Έχεις παρατηρήσει ότι το παιδί σου δεν παίρνει βάρος και πιστεύεις ότι έχει κάποιο πρόβλημα;
Υπάρχουν γυναίκες που είναι “υπερβολικές” καθώς το παιδί τους έχει φυσιολογικό βάρος και υπάρχουν γυναίκες που βλέπουν ότι όντως έχει πρόβλημα το παιδί τους. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να ψάξουν να βρουν τους λόγους που έχει πρόβλημα το παιδί τους και πως να το αντιμετωπίσουν. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί…
Πολλοί γονείς παραπονιούνται συχνά στον παιδίατρο ότι το παιδί τους δεν παίρνει το βάρος που θα ήθελαν ή ότι είναι αδύνατο ή ότι δεν τρώει ικανοποιητικά. Τις περισσότερες φορές οι ανησυχίες τους είναι αβάσιμες και αποδεικνύεται ότι το σωματικό βάρος του παιδιού τους είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.
Παρόλα αυτά υπάρχουν παιδιά που πραγματικά έχουν πρόβλημα με το βάρος τους. Η στασιμότητα βάρους αποτελεί το 5% των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδίατροι. Αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 χρόνων αλλά παρατηρείται και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Αιτίες της πάθησης…
Οι μηχανισμοί που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της στασιμότητας βάρους μπορεί να είναι:
– Η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την ηλικία και τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού.
– Η μεγάλη απώλεια θερμίδων.
– Η διαταραχή της χρησιμοποίησης των προσλαμβανομένων θερμίδων από τον οργανισμό του παιδιού σε κυτταρικό επίπεδο.
Τι πρέπει να κάνουμε αν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω;
Από τη στιγμή που διαπιστωθεί στασιμότητα ή απώλεια βάρους του παιδιού πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα για την προσέγγιση της αιτίας του προβλήματος.
1. Το καλό και ολοκληρωμένο οικογενειακό ιστορικό θα δώσει σημαντικές πληροφορίες. Θα αναζητηθούν μεταξύ άλλων η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονιών, η σύνθεση της οικογένειας, ασθένειες ή ψυχολογικά προβλήματα καθώς και οι απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες που πρέπει να έχουν αυτοί που φροντίζουν το παιδί.
2. Ακόμη θα αναζητηθούν τυχόν προδιαθεσικοί παράγοντες του ίδιου του παιδιού όπως: η προωρότητα, η ενδομήτρια δυστροφία, προβλήματα κατά τον τοκετό κλπ.
3. Θα μετρηθούν οι σωματομετρικοί παράγοντες: βάρος, ύψος και περίμετρος κεφαλιού καθώς επίσης η μυική μάζα, το υποδόριο λίπος, ο μετεωρισμός της κοιλιάς και η διαγραφή των πλευρών στο θώρακα. Μεγάλη σημασία έχει και η εξέταση όλων των συστημάτων του οργανισμού μήπως εντοπιστούν οργανικές παθήσεις.
4. Συχνά θα χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις όπως : γενική αίματος, γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, ηλεκτρολύτες και άλλα.
Και αν είναι ψυχολογική, κοινωνική η οργανική η αιτία… τι μπορούμε να κάνουμε;
– Αν υπάρχει υπόνοια ψυχοκοινωνικής αποστέρησης μπορεί να ζητηθεί και η συνεργασία παιδοψυχολόγου.
– Αν το πρόβλημα του βάρους έχει οργανική αιτία τότε θα αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση. Θα δοθούν διαιτητικές οδηγίες ή θα εισαχθεί το παιδί στο νοσοκομείο για καλύτερη θεραπεία.
– Αν η αιτία βρίσκεται στην ψυχολογική αποστέρηση τότε χρειάζεται υπερθερμιδική διατροφή και ψυχολογική υποστήριξη. Επειδή 1 στα 2 παιδιά με ψυχολογικό πρόβλημα κινδυνεύει να παραμείνει για πάντα λιποβαρές και σε μεγάλο ποσοστό να παρουσιάσει μαθησιακές και νοητικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς πρέπει η παρακολούθηση να είναι στενή και συνεχής.
Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται από παροτρύνσεις συγγενών και φίλων ότι “το παιδί θα μεγαλώσει αργότερα”. Η έγκαιρη διάγνωση και ο κατάλληλος προγραμματισμός της θεραπείας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερη εξέλιξη προς το φυσιολογικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ