Όταν οι γονείς θέλουν να φτιάξουν το σχολικό δωμάτιο του παιδιού, ρωτάνε για το ποια είναι η σωστή καρέκλα, το σωστό γραφείο και ο ιδανικός φωτισμός, ώστε το παιδί να κάθεται ξεκούραστα και να μην κουράζονται τα μάτια του στο διάβασμα. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου παρουσιάζει αναλυτικά τα βασικά κριτήρια επιλογής της καρέκλας και του τραπεζιού του γραφείου, προκειμένου το παιδί να βρίσκεται σε σωστή στάση σώματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία απο αυτά τα αντικείμενα, αλλά η επιλογή του πιο κατάλληλου προϋποθέτει γνώσεις και τελικά δεν είναι και εύκολη υπόθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε γενικές γραμμές, το παιδί πρέπει να κάθεται άνετα και ανατομικά, ώστε να μην αποκτήσει προβλήματα με τον σκελετό του (πλάτη και μέση) και να έχει σωστές αναλογίες στο γραφείο και σωστές επιλογές στο φωτισμό, ώστε να μην έχει προβλήματα με τα μάτια και πονοκεφάλους.
Ας δούμε , λοιπόν, ποια είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αγοράσουμε τα σωστά αντικείμενα που χρειαζόμαστε.
Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Το σώμα του παιδιού πρέπει να κάθεται με τέτοια τρόπο, ώστε να μην προκαλείται πόνος στους ώμους και στη μέση του. Επίσης, μια κακή καρέκλα σε συνδυασμό με κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι η αιτία να προκληθεί σκολίωση ή κύφωση ή να χειροτερέψει μια υπάρχουσα αλλοίωση του σκελετού του παιδιού.
Να θυμάστε τον κανόνα του 90-90-90. Δηλαδή τρία ενενήντα είναι ο χρυσός κανόνας της στάσης του σώματος.
Αυτό σημαίνει ότι το σχήμα της καρέκλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε καθώς κάθεται το σώμα του παιδιού να σχηματίζονται τρεις γωνιές 90 μοιρών:
-η γωνία του κορμού με τους μηρούς να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.
– η γωνία των μηρών με τις κνήμες να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.
– η γωνία των κνημών με τα πέλματα να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.
Τηρώντας αυτές τις προϋποθέσεις, το σώμα του παιδιού δεν καμπουριάζει , δεν κουράζεται, δεν πιάνεται, οι αναπνευστικές του κινήσεις είναι καλύτερες και έτσι οξυγονώνεται ο εγκέφαλος, ώστε να αποδίδει καλύτερα στην επεξεργασία των γνώσεων.
ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Το τραπέζι είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας υγείας του σώματος.
Το ύψος του γραφείου είναι πολύ αποφασιστικό σε συνδυασμό με την καρέκλα:
-το ύψος της καρέκλας απο το γραφείο θα πρέπει να είναι περίπου 20 εκατοστά.
-Επίσης, το ύψος του τραπεζιού μπορεί να υπολογισθεί αν στο μισό του ύψους του παιδιού αφαιρέσουμε 10-20 εκατοστά υπολογίζοντας τα μάτια του παιδιού να απέχουν απο το τετράδιο περίπου 30 εκατοστά.
ΑΝ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΕΧΕΙ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ
Σε αυτή την περίπτωση οι αγκώνες του παιδιού να ακουμπούν σχηματίζοντας ορθή γωνία 90 μοιρών μεταξύ του πήχη και του βραχίονα.
ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΑ Η’ ΣΤΑΤΙΚΕΣ;
Η καρέκλα χωρίς ροδάκια είναι πιο σταθερή για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και την διατήρηση της σωστής θέσης του σώματος.
Σε αντίθετη περίπτωση και αφού έχει βρεθεί η σωστή θέση του σώματος πάνω στην καρέκλα, καλό θα ήταν τα ροδάκια να ακινητοποιούνται με το ειδικό φρένο.
Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς για το ποιος είναι ο καλύτερος φωτισμός: το θερμό φως ή το ψυχρό.
Φαίνεται ότι αυτό δεν έχει τόση μεγάλη σημασία και έχουμε καταλήξει ότι η επιλογή θα γίνει απο το ίδιο το παιδί, ανάλογα με το ποιος φωτισμός του ξεκουράζει περισσότερο τα μάτια.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι:
– κατά την διάρκεια του διαβάσματος όλο το δωμάτιο να είναι καλά φωτισμένο.
– πάνω απο το γραφείο να υπάρχει φωτιστικό με διάχυτο φως.
– η δέσμη του φωτός να μην χτυπάει πάνω στα μάτια του παιδιού.
– αν το παιδί είναι δεξιόχειρο, η δέσμη να πέφτει απο μπροστά και αριστερά.
– αν το παιδί είναι αριστερόχειρο, η δέσμη να πέφτει μπροστά και δεξιά.
Πάνω στο γραφείο του να υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα για το διάβασμα και τις εργασίες του, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του.
Επίσης, καλό θα είναι να υπάρχει και ένα ποτήρι με νερό. Έτσι, θα θυμάται να πίνει νερό που είναι τόσο απαραίτητο για τις λειτουργίες των κυττάρων του.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ