Site icon TLIFE

Βουτιές στο νερό: Τι πρέπει να προσέχει το παιδί

Μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές στιγμές των παιδιών στην θάλασσα, είναι οι βουτιές. Αν όμως, δεν γίνουν σωστά και με προσοχή, οι βουτιές μπορεί και να αποδειχθούν επικίνδυνες. Στο παρακάτω άρθρο ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί ακριβώς τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά όταν κάνουν βουτιές.

Οι βουτιές στο νερό ειναι μια ευχαρίστηση και ταυτόχρονα πολύ καλή άσκηση για τα παιδιά. Όπως όμως κάθε σωματική άσκηση χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες από ατυχήματα, έτσι και οι βουτιές στο νερό απαιτούν κάποιους κανόνες ασφαλείας.

Η πτώση στο νερό με βουτιά δεν είναι μια απλή και εύκολη κίνηση. Οι βουτιές αν και είναι διασκεδαστικές, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην σπονδυλική στήλη. Οι βλάβες κατά την κολύμβηση με βουτιές μπορούν να προκαλέσουν κακώσεις στα οστά της σπονδυλικής στήλης, αλλά και το σοβαρότερο είναι οι βλάβες στον νευρικό ιστό του νωτιαίου μυελού που βρίσκεται μέσα στον αυλό της σπονδυλικής στήλης.

Οι βλάβες αυτές μπορούν να συμβούν με τις βουτιές, αλλά και από τα χτυπήματα από τις αναταράξεις τόσο σε τζετ σκι και σε σκάφη αναψυχής οσό και στα διάφορα παιχνίδια θάλασσης, όπως μπανάνες και άλλα.

Υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια της βουτιάς στο νερό, το σώμα – και ανάλογα με το βάρος και το ύψος του παιδιού- εισέρχεται στο νερό με μια ταχύτητα περίπου τα 4 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Η ταχύτητα αυτή είναι πολύ μεγάλη και αν αναλογιστούμε οτι οι περισσότερες βουτιές γίνονται σε βάθος μικρότερο από 2  μέτρα, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η σοβαρότητα του τραυματισμού μπορεί να είναι τέτοια, ώστε να αφήσει και κάποια μορφή αναπηρίας.

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να προκύψουν λόγω της κάθετης συμπίεσης των σπονδύλων ή από υπέρ έκταση ή υπερβολική κάμψη τους ή από την στροφή του κορμιού.

Ιδιαίτερα κινδυνεύουν τα παιδιά που κάθονται στο μπροστινό μέρος ενός σκάφους. Τα κατάγματα και οι τραυματισμοί προκαλούνται από την επαναφορά του σώματος στην καθιστική θέση μετά από την αναπήδηση λόγω ενός κύματος.

Για να αποφευχθούν τραυματισμοί απο τις βουτιές θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες όπως:

– δεν κάνουμε βουτιές σε άγνωστα νερά.

– πριν τις βουτιές εξερευνούμε τον βυθό με καθε δυνατό τροπο.

– στις πισίνες ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει σήμανση οσο αγορά το βάθος του νερού.

– δεν αφήνουμε ποτε το ΠΑΙΔΙ χωρίς επίβλεψη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

© 2025 tlife.gr