Site icon TLIFE

Τα παιδιά κινδυνεύουν διπλά με το παθητικό κάπνισμα!

Τα παιδιά κινδυνεύουν διπλά με το παθητικό κάπνισμα!
Όλες οι μαμάδες γνωρίζουν ότι είναι πολύ κακό να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα μπροστά στο παιδί. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αιφνίδιο θάνατο. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει να μην καπνίζεις ποτέ μπροστά στο παιδί σου και σου επισημαίνει τις συνέπειες που θα έχει στον οργανισμό του…
Αν κρατάτε τσιγάρο σβήστε το και αν έχετε παιδιά κόψτε το. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης σας επιτρέπει να καπνίζετε αλλά η ζωή των παιδιών σας, σας απαγορεύει. Η δική σας ζωή κινδυνεύει επίσης, αλλά είναι δική σας.
Τα παιδιά σας όμως υποχρεώνονται να καπνίζουν παθητικά βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή τους. Πρόκειται για το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα στο οποίο εξαναγκάζονται τα παιδιά να ζουν και να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο από τους καπνούς των τσιγάρων.
10 τσιγάρα καπνιστή=1 τσιγάρο παθητικού καπνιστή…
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των γιατρών διεθνώς επικεντρώνεται στο παθητικό κάπνισμα των παιδιών κι αυτό διότι έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους άμεσους αλλά και μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία τους.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 10 τσιγάρα ενός καπνιστή, ο παθητικός καπνιστής εισπνέει ένα τσιγάρο. Το τραγικότερο όμως είναι ότι ενώ ο παθητικός καπνιστής καπνίζει ποσοτικά λιγότερο, ποιοτικά όμως εισπνέει περισσότερα επικίνδυνα στοιχεία για τον λόγο ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου παράγει περίπου 5.000 γνωστές χημικές ουσίες.
Ο καπνός που ρουφάει ο ενεργός καπνιστής περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, νικοτίνη και πίσσα. Ο καπνός όμως που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής έχει και ποσότητες νιτροζαμίνης και βεζοπυρενίου που αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνες.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:
Οι συνέπειες για τον παθητικό καπνιστή είναι ανεξάρτητες της ηλικίας του γιατί μπορούν να τον επηρεάσουν πριν ακόμα γεννηθεί αφού μέσω της μητέρας καπνίζουν και τα έμβρυα. Ο καπνός περνάει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα είτε η μητέρα καπνίζει είτε ζει σε περιβάλλον καπνιστών.
Στο θηλασμό. Τα προϊόντα του καπνού περνούνε επίσης στο μητρικό γάλα και τα εισπράττει το παιδί με τον θηλασμό.
Κάπνισμα μπροστά στην έγκυο. Βλαβερό είναι και το κάπνισμα του υποψήφιου πατέρα έστω και αν η μητέρα δεν είναι καπνίστρια.
Υπολογίστηκε ότι αν καπνίζει 20 τσιγάρα μπροστά στην έγκυο την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει την γέννηση νεογνού με βάρος μικρότερο κατά 120γρ.
Κάπνισμα μετά την γέννα. Μετά την γέννα αν ο πατέρας καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα το παιδί καπνίζει 30 τσιγάρα τον χρόνο, αν η μητέρα κάνει το ίδιο το παιδί καπνίζει 50 τσιγάρα τον χρόνο, εάν και οι 2 γονείς είναι καπνιστές το παιδί καπνίζει 80 τσιγάρα τον χρόνο.
Προσοχή! Μικρότερο βάρος και ύψος…
Τα νεογέννητα καπνιστριών μητέρων έχουν μικρότερο βάρος γέννησης κατά μέσο όρο 200γρ περίπου ή και περισσότερο αν γίνεται μεγάλη χρήση καπνού.
Η συχνότητα του προδρομικού πλακούντα της πρόωρης αποκόλλησης, του πρόωρου τοκετού, της πρόωρης ρήξης μεμβράνης θνησιγενών εμβρύων, πνευμονιών, ασφυξίας και αναπνευστικής δυσχέρειας είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει ιστορικό καπνίσματος της εγκύου.
Το ύψος του νεογνού μπορεί να είναι μικρότερο κατά 2,5 έως 3 εκατοστά και η περίμετρος του κεφαλιού μικρότερη κατά 1,5 εκατοστό.
Ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος κατά 20%.
Προβλήματα στα βρέφη και στα παιδιά από τον καπνό:
1. Αυξημένη απόχρεμψη
2. Αυξημένος βήχας χωρίς προφανή αίτια ιδίως κατά την διάρκεια της νύχτας

3. Συχνά κρυολογήματα

4. Λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού και αύξηση της συχνότητας του άσθματος.
Το κάπνισμα της εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος του παιδιού στη μικρή ηλικία, ανεβάζει την πιθανότητα βρογχίτιδας σε 30%, αυξάνει τα επεισόδια πνευμονίας στον 1ο χρόνο της ζωής και μάλιστα ανάλογα με το αν καπνίζει ο ένας ή και οι 2 γονείς.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες που σχετίζουν την εμφάνιση καρκίνου και το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης όγκων στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα συστήματα ιδίως του αίματος.
Υπολογίστηκε ότι μία έγκυος που κάπνιζε από 1 έως 9 τσιγάρα την ημέρα είχε διπλάσιες πιθανότητες να χάσει το παιδί της στον 1ο χρόνο της ζωής του από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου από μία μητέρα μη καπνίστρια.

© 2024 tlife.gr