τα νέα δεδομένα.
Το σχολείο με άλλη ματιά!
Πριν πάει στο σχολείο είναι σημαντικό να συζητήσετε μαζί του διάφορα ζητήματα και να του εξηγήσετε το πώς και το γιατί!
– Καταρχάς ενημερώστε το για το νέο τρόπο ζωής του με την έναρξη της σχολικής περιόδου, αλλά διευκρινίστε του τη σημασία του σχολείου στη ζωή κάθε ανθρώπου. Προσπαθήστε να είστε πολύ ήρεμοι και αποφύγετε να του μεταδώσετε με αυστηρό τρόπο το ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, είτε του αρέσει είτε όχι.
– Προβάλετε τα θετικά στοιχεία του σχολείου, εκτός από τα αυτονόητα, όπως η κατάρτιση που θα αποκομίσει. Αυτή τη στιγμή το παιδί σας βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια συγκριτικά με εσάς και δεν συμμερίζεται τα δικά σας άγχη. Μιλήστε του, λοιπόν, σε μια γλώσσα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.
– Ενδεικτικά, παρουσιάστε του κάποια από τα νέα πράγματα που θα μάθει και συνδέστε τη γνώση που θα αποκομίσει από το σχολείο με την καθημερινότητά του, π.χ. πείτε του πως με την ανάγνωση θα μάθει να διαβάζει τα αγαπημένα του παραμύθια και τους υπότιτλους στις ξενόγλωσσες ταινίες και με τη γραφή θα μάθει να στέλνει γράμματα ή να γράφει δικά του παραμύθια.
– Ακόμη, επισημάνετέ του τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων απλά, λέγοντάς του πως θα γνωρίσει και άλλα παιδάκια εκεί, με τα οποία θα μπορεί να παίζει στα διαλείμματα αλλά και να κάνει παρέα και εκτός του σχολείου, όποτε το θέλει.
– Φυσικά, είναι σημαντικό να μάθει ότι πρέπει να παρευρίσκεται 5 μέρες την εβδομάδα στο σχολείο, αλλά τα Σαββατοκύριακα θα μπορεί να κάνει βόλτες και να παίζει όσο θέλει. Εσείς, από την πλευρά σας, βέβαια, οφείλετε να αφιερώνετε έστω και 5 με 10 λεπτά καθημερινά προκειμένου να ασχολείστε με τις ανάγκες του.
– Απαλύνετε το άγχος των γνωριμιών με νέους φίλους! Πείτε του να μην ντρέπεται με τα άλλα παιδάκια, γιατί όλα είναι στην ίδια θέση και το ένα έχει ανάγκη το άλλο! Προτρέψτε το να είναι θαρραλέο και να μη φοβάται τίποτα. Αν το παιδί είναι ντροπαλό, μην του το υπενθυμίζετε συνεχώς λέγοντας «ξέρω ότι είσαι ντροπαλός και ότι δεν θέλεις να παίζεις με άλλα παιδιά».
– Επισημάνετέ του πως και οι δύο είστε κοντά του και οτιδήποτε το ενοχλήσει ή το στενοχωρήσει μπορεί πάντα να το συζητάει μαζί σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ