Και ξαφνικά αρχίζει να βρίζει! Τι φταίει και τι πρέπει να κάνεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί:
Τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού προκαλούν συνήθως την αμηχανία των γονιών. Το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί ύβρεις ή να κάνει χειρονομίες. Οι γονείς προβληματίζονται και ανησυχούν για το που μπορεί να οφείλεται αυτό και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Αυτή η αλλαγή συμπίπτει συνήθως χρονικά με την περίοδο που το παιδί ξεκινά το σχολείο. Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης που συνεπάγεται η έναρξη της σχολικής δραστηριότητας, το παιδί συχνά μιμείται τη συμπεριφορά των άλλων παιδιών. Επιπλέον, πολλές φορές το παιδί καταφέρεται λεκτικά ή παρουσιάζει επιθετικότητα κυρίως απέναντι σε παιδιά του αντίθετου φύλου.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Οι γονείς καλό θα είναι να διαχειριστούν ψύχραιμα την όλη κατάσταση. Η ένταση και η υπερβολή δεν βοηθούν συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να θέσουν όρια στο παιδί και να το μάθουν να δείχνει ευγένεια και σεβασμό απέναντι στους άλλους.
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι πως συχνά καταφεύγουν στην τιμωρία. Άλλες φορές πάλι, δεν διστάζουν να προσβάλουν το παιδί αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στον “κακό” του χαρακτήρα και απαξιώνοντας το συνολικά ως προσωπικότητα.
Πιο αποτελεσματικό είναι το να προσεγγίσουμε το παιδί με ηρεμία και να προσπαθήσουμε με απλό τρόπο να το πείσουμε να εγκαταλείψει την πρακτική αυτή καθιστώντας σαφές πως θα πρέπει να έχει όρια στη συμπεριφορά του.
Σε περιπτώσεις που η συμπεριφορά του παιδιού είναι ή γίνει ακραία, οι γονείς οφείλουν να διερευνήσουν τις αιτίες που το οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Οι παρέες του και ο τρόπος που κοινωνικοποιείται στο σχολείο ενδέχεται να το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά.
Εάν η κατάσταση δε βελτιωθεί, ίσως να υπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτή τη συμπεριφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ