Site icon TLIFE

Τι πρέπει να κάνεις αν το παιδί έχει διαταραχές διατροφής;

Τι πρέπει να κάνεις αν το παιδί έχει διαταραχές διατροφής;
Μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο για τις αιτίες των διατροφικών διαταραχών όπου μπορεί να ευθύνεται η οικογένεια, τα πρότυπα της εποχής ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης εξηγήσαμε και ποια είναι τα σημάδια που θα καταλάβουν οι γονείς ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα όπως κατάθλιψη, αϋπνίες, αυστηρή δίαιτα κ.α Τώρα, η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου δίνει στους γονείς κάποιες συμβουλές για να προσεγγίσουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν!
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς…
Οι γονείς ή οι φίλοι που θέλουν να προσεγγίσουν έναν έφηβο με διαταραχές διατροφής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην φανούν επικριτικοί. Μερικές συμβουλές για μια αποτελεσματική προσέγγιση είναι οι εξής:
  1. Επικεντρωθείτε στα συναισθήματά σας για τον έφηβο, όχι στα κιλά που θέλετε να πάρει. Μιλήστε του για την ανησυχία σας σχετικά με τη διατροφική του συμπεριφορά και δείξτε σεβασμό σε αυτά που θα απαντήσει, ακόμα και αν διαφέρουν με τις δικές σας πεποιθήσεις.
  2. Μην κρίνετε την εμφάνισή του, είτε θετικά, είτε αρνητικά γιατί αυτό ενισχύει την εμμονή του με αυτήν.
  3. Αποφύγετε τις έντονες συγκρούσεις επειδή δεν τρώει ή κάνει εμετούς. Με το να απαιτείτε άμεσες αλλαγές ή να τους κάνετε να νιώθουν επιπλέον τύψεις ή ενοχές, απλά ενισχύετε το πόσο μόνοι αισθάνονται.
  4. Μην προτείνετε υπεραπλουστευμένες λύσεις, όπως «Αν σταματήσεις να κάνεις εμετό, όλα θα πάνε καλά». Οι διαταραχές διατροφής είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που απαιτεί συντονισμένη και συνεχή προσπάθεια για να θεραπευτεί.
Η θεραπεία των διαταραχών διατροφής είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Σίγουρα χρειάζεται μια διεπιστημονική προσπάθεια (παθολόγος, διαιτολόγος, ψυχολόγος ή ψυχίατρος). Η βοήθεια των ειδικών είναι απαραίτητη καθώς το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο για να υπάρχει αυτοίαση.
Κομβικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου, όχι μόνο για ατομική θεραπεία του εφήβου, αλλά και για οικογενειακή, ώστε να τροποποιηθεί και το στενό περιβάλλον του.
Συνήθως, η θεραπεία εκλογής σε αυτές της περιπτώσεις είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση, εμπλουτισμένη με στοιχεία από την προσωποκεντρική μέθοδο.

© 2024 tlife.gr