Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η αγαπημένη περίοδος όλων των παιδιών και η μεγαλύτερη διασκέδασή τους εκείνες τις ημέρες είναι οι βουτιές στη θάλασσα. Όσο ωραία και να περνά ένα παιδί στην παραλία όμως, δεν σημαίνει πως δεν διατρέχει και μερικούς κινδύνους. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου λέει ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αλλά και πως θα τους αντιμετωπίσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι διακοπές είναι μια ευχάριστη περίοδος για τα παιδιά. Όλη η οικογένεια πρέπει να περάσει όμορφα για να ξεκουραστούν και να έχουν ευχάριστες αναμνήσεις.
Ακόμη όμως και την περίοδο των διακοπών καραδοκούν μικροί ή μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να χαλάσουν την διασκέδαση σας.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμβάντα που μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε πριν να καλέσετε τον γιατρό σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ: πρόκειται για κοκκίνισμα του ενός ή και των δυο ματιών. Μερικές φορές μπορεί να τρέχουν τα δάκρυα, να έχει φαγούρα, τσούξιμο, πόνο ή πρήξιμο.
Η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε ερεθισμό και μόλυνση των ματιών εξαιτίας της άμμου, του αέρα, του ήλιου και από τις βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα.
Η αντιμετώπιση είναι το πλύσιμο των ματιών με φυσιολογικό όρο, κομπρέσες με φυσιολογικό όρο ή βρασμένο και μετά χλιαρό νερό. Σε περίπτωση φαγούρας χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα . Σε περίπτωση τσίμπλας τοποθετούνται τοπικά κολλύρια με αντιβίωση ή χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα.
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ Ή ΜΕΔΟΥΣΑΣ: είναι πολύ συνηθισμένο ατύχημα τα τελευταία χρόνια καθώς οι ελληνικές θάλασσες έχουν γίνει τόπος αναπαραγωγής και παρουσίας πολλών ειδών τσούχτρας.
Το τσίμπημα της αναγνωρίζεται από τις κόκκινες ή μπλε γραμμώσεις από τα πλοκάμια της. Το παιδί πονάει και μερικές φορές και πάρα πολύ δυνατά. Μπορεί να έχει φαγούρα και πρήξιμο. Σε σπάνιες περιπτώσεις το δηλητήριο της τσούχτρας μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αλλεργική αντίδραση με κοκκίνισμα σε όλο το σώμα και μερικές φορές και δυσκολία στην αναπνοή.
Η πρώτη αντιμετώπιση είναι το γρήγορο πλύσιμο του σημείου με πολύ νερό θαλασσινό ή της βρύσης ή εμφιαλωμένο, προκειμένου να απομακρυνθούν υπολείμματα της τοξικής ουσίας από το τσίμπημα του δέρματος.
Τοποθέτηση και επάλειψη αμμωνίας σε υγρή μορφή ή σε στικ, καθαρό οινόπνευμα και αντιισταμινική αλοιφή ή και με κορτιζόνη ή και με αντιβίωση. Χορήγηση αναλγητικού για τον πόνο. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης επικοινωνία με γιατρό για χορήγηση αντί αλλεργικής αγωγής από το στόμα.
ΑΧΙΝΟΣ: αν πατήσει αχινό βάζουμε λάδι φαγητού ή βαζελίνη με ένα βαμβάκι ή γάζα και το αφήνουμε μισή ώρα ώστε να μαλακώσει η περιοχή όπου υπάρχουν τα αγκάθια του αχινού.
Στη συνέχεια αποστειρώνουμε με φωτιά (γκαζάκι ή αναπτήρα) μια καρφίτσα ή ένα τσιμπιδάκι ή αφαιρούμε την βελόνα μιας σύριγγας ινσουλίνης. Προσπαθούμε με προσοχή να αφαιρέσουμε όσα αγκάθια μπορούμε. Στο τέλος βάζουμε καθαρό οινόπνευμα ή ιωδιούχο διάλυμα και αφήνουμε την περιοχή ανοιχτή.
Αν έχουν παραμείνει και άλλα αγκάθια, τότε κατά την διάρκεια της νύχτας τοποθετούμε γάζα με λάδι μέχρι το πρωί, ώστε να μαλακώσει το δέρμα και επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια αφαίρεσης τους.
ΚΡΑΜΠΑ: η κράμπα οφείλεται σε μυικό σπασμό κατά την διάρκεια της κολύμβησης. Συνήθως συμβαίνει στην γάμπα ή στα δάχτυλα του ποδιού.
Πρόκειται για επώδυνη κατάσταση και το παιδί φωνάζει και κλαίει. Κρατάμε το παίδι ανάσκελα στο νερό μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Κάνουμε μαλάξεις στην πονεμένη περιοχή μέχρι να περάσει ο πόνος.
ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ: οι μύκητες αναπτύσσονται στην υγρασία και την άμμο. Το δέρμα εμφανίζει μικρές λευκές κηλίδες με κόκκινο περίγραμμα.
Για την θεραπεία χρειάζονται αντίμυκητιασικες αλοιφές και σε δύσκολες περιπτώσεις αντίμυκητιασικα φάρμακα από το στόμα. Τις περισσότερες φόρες η θεραπεία διαρκεί πολλές μέρες ή και εβδομάδες.
Η καλύτερη πρόληψη είναι τα παιδιά να μην κάθονται απευθείας στην άμμο άλλα να χρησιμοποιούν ψάθα ή πετσέτα. Τα βρέφη να φορούν την πάνα τους ή βρακάκι.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ