Αν έχεις ξεκινήσει να θηλάζεις, ξέρεις ήδη ότι δεν είναι απλή υπόθεση. Ίσως στην αρχή πάλεψες, ίσως όλα κύλησαν πιο ομαλά. Κάποια στιγμή όμως, όσο το μωρό σου μεγαλώνει, έρχεται αυτή η απορία που μοιάζει να σε κυνηγά. Μέχρι πότε να συνεχίσω; Αν περιμένεις μια ξεκάθαρη απάντηση, δεν υπάρχει. Γιατί ο θηλασμός δεν είναι μόνο θέμα οδηγιών ή στατιστικών, είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία που εξαρτάται από εσένα και το παιδί σου. Η σχέση αυτή δε χτίζεται με χρονόμετρα, αλλά με βλέμματα, αγγίγματα και νύχτες που σε βρίσκουν ξύπνια αγκαλιά με το μικρό σου. Είναι φυσικό να αναρωτιέσαι, γιατί είναι κι αυτό κομμάτι της διαδρομής.
Τι προτείνουν οι επίσημοι φορείς
Οι περισσότερες ιατρικές οργανώσεις, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες. Από εκεί και πέρα, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών, για όσο καιρό το επιθυμείτε κι οι δύο. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο, ούτε υποχρέωση να σταματήσεις όταν το παιδί σβήσει το πρώτο του κεράκι. Πολλά παιδιά σταματούν μόνα τους αργότερα, ενώ άλλα ζητούν το στήθος περισσότερο για παρηγοριά παρά για θρέψη. Αυτές οι συστάσεις δίνουν ένα γενικό πλαίσιο, όχι μια υποχρέωση. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις τι λέει η επιστήμη και να το προσαρμόζεις στη δική σου καθημερινότητα, χωρίς ενοχές και χωρίς πίεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οφέλη που κρατούν περισσότερο απ’ όσο νομίζεις
Αν επιλέξεις να συνεχίσεις τον θηλασμό πέρα από τον πρώτο χρόνο, ίσως εκπλαγείς με το πόσα οφέλη συνεχίζει να προσφέρει. Το γάλα σου αλλάζει και προσαρμόζεται, καλύπτοντας τις ανάγκες του παιδιού σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Ο θηλασμός είναι πηγή ασφάλειας, τρυφερότητας και σύνδεσης. Βοηθά στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού, προσφέρει ανακούφιση όταν το παιδί είναι άρρωστο ή αναστατωμένο και, για εσένα, είναι ένας φυσικός τρόπος προστασίας της υγείας σου, από τον καρκίνο του μαστού μέχρι την καρδιοπάθεια. Η καθημερινότητα μπορεί να γίνει πιο εύκολη όταν ξέρεις πως έχεις πάντα έναν ήσυχο τρόπο να ηρεμήσεις το μικρό σου. Κι όσο περνά ο καιρός, καταλαβαίνεις ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, είναι και επικοινωνία.
Πότε είναι σωστή η στιγμή να σταματήσεις
Η σωστή στιγμή δεν είναι γραμμένη κάπου, δεν την ορίζει κάποιος άλλος, ούτε έρχεται με κάποια προειδοποίηση. Έρχεται ήσυχα, όταν εσύ ή το παιδί σου νιώσετε ότι κάτι αλλάζει. Ίσως το μωρό αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον, ίσως εσύ αρχίσεις να νιώθεις πως χρειάζεσαι χώρο, ότι κουράστηκες ή απλώς ότι κάτι μέσα σου λέει «ως εδώ». Κι αυτό είναι εντάξει. Δε χρειάζεται να κρατήσεις κάτι που δεν σου κάνει πια καλό. Ούτε να σταματήσεις επειδή κάποιοι θεωρούν ότι «αρκετά κράτησε». Είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να αλλάξει πορεία. Ακόμα κι αν κάποτε πίστευες ότι θα θηλάζεις για χρόνια, μπορεί τώρα να νιώθεις αλλιώς. Κι αυτή η αλλαγή είναι φυσιολογική.
Η διαδικασία του αποχωρισμού
Αν αποφασίσεις να σταματήσεις, χρειάζεται χρόνος, ήπια προσέγγιση και λίγη βοήθεια. Αν το μωρό σου είναι ακόμα μικρό ή δείχνει δεμένο με τον θηλασμό, ίσως χρειαστεί σταδιακή μείωση, μέρα με τη μέρα. Αν παράγεις πολύ γάλα, η αργή απομάκρυνση θα σε προστατέψει από δυσάρεστες καταστάσεις όπως μαστίτιδα. Και αν νιώσεις μπερδεμένη, ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σε καθοδηγήσει με πρακτικά βήματα που ταιριάζουν στη δική σου πραγματικότητα. Μπορείς να ξεκινήσεις μειώνοντας έναν θηλασμό ανά λίγες μέρες ή να ενισχύσεις άλλους τρόπους σύνδεσης, όπως το διάβασμα, οι αγκαλιές, τα παιχνίδια. Όπως και να το κάνεις, αξίζει να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σέβονται την απόφασή σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πιο σημαντική φωνή σε όλη αυτή τη διαδρομή είναι η δική σου. Ο θηλασμός δεν είναι μια απόφαση που παίρνεται μόνο με το μυαλό ή μόνο με την καρδιά. Είναι μια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του παιδιού και στις δικές σου αντοχές, επιθυμίες, συνθήκες ζωής. Μην κρίνεις τον εαυτό σου, μη βιαστείς και μη συγκρίνεσαι. Όταν έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα, θα το νιώσεις. Και να θυμάσαι, καμία απόφαση δε μειώνει την αξία σου ως μητέρα. Το ένστικτό σου ξέρει. Αν κάποια μέρα νιώσεις ενοχές ή ανασφάλεια, θυμήσου τι έκανες μέχρι τώρα. Και μόνο που αναρωτιέσαι, σημαίνει πως το παιδί σου έχει μια μαμά που το νοιάζεται πραγματικά.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ