Πλησιάζουν οι εξετάσεις και όλα τα παιδιά έχουν άγχος. “Κι αν δεν περάσω;”, “Κι αν απογοητεύσω τους γονείς μου;”, “Τι θα κάνω μετά;”….
Μια δύσκολη περίοδος για κάθε παιδί, μια φάση που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη δίνει τις απαραίτητες συμβουλές έτσι ώστε να ανέβει το ηθικό τους αλλά και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με δύναμη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι αυτοπεποίθηση, πίστη στον εαυτό τους και γονείς που στηρίζουν!
Τα παιδιά λοιπόν πρέπει:
-
Πρέπει να τρώνε και να κοιμούνται κανονικά. Οι υπερβολές είναι εις βάρος τους.
-
Να μην προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τον εαυτό τους, προσπαθώντας να μάθουν όσα δεν έμαθαν, αλλά να αξιοποιήσουν αυτά που ήδη ξέρουν καλά.
-
Να μην σκέφτονται ότι οι εξετάσεις είναι το τέλος ή η αρχή του κόσμου. Είναι απλά μια προσπάθεια η οποία ακόμη και αν αποτύχει ή επιτύχει σχετικά και όχι απόλυτα, τους δίνει ένα σπουδαίο μάθημα για το τι πρέπει να προσέχουν από δω και πέρα και αν κάτι το θέλουν πάρα πολύ, στο τέλος θα το πετύχουν είτε άμεσα είτε πλάγια. Δηλαδή αν δεν περάσουν στη σχολή της αρεσκείας τους, μπορεί να πάνε στη σχολή που πέτυχαν και στη συνέχεια να γραφτούν με το πτυχίο τους στη σχολή που επιθυμούν πάρα πολύ.
-
Να μην ενοχοποιούνται και να μην αισθάνονται ότι προδίδουν τις προσδοκίες των γονιών τους. Οι γονείς τους τα αγαπούν έτσι κι αλλιώς. Προσπαθούν μαζί τους για το καλύτερο αλλά έχουν οι γονείς την εμπειρία ζωής για να ξέρουν ότι πόλεμος χάνεται μόνο όταν τον παρατήσεις και όχι όταν χάσεις μία μάχη.
-
Πρέπει να σκέφτονται αισιόδοξα και θετικά. Να σκέφτονται τα καλά τους και δυνατά τους σημεία έτσι ώστε να ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή τους και να είναι πιο δυνατοί και μαθαίνουν να ελέγχουν το άγχος τους.
Το άγχος πρέπει να το ελέγχουν με αναπνοές και αργές εκπνοές μετρώντας ως το 5 που καθαρίζει το μυαλό με το να σκέφτονται θετικά και όμορφα πράγματα. -
Τέλος για να πετύχουμε χρειάζεται και να ονειροπολούμε. Χρειάζεται δηλαδή να ονειρευόμαστε τον εαυτό μας να έχει περάσει, να έχει τελειώσει, να εξασκεί το επάγγελμα που έχει επιλέξει. Αυτό είναι σαν να δίνεις στον εγκέφαλο θετικό μήνυμα ώστε να μεγιστοποιήσεις την προσπάθεια και να πετύχεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ