Site icon TLIFE

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι χωρίς προβλήματα!

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι χωρίς προβλήματα!

Τι πρέπει να κάνετε και τι να γνωρίζετε ώστε να προλάβετε τα απρόοπτα και να μη χαλάσει η διάθεση σας στις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις με το παιδί;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Επειδή πολλοί θα ταξιδέψουν τώρα τις γιορτές και θα επισκεφτούν τους παππούδες και τις γιαγιάδες που συνήθως κάνουν χρόνια λήψη φαρμάκων, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος φαρμακευτικών δηλητηριάσεων. Τα συρτάρια και τα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα φάρμακα αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Επίσης, κάποιο χαπάκι μπορεί να έχει παραπέσει κάτω από το κρεβάτι ή σε κάποια γωνία και ένα παιδί που μπουσουλάει ενδέχεται να το βρει και να το βάλει στο στόμα του.

Επιπλέον, ο κήπος και η κουζίνα των σπιτιών στο χωριό ή τα άγνωστα διαμερίσματα που μπορεί να φιλοξενηθούμε μπορεί να κρύβουν κινδύνους σε μπουκάλια αναψυκτικού ή σε φαινομενικά αθώα κουτιά τροφίμων όπου μπορεί να φυλάσσονται επικίνδυνα προϊόντα όπως χλωρίνη, οινόπνευμα, πετρέλαιο, τσίπουρο, σκόνη απορρυπαντικού, φυτοφάρμακα κτλ.

Ακάλυπτα καλώδια, σπασμένες πρίζες, διάφορα αγροτικά εργαλεία, σκουριασμένα σύρματα και πρόκες προκαλούν την περιέργεια των παιδιών αλλά και πιθανόν ατυχήματα.

Έτσι, θα πρέπει να ελεγχθεί αν το παιδί έχει κάνει το εμβόλιο του τετάνου ώστε να είναι καλυμμένο σε περίπτωση τραυματισμού.

Τι πρέπει να προσέξουμε με την εναλλαγή θερμοκρασίας;

Όσον αφορά στη θέρμανση των χώρων όπου βρίσκεται το παιδί απαιτείται προσοχή και συνιστάται να αποφεύγεται η υπερβολική θερμοκρασία που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 18-20 βαθμούς Κελσίου ενώ για το παιδί σε αυτές τις συνθήκες ενδείκνυται ο ελαφρύς ρουχισμός.

Συνιστάται να αποφεύγονται τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά γιατί ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και τη βλεννογόνο των βρόγχων και του στοματοφάρυγγα με συνέπεια να διευκολύνεται η είσοδος των μικροβίων στον οργανισμό.

Οι σόμπες υγραερίου και πετρελαίου θα πρέπει να είναι σωστά συντηρημένες ώστε να μην εκπέμπουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Οι χώροι που υπάρχει τζάκι θα πρέπει να αερίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η καμινάδα τραβάει τον αέρα προς τα έξω.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αυτοκίνητο τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται συχνά προκειμένου να ανανεωθεί ο αέρας της καμπίνας. Μην υπερβάλλετε με υψηλές θερμοκρασίες γιατί και το παιδί μπορεί να βλάψουν αλλά και ο οδηγός του οχήματος μπορεί να αποκοιμηθεί και να προκληθεί ατύχημα.

Ένα μικρό φαρμακείο είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση στις αποσκευές μας. Τι πρέπει να περιέχει όμως;

Πρώτα από όλα, ο παιδίατρος θα πρέπει να έχει συνταγογραφήσει φάρμακα και να έχει συστήσει δοσολογία ανάλογη της ηλικίας και του βάρους του παιδιού. Μαζί μας θα πρέπει να έχουμε:

– σιρόπι για τη διάρροια και τον εμετό
– αντισταμινική αλοιφή για ερεθισμούς στο δέρμα και τσιμπήματα
– κορτιζονούχο αλοιφή για δερματικές αλλεργίες
– κολλύριο για την επιπεφυκίτιδα
– αντιπυρετικά
– αποστειρωμένες γάζες
– καθαρό οινόπνευμα
– αντισηπτικό για τον καθαρισμό των πληγών
– βαζελίνη για το ξηρό δέρμα και τα σκασμένα χείλη

Σε περίπτωση που το παιδί πάσχει από κάποια σοβαρή αλλεργία θα πρέπει να έχουμε μαζί μας μια ένεση κορτιζόνης ενώ αν λαμβάνει χρόνια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει η ποσότητα των φαρμάκων να είναι επαρκής για την παραμονή μας ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη και διακοπεί η θεραπεία.

Κρέμες και γάλα σκόνη θα πρέπει επίσης να υπάρχουν σε κατάλληλες ποσότητες διότι τα φαρμακεία θα είναι κλειστά και δεν ενδείκνυται η αλλαγή μάρκας του προϊοντος χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Φροντίστε να ενημερωθείτε έγκαιρα για τους παιδιάτρους, τα Κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής που θα επισκεφτείτε ώστε αν συμβεί κάτι επείγον να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υγεία του παιδιού.

Μαζί με το κινητό τηλέφωνο του παιδιάτρου σας, έχετε μαζί σας και το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210-7793777)

© 2025 tlife.gr