Σε αρκετές οικογένειες το παιδί συνήθως εξομολογείται τα μυστικά του στη μαμά και ζητάει την βοήθειά της για να κάνει πράγματα “κρυφά” από τον μπαμπά. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά όπου η μαμά προσπαθεί να πάρει το παιδί με το μέρος επειδή μπορεί να έχει πρόβλημα με τον μπαμπά. Τι επιπτώσεις όμως θα έχει αυτό στο παιδί; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου εξηγεί και τις δύο πλευρές…
Από τη μεριά του παιδιού…
Πάρα πολλές φορές στις οικογένειες συμβαίνει να στρέφεται το παιδί προς τη μητέρα για να την βάλει ως διαμεσολαβητή ή ως συνωμότη μαζί του προκειμένου να πετύχει πράγματα από τον πατέρα που ξέρει ότι θα του αρνηθεί ή που πιστεύει ότι θα του αρνηθεί.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι από την φύση τους χειριστικά. Δηλαδή προσπαθούν να κάνουν συμμαχία με έναν γονιό ώστε να γίνει το χατήρι τους. Το μόνο που τα νοιάζει επειδή είναι ακόμα μικρά και ανώριμα είναι να γίνει το χατήρι τους και όχι αν είναι σωστό ή αν δεν είναι σωστό.
Πολλές φορές ανάμεσα στους 2 γονείς υπάρχει διχογνωμία. Άλλα πιστεύει σωστά η μαμά και άλλα ο μπαμπάς. Το παιδί κατανοεί ότι υπάρχει αυτή η διχογνωμία και την εκμεταλλεύεται.
Η μεριά της μαμάς…
Πολλές φορές η μαμά επειδή έχει θέματα με τον μπαμπά, δικά τους, προσπαθεί να συμμαχήσει με το παιδί και να το έχει με το μέρος της κάνοντάς του τα χατίρια, αφήνοντας ανοιχτό και ακάλυπτο τον μπαμπά και παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως τον καλό γονέα. Πράγμα βέβαια που είναι καταστροφικό για το παιδί γιατί το παιδί πρέπει να έχει και τους 2 γονείς μαζί κοντά του και απέναντί του και να ξέρει ότι οι αποφάσεις που παίρνονται είναι από κοινού και ότι δεν τον παίρνει να κάνει συμμαχίες.
Είναι αδυναμία της μητέρας η ενέργεια του να συμμαχεί με το παιδί και να κάνει πράγματα χωρίς να τα γνωρίζει ο μπαμπάς.
Τι πρέπει να κάνει η μαμά σε αυτή την περίπτωση;
Ακόμη και αν το παιδί της πει πράγματα εμπιστευτικά ή ζητήσει από εκείνη κάτι, εκείνη θα πρέπει να του δηλώσει ότι θα το συζητήσει και με τον μπαμπά.
Απλά επειδή χρειάζεται τρόπο τις περισσότερες φορές, η μαμά πρέπει να το παρουσιάσει στον μπαμπά με ένα γλυκύτερο, διαλλακτικότερο, διπλωματικότερο τρόπο έτσι ώστε και εκείνος να μπορέσει να δώσει την έγκρισή του. Και ο μπαμπάς θα μπορούσε να κάνει ένα χατήρι εάν του ζητηθεί με τον κατάλληλο τρόπο και του εξηγηθεί για ποιο λόγο μπορούμε να κάνουμε αυτό το χατίρι στο παιδί και να μην το απορρίψουμε.
Προσοχή!
Η μαμά που κάνει πράγματα με το παιδί εν αγνοία του μπαμπά κάνει πολύ μεγάλο λάθος.
-Δημιουργεί στρατόπεδα.
-Δημιουργεί κακή φιγούρα του μπαμπά στα μάτια του παιδιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Στερεί από το παιδί σεβασμό στον πατέρα αφού κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη του και γίνεται συνένοχος σε οτιδήποτε κακό μπορεί να προκύψει από τα χατίρια ή τις άδειες που δίνει στο παιδί και η ευθύνη της θα είναι τεράστια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ