Site icon TLIFE

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει;

Μέχρι πόσο βάρος πρέπει να μεταφέρει ένα παιδί; Συνδέεται τελικά η σχολική τσάντα με την εμφάνιση σκολίωσης; Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πότε να ανησυχήσουν; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το βάρος που έχει αποκτήσει η σχολική τσάντα. Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με παλαιότερα το βάρος της έχει αυξηθεί κατά πολύ και αυτό προβληματίζει γονείς, γιατρούς και εκπαιδευτικούς για το πόσο η αύξηση αυτή είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση προβλημάτων στην υγεία των παιδιών.
Πολλές έρευνες καταδεικνύουν πως η σχολική τσάντα- παρά την αντίληψη που κυριαρχούσε- δεν προκαλεί σκολίωση. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πως η σκολίωση είναι κληρονομική και συνδέεται με κάποια γονιδιακή ανωμαλία. Έτσι η σχολική τσάντα έχει απενοχοποιηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά στην εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης.
Ωστόσο, ένα παιδί που πάσχει από σκολίωση μπορεί με την κακή χρήση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας να επιβαρύνει το πρόβλημα.
Μια βαριά τσάντα είναι ένας συνεχής τραυματισμός για το σώμα του παιδιού. Ανάλογα λοιπόν με το βάρος της, την ηλικία του παιδιού και τα σωματομετρικά του μεγέθη η τσάντα ενδέχεται να δημιουργήσει κακώσεις -ιδιαίτερα μυικές- και να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, στη μέση, μούδιασμα στο χέρι και δευτερογενώς πονοκεφάλους. Παιδιά με ανεξήγητες κεφαλαλγίες καλό είναι να ελέγξουν αν ελέγξουν αν το πρόβλημα έχει προκληθεί από υπερβολικό βάρος
Το βάρος της σχολικής τσάντας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού (ή κατά άλλους το 1/6 του βάρους).
Ιδανικές προϋποθέσεις…

Η σχολική τσάντα θα πρέπει να έχει ροδάκια, ώστε τα παιδιά να σέρνουν και να μη σηκώνουν το βάρος της. Και σε αυτή την περίπτωση όμως , το υπερβολικό βάρος μιας τσάντας θα δημιουργούσε ενδεχομένως πρόβλημα στο χέρι του παιδιού, ειδικά στην περίπτωση που εκείνο θα είχε να διανύσει μεγάλη απόσταση.
Προτιμούμε τσάντες με φαρδιά λουριά που θα “φοριούνται” και στους δύο ώμους. Ακόμη καλύτερα, αν κάτω από τα λουριά υπάρχουν μαξιλαράκια και αν η τσάντα διαθέτει και ζώνη που δένει γύρω από τη μέση του παιδιού για πιο ομοιόμορφη κατανομή του βάρους.
Τα βιβλία και τα σχολικά είδη θα πρέπει να τοποθετούνται με τάξη μέσα στην τσάντα. Τα πιο βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κέντρο και στο βάθος της.
Αν τα σχολεία θα μπορούσαν να διαθέτουν ντουλάπια για να αποθηκεύουν τα παιδιά τα βιβλία και τα προσωπικά τους αντικείμενα και αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να έχουν δεύτερα βιβλία στο σπίτι για να διαβάζουν θα απαλλάσσονταν από το βάρος της μεταφοράς από και πρός το σπίτι. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει διπλάσιο ιδιωτικό και κρατικό κόστος και είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Τι να προσέξετε;

Αν το παιδί παραπονεθεί για πόνους σε πλάτη, μέση, ώμους, αυχένα ή παρουσιάζει ανεξήγητους πονοκεφάλους οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρο, ο όποιος θα διερευνήσει την αιτία, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κρίνει αν πρέπει να παραπεμφθεί σε ορθοπεδικό.
© 2024 tlife.gr