Τροφική δηλητηρίαση. Τι να προσέξετε;

Η τροφική δηλητηρίαση είναι εξαιρετικά επίκαιρη τώρα το καλοκαίρι καθώς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας παρατηρούνται συχνότερα αλλοιώσεις τροφίμων. Ποια είναι τα συμπτώματα, τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
Η κακή συντήρηση και η έκθεση των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν την τροφική δηλητηρίαση, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός και ενίοτε κενώσεις με αίμα.
Τα μικρόβια που ενδέχεται να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση είναι πολλά, ωστόσο το πιο συνηθισμένο είναι αυτό του σταφυλόκοκκου. Ανάλογα με τον τύπο του μικροβίου ή της τοξίνης που προκάλεσε τη δηλητηρίαση τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν από λίγες ημέρες μέχρι και εβδομάδα.
Αν η δηλητηρίαση είναι ελαφριάς μορφής η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική: Φροντίζουμε να περιορίσουμε τη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων και χορταρικών που μπορούν να επιβαρύνουν τις διάρροιες και αυξάνουμε τις τροφές που ευνοούν την κατακράτηση υγρών (όπως το ρύζι) προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αφυδάτωσης.
Αν οι εμετοί και οι διάρροιες είναι έντονοι ίσως χρειαστεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο για να χορηγηθούν ενδοφλεβίως υγρά και τροφή.
Τροφές “υψηλού κινδύνου” θεωρούνται κυρίως τα γαλακτοκομικά και τα κρεατικά.
Πρόληψη
Μία τροφή γίνεται λοιμώδης είτε από την κακή συντήρηση που προκαλεί αλλοιώσεις είτε από μεταφορά μικροβίων.
Γι’ αυτό:
Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων και δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα (ωμά ή μαγειρεμένα) εκτός ψυγείου.
Προσέχουμε οι τροφές να μην έρχονται σε επαφή με έντομα (κυρίως μύγες και κουνούπια), τα οποία μεταφέρουν μικρόβια.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164