Τι πρέπει να τρώει μετά τον θηλασμό;

Με ποια σειρά εντάσσονται τα τρόφιμα στην παιδική διατροφή μετά τον θηλασμό; Η κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αργυροπούλου σε συμβουλεύει τι πρέπει να τρώει σε κάθε ηλικία το μικρό σου ώστε να εξασφαλίσει καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή του!
Σε κάθε φάση της ζωής μας έχουμε συγκεκριμένες διαιτητικές ανάγκες. Πόσο μάλλον μετά από τον αποκλειστικό θηλασμό, στην βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία, όπου οι εξελισσόμενες θρεπτικές απαιτήσεις πρέπει να καλυφτούν.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους και αν γίνεται μέχρι και τον 6ο μήνα.
Σε περίπτωση που παρατηρηθούν διαταραχές όπως ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, τότε μόνο συνίσταται μεικτή διατροφή, δηλαδή συμπληρωματική χορήγηση πέραν του μητρικού και τροποποιημένου αγελαδινού γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας.
Μάθε τι πρέπει να τρώει στην κάθε ηλικία του…
Ο ακριβής χρόνος εισαγωγής των υπόλοιπων τροφίμων στο διαιτολόγιο ενός βρέφους είναι διαφορετικός και εξαρτάται αρκετά από το βαθμό ωριμότητάς του.
Στην ηλικία των 6 μηνών το πεπτικό σύστημα των βρεφών είναι πλέον ώριμο για να πέψει τα πρώτα στερεά και ημιστερεά τρόφιμα. Έτσι από το 6ο έως τον 8ο μήνα της ζωής του βρέφους συνιστάται, παράλληλα με το μητρικό γάλα, η εισαγωγή ημιστερεών – πολτοποιημένων τροφών και νερού.
Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του;
Το ημερήσιο διαιτολόγιό του θα πρέπει περιλαμβάνει 5 γεύματα και η εισαγωγή των διαφόρων τροφίμων θα πρέπει να είναι σταδιακή, περίπου ανά 15 ημέρες, και να γίνεται αρχικά σε μικρή ποσότητα. Τα τρόφιμα που μπορούν να χορηγηθούν είναι κυρίως οι κρέμες, όπως ρυζόκρεμα, φρουτόκρεμα και κρεατο-χορτόσουπες, τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ και σίδηρο.
Από τον 8ο μήνα πλέον μπορούν να εισάγονται τρόφιμα όπως φαρίνα, λίγα ζυμαρικά και κρόκοι αυγού (μέχρι 3 την εβδομάδα), πάντα σε ημιστερεή και πολτοποιημένη μορφή.
Από τον 12ο μήνα προστίθενται σταδιακά το ασπράδι αυγού και το ψάρι, ενώ στο 13ο μήνα της ζωής του βρέφους ξεκινάει η σταδιακή μετάβασή του προς πιο “φυσιολογικούς” τρόπους διατροφής.
Στη φάση αυτή έχουμε σταδιακή διακοπή του “μπιμπερό” και των πολτοποιημένων τροφίμων και χορήγηση κανονικού φαγητού. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η αξία της χορήγησης στο παιδί αυξημένων ποσών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κρέας, γάλα, αυγά που είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξή του.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι από το τέλος του 2ου έτους της ηλικίας του παιδιού έως και το 5ο έτος, η αρχόμενη κανονική σίτιση του παιδιού θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη ποσότητα και ποιότητα στη σύσταση των γευμάτων. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των τροφών και καλό είναι η αποφυγή της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού.
Συνοπτικά, οι παραπάνω οδηγίες αποτελούν τη βάση για την επίτευξη της ομαλής ανάπτυξης του βρέφους και για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή του. Οι διατροφικές αυτές συστάσεις θα πρέπει βέβαια να συνοδεύονται και από τις ανάλογες συμπεριφοριστικές και μαθησιακές διαδικασίες, που θα δώσουν στο παιδί τη δυνατότητα της βέλτιστης ανάπτυξης και της διαμόρφωσης ενός σωστού διατροφικού τρόπου ζωής.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164