Τα παιδιά τρελαίνονται για τα Χριστούγεννα! Κυρίως γιατί ξέρουν πώς θα πάρουν πολλά δώρα! Πώς όμως να επιλέξεις το σωστό δώρο για το παιδί σου; Τι πρέπει να γνωρίζεις;
“Παιδί σημαίνει παιχνίδι. Με το παιχνίδι το παιδί ψυχαγωγείται, γνωρίζει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των παιδιών μας ανάλογα με την ηλικία τους”, λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος. Ποια είναι αυτά;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του το παιδί κάνει τυχαίες και αυθόρμητες κινήσεις στην προσπάθεια του για εξερεύνηση. Αρχικό πεδίο του ενδιαφέροντός του είναι ο εαυτός του, τον οποίο μαθαίνει ασκώντας τις αισθήσεις του, κουνώντας ή σπρώχνοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του και συνήθως βάζοντάς τα στο στόμα του.
Προτιμήστε, λοιπόν, παιχνίδια ασφαλή, όπως οι κουδουνίστρες ή οι υφασμάτινες μπάλες με έντονα χρώματα και διαφορετική αφή, τα πλαστικά ζωάκια που βγάζουν ήχους, τα μαλακά ζωάκια χωρίς χνούδι ή βιβλία με μεγάλες εικόνες γνωστών αντικειμένων.
– Από 12 μηνών έχει αρχίσει να περπατά και του αρέσει να ασχολείται ενεργητικά με τα αντικείμενα, τα ανακατεύει, τα μετακινεί, τα πετά.
Προτιμήστε, λοιπόν, τα παιχνίδια που μπορεί να τα τραβήξει, να τα σπρώξει, όπως τα ζωάκια ή τα αυτοκινητάκια, παιχνίδια μίμησης, όπως το τηλέφωνο, η σκούπα, που ακούει τους ήχους τους, κουτάκια που το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο, βιβλία με εικόνες, κούνιες, τσουλήθρες.
– Από τον τρίτο χρόνο, το νήπιο αρχίζει να ενδιαφέρεται πλέον για πιο πολύπλοκα πράγματα. Αρχίζει τώρα και η αναζήτηση συντρόφων στο παιχνίδι, οι πρώτες διεκδικήσεις αλλά και ο ανταγωνισμός.
Προτιμήστε, τους κύβους, τα παζλ, τις κούκλες, τα παιχνίδια με κουμπιά, τα κουτιά με μπογιές, τα βιβλία με αληθινές ιστοριούλες, μια μικρή κουζίνα, τα πάρκινγκ, τα απλά τρενάκια, τα φορτηγά, τις μπουλντόζες, τα σετ φάρμας με ζώα, τα ποδηλατάκια και φυσικά τις κούνιες και τις τσουλήθρες.
– Από τα 4-5 χρόνια, το παιδί διαθέτει φαντασία που καλπάζει και έχει την τάση να συνομιλεί και να δίνει ρόλους και ονόματα στα αντικείμενα ανάλογα με τις εντυπώσεις που του προκαλούν.
Προτιμήστε κασετόφωνα, φάρμες με ζώα, σπίτια, παζλ, κύβους για κατασκευές, ντόμινο, βιβλία, χρώματα, δακτυλομπογιές, άλμπουμ για να κολλά φωτογραφίες, μαριονέτες και κουκλοθέατρο, τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, ποδήλατα, μπάλες.
– Όσο μεγαλώνει, δηλαδή από τα 7 χρόνια του, αναπτύσσει την ικανότητα να οργανώνεται αυθόρμητα σε ομάδες, να υπακούει σε κανόνες, αυξάνεται η κρίση του κ.λπ.
Προτιμήστε τα παιχνίδια μνήμης, παρατήρησης, τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, τα παζλ, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα ποδήλατα, τα κατασκευαστικά παιχνίδια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.λπ.
Σύμφωνα με την κυρία Καππάτου είναι πολύ σημαντικό:
– Να προσφέρετε το κατάλληλο παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ένα ακριβό παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο ή το πιο κατάλληλο για το δικό σας παιδί.
– Να δίνετε προσοχή ώστε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το παιχνίδι να είναι μη τοξικά, ανθεκτικά και ασφαλή.
– Να αναγράφεται στη συσκευασία ότι τηρεί τα πρότυπα ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Επίσης, να ενημερώνεστε για την ηλικία στην οποία απευθύνεται.
– Να διαλέγετε το παιχνίδι με γνώμονα τα ενδιαφέροντα του παιδιού και να κάνετε έρευνα αγοράς, χωρίς να αντιμετωπίζετε την όλη διαδικασία σαν «αγγαρεία».
– Να μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις παιχνιδιών που προβάλλονται κατά κόρον το διάστημα των εορτών κυρίως, αλλά να σκέφτεστε πριν αγοράστε ένα παιχνίδι ποια είναι η χρησιμότητά του.
– Να ρωτάτε το παιδί σας με ποια κριτήρια διαλέγει κάθε παιχνίδι, δηλαδή τι του αρέσει, πώς θα το χρησιμοποιήσει κ.ά.
– Να το μάθετε να επιλέγει μεταξύ διαφόρων παιχνιδιών που έχει σκεφτεί ή έχει προσέξει από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο απλό πρέπει να είναι το παιχνίδι του. Να θυμάστε ότι το να παίζετε μαζί με το παιδί σας είναι πολύ πιο σημαντικό από τον αριθμό των παιχνιδιών που του αγοράζετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ