Site icon TLIFE

«Τι είδους εντομοαπωθητικά να χρησιμοποιήσω προκειμένου να προστατεύσω το παιδί μου»; Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Ερώτηση: Προαιρετικά εμβόλια γαστρεντερίτιδας και μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου β. Ποια η γνώμη σας γιατρέ για τα συγκεκριμένα εμβόλια; Πρέπει να τα κάνω ή μπορώ και να τα αποφύγω;

Η απάντηση του γιατρού: Το εμβόλιο για μηνηγγιτιδόκοκκο Β συστήνεται να γίνεται ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών καθώς όσο μικρότερο είναι ένα παιδί τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την ζωή του αν κολλήσει αυτό το σοβαρό μικρόβιο. Το εμβόλιο για τους Ροταϊούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδες με αίμα είναι και αυτό σημαντικό και ξεκινάει από την ηλικία των 45 ημερών. Προσωπικά θεωρώ ότι και τα δυο εμβόλια είναι απαραίτητα για την προστασία του παιδιού από αυτές τις σοβαρές ασθένειες.

Ερώτηση: Τι είδους εντομοαπωθητικά μπορώ να χρησιμοποιήσω προκειμένου να προστατεύσω το παιδί μου;

Η απάντηση του γιατρού: Υπάρχουν εντομοαπωθητικά άοσμα σε υγρή μορφή, ταμπλέτες και κρέμες. Με λογική χρήση είναι αρκετά ασφαλή. Συνήθως όλα αυτά χρησιμοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος. Στην πραγματικότητα τα προϊόντα αυτά ζαλίζουν τα κουνούπια ώστε να μην τσιμπάνε και άρα τα απομακρύνουν λόγω δυσάρεστης οσμής για τα έντομα. Πάντως οι κουνουπιέρες είναι οι πιο ασφαλής, ειδικά για τα μωρά.

Ερώτηση: Είναι ασφαλές να κοιμάται το νεογέννητο στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή στο καροτσάκι του;

Η απάντηση του γιατρού: Στο καροτσάκι μπορεί να κοιμάται αλλά να είναι σε ασφαλή χώρο. Στο καθισματάκι του αυτοκίνητου είναι ασφαλές εφ’ όσον το κάθισμα και το αυτοκίνητο έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Αλώστε, όλα αυτά είναι κατασκευασμένα με την προοπτική ότι το παιδί μπορεί και να κοιμηθεί.

Ερώτηση: Το κοριτσάκι μου είναι 20 μηνών και εμφανίζει συχνά ερεθισμό και μύκητες στην ευαίσθητη περιοχή. Τι να κάνω;

Η απάντηση του γιατρού: Οι μύκητες στην εν λόγω περιοχή αναπτύσσονται λόγω αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας. Άρα η πρόληψη είναι να διατηρούμε την περιοχή καθαρή και στεγνή. Συχνή αλλαγή της πάνας και ξεκίνημα για το σταμάτημα της. Επίσης υπάρχουν και κάποιες τροφές που μπορεί να ερεθίζουν την περιοχή και έπειτα να αναπτύσσονται μύκητες. Αυτές οι τροφές είναι συνήθως οι όξινες, όπως πορτοκάλι, ακτινίδια, ντομάτα, κλπ.

Ερώτηση: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νεογέννητο να ξεκινήσει να κοιμάται εκτός του υπνοδωματίου των γονιών και πως το συνηθίζουμε αυτό;

Η απάντηση του γιατρού: Συνήθως μέχρι τους πρώτους 12 μήνες το μωρό μπορεί να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του για καλύτερο έλεγχο. Μετά τον χρόνο είναι η κατάλληλη εποχή για να πάει στο δικό του χώρο. Συνηθώς πηγαίνουν χωρίς πρόβλημα και ευχάριστα. Αν υπάρχει δυσκολία μπορεί η διαδικασία να ξεκινήσει πρώτα κατά την διάρκεια της μέρας, για παράδειγμα το μεσημέρι. Άλλος τρόπος είναι η μαμά να πηγαίνει στο δωμάτιο του παιδιού για να κοιμάται για ένα μικρό διάστημα, μέχρι να επέλθει η συνήθεια.

Φωτογραφίες: iStock

© 2025 tlife.gr