Το ήξερες ότι ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ένα παιδί; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποια είναι αυτά και τι μπορείς ως γονιός να κάνεις…
Ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία μας κάνει να προβληματιζόμαστε και να σκεφτόμαστε τις πιθανές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε μικρά και μεγάλα παιδιά από έναν σεισμό που θα γινόταν στην Ελλάδα μιας και η χώρα μας ανήκει στις σεισμογενείς περιοχές.
Μετά από ένα σεισμό μπορεί να υπάρξουν ψυχολογικές συνέπειες στα παιδιά ώστε να χρειαστεί ακόμα και να απευθυνθούμε σε ειδικό.
Οι σεισμοί έρχονται πάντα χωρίς καμία προειδοποίηση. Προκαλούν απώλεια ζωής, υγείας και υλικές ζημιές που στον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών μεταφράζονται σε καταστροφή της ψευδαίσθησης της απόλυτης προστασίας που προσφέρουν το σπίτι και οι γονείς τους.
Το λάθος των γονιών…
Οι ενήλικοι μέσα στον πανικό τους και στην επιθυμία τους να διασώσουν τη ζωή, ξεχνούν τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά. Θα φοβηθούν, λένε, σαν παιδιά που είναι και μετά θα τους περάσει. Όμως δεν είναι έτσι. Οι μετατραυματικές διαταραχές των παιδιών αρχίζουν αμέσως μετά τον σεισμό και μπορεί να διαρκέσουν από 6 μήνες μέχρι και πολλά χρόνια.
Τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά μετά από ένα σεισμό;
Τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών εκδηλώνονται και μέσα από σημαντικές λειτουργίες.
-Μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν παλινδρόμηση και απώλεια των ήδη αποκτηθέντων ικανοτήτων τους.
Για παράδειγμα μπορεί να σταματήσουν να μιλούν και να ξαναρχίσουν την μωρουδίστικη διάλεκτο ή να περιορίσουν τον λόγο τους ή να χάσουν τον έλεγχο των σφιγκτήρων τους και να αρχίσουν πάλι να βρέχονται και να αφοδεύουν πάνω τους.
-Σε άλλα παιδιά διαταράσσεται ο ύπνος τους, κοιμούνται ελάχιστα και αντιδρούν υπερβολικά στο ξάφνιασμα. Μερικά παιδιά αρχίζουν να υπνοβατούν.
-Άλλα φοβούνται να πάνε στη τουαλέτα μόνα τους όταν είναι σκοτάδι ή φοβούνται να κλείνουν τις πόρτες.
-Ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα με εμετούς ή διάρροιες, κεφαλαλγίες αγνώστου αιτιολογίας και αίσθημα αδυναμίας και αυτοσυγκέντρωσης αυξάνεται σημαντικά μετά από φυσικές καταστροφές.
-Άλλα παιδιά έχουν διαταραχή στην όρεξή τους. Παραπονούνται για σωματικούς πόνους σε διάφορα σημεία χωρίς εξήγηση, έχουν ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και άλλα συμπτώματα. Τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να αποκτήσουν φοβίες.
Τι να κάνεις…
Δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι μετά από ένα σεισμό ειδικά στους εφήβους αυξάνονται τα κρούσματα αυτοκτονιών, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι μετά από ένα σεισμό ειδικά στους εφήβους αυξάνονται τα κρούσματα αυτοκτονιών, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η βοήθεια και η θεραπεία αυτών των παιδιών πρέπει να έρθει από τους γονείς τους και τους δασκάλους τους στο σχολείο. Όμως και οι ενήλικοι αυτοί είναι θύματα του σεισμού που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την κατάρρευση της παντοδυναμίας τους. Υπολογίζεται λοιπόν ότι η παρέμβαση θα πρέπει να διαρκέσει για τουλάχιστον ένα σχολικό έτος και αφού έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό οι υλικές καταστροφές για να αισθανθούν ξανά τα παιδιά κάποια σχετική ασφάλεια.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που καθιστούν την ανάγκη αυτή επιτακτικότερη λόγω της μεγάλης σεισμικότητάς της αλλά και την έλλειψη ενός καλά οργανωμένου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ