Site icon TLIFE

Το περιβάλλον κάνει κακό στην υγεία του;

Το περιβάλλον κάνει κακό στην υγεία του;
Σε τι περιβάλλον μεγαλώνουν τα παιδιά μας αναρωτιέσαι. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στον προβληματισμό σου και σε βοηθάει να προστατέψεις όσο μπορείς το μωρό σου…
Η ρύπανση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο μέσω των βιομηχανιών, των αυτοκινήτων, των συντηρητικών τροφίμων, αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρκινογένεσης από τον οποίο τα παιδιά απειλούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Αυτό που είναι πράγματι συγκλονιστικό είναι ότι ο καρκίνος στην βρεφική ηλικία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτων μετά τα ατυχήματα.
Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα και του πεπτικού συστήματος αυξάνεται αλματωδώς γεγονός που οφείλεται σε παράγοντες εξωγενούς δράσης με μακροχρόνια επίδραση όπως είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής των νέων και ειδικά αυτών που κατοικούν στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις.
Αυτοί οι καρκινογόνοι παράγοντες προσλαμβάνονται από το περιβάλλον δια μέσου της πεπτικής και αναπνευστικής οδού καθώς και μέσω του δέρματος.
Το νερό
Όμως ακόμη και το πόσιμο νερό δεν είναι αθώο. Μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες, αν έχει μολυνθεί με βαριά μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο) που βρίσκονται σε βενζίνη, φυτοφάρμακα, πλαστικά.
Με την χλωρίωση ιδιαίτερα το καλοκαίρι δημιουργούνται καρκινογόνες ενώσεις. Τα φύλλα, τα ξύλα, τα ούρα και τα κόπρανα που πέφτουν στις λίμνες και τα ποτάμια είναι ακίνδυνα. Στη συνέχεια όμως με την χλωρίωση σχηματίζουν τις καρκινογόνες χλωριφαινόλες. Ακόμη και τα εμφιαλωμένα νερά μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες αν τα μπουκάλια είναι κατασκευασμένα από το φθηνό και καρκινογόνο υλικό bcdf.
Ο κόλλες
Όμως και οι διάφορες κόλλες που χρησιμοποιούν τα παιδιά για την κόλληση χαρτιών και πλαστικών εμπεριέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, οι πολυεστέρες και άλλα.
Η φορμαλδεΰδη ειδικά είναι μια ισχυρή καρκινογόνος ένωση που συνίσταται ακόμη και στον καπνό του τσιγάρου, στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, στην φλόγα του υγραερίου όπως τα γκαζάκια, σε σαμπουάν, σε καλλυντικά, είδη καθαρισμού, είδη γραφείου όπως μαρκαδόρους και μπλάνκο, σε βερνίκια παπουτσιών και αλλού.
Ο αμίαντος
Άλλος καρκινογόνος παράγοντας είναι η σκόνη αμιάντου που βρίσκεται σε διάφορες συσκευές σαν μονωτικό στα καλοριφέρ, σε σωλήνες ύδρευσης, αποχέτευσης, σκεπές σπιτιών, παιδικών σταθμών και σχολείων (αμιαντοτσιμέντο), ζαρντινιέρες κήπου και βεράντας, στους δρόμους και σε παιδικές χαρές.
Υπολογίζεται ότι στην ατμόσφαιρα της Αθήνας απελευθερώνονται 1000 κιλά αμιαντόσκονης στις πλάκες των φούρνων με συνέπεια την καρκινογόνο ρύπανση του ψωμιού που τρώνε τα παιδιά.
Έχει τεκμηριωθεί πλέον και με τα πιο φοβερά παραδείγματα όπως το Τσερνομπίλ ότι η πυρηνική ακτινοβολία προκαλεί λευχαιμίες, καρκίνο του δέρματος, των οστών και όγκους στον εγκέφαλο.
Επιπλέον όμως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις, κομπιούτερ και οι φούρνοι μικροκυμάτων δρουν αθροιστικά και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν λευχαιμία.

© 2025 tlife.gr