Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σου δίνει 10 κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να τρως στην εγκυμοσύνη και κάνουν καλό στο έμβρυο…
Μία εγκυμοσύνη, δεν θεωρείται υγιής διαδικασία εάν και μόνο εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία του τοκετού και το βρέφος διεγνωσθεί υγιέστατο, αλλά εάν η μητέρα στην περίοδο της εγκυμοσύνης έχει διασφαλίσει τη λήψη των απαραίτητων βιταμινών και λοιπών θρεπτικών στοιχείων.
Τότε θα τρέφεται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά το βρέφος όπως επίσης θα διασφαλισθεί και η υγιής ποιότητα του γάλακτος κατά τη μετέπειτα διαδικασία του θηλασμού.
Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι τα παρακάτω:
1. Κατανάλωση δημητριακών και λοιπών αμυλούχων προϊόντων, συνοδευόμενα με γαλακτοκομικά. Παράδειγμα, γάλα με δημητριακά πρωινού ή φρυγανιές με τυρί κίτρινο. Το όφελος, θα είναι η λήψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, καθώς επίσης θα εξασφαλίσουν υγεία στους μυϊκούς πόνους της εγκυμονούσας.
2. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως Τόνος, περιέχει 33γρ πρωτεΐνης ανά τμχ. Λευκό κρέας, περιέχει 32γρ πρωτεΐνης ανά τμχ. Προϊόντα σόγιας, περιέχουν 21γρ πρωτεΐνης ανά τμχ. Σημαντικό όφελος, την αύξηση ποιότητας στη θρέψη του νεογνού καθώς και τη διατήρηση της μυικής μάζας της μητέρας, όπου βρίσκεται σε υπερδραστηριότητα.
3. Τρόφιμα πλούσια σε νερό και σε φυσική ζάχαρη. Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Το σημαντικό όφελος, θα είναι να ενυδατώνεται πλήρως ο οργανισμός και σε κάθε ανάγκη για κάλυψη της ενέργειας, θα παρέχεται άμεσα και με τις λιγότερες θερμίδες για να μην επιβαρύνεται θερμιδικώς η μητέρα.
4. Συνδυασμός κατανάλωσης, οσπρίων και αμυλούχων προϊόντων. Παράδειγμα, ρεβίθια με ρύζι. Το όφελος, θα είναι να μεταβολισθούν ταχέως και να καλύψουν τόσο την ανάγκη σταθεροποίησης του σακχάρου αλλά και να τονώσουν το μυικό σύστημα της μητέρας και την υγιή ανάπτυξη του νεογνού καθώς θα δεχθεί υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
5. Κατανάλωση γαλακτοκομικών, τέτοιου είδους τρόφιμα θα είναι ιεραρχικώς τα λευκά γαλακτοκομικά και έπειτα τα κίτρινα. Ο λόγος, θα είναι να στηριχθεί τόσο το σκελετικό σύστημα της μητέρας όσο και να δέχεται πλήρης ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου το νεογνό, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως τη θερμιδική ισορροπία στο σωματικό βάρος της μητέρας.
6. Πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ. Προκαλεί ανισορροπίες στο συκώτι σας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία και λιπώδες ήπαρ. Μια νύχτα ποτού μπορεί να σταματήσει την οποιαδήποτε πρόοδο καθώς επίσης μπορεί να παρέμβει στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών και στην αφομοίωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ