Site icon TLIFE

Χτύπησε; Ψυχραιμία…

Χτύπησε; Ψυχραιμία…

Οι μικροί μπόμπιρες παίζουν -ειδικά τώρα το καλοκαίρι- ατελείωτες ώρες στο σπίτι, στους κήπους, στους δρόμους, στα γήπεδα και αλλού. Μια απότομη κίνηση, μια μικρή απροσεξία, ένα χτύπημα ή ένα γλίστρημα μπορεί να γίνουν αιτία για σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και αντιμετωπίστε άμεσα το πρόβλημα.

Ποια είναι τα συχνότερα είδη τραυματισμών;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Μυικό τράβηγμα: Οφείλεται στη ρήξη μερικών ινών ενός μόνο μυ ο οποίος σκληραίνει και πονάει. Παρουσιάζεται ένα μικρό ογκίδιο το οποίο σε μερικές ώρες μελανιάζει. Απαιτείται πλήρης ανάπαυση. Τα κρύα επιθέματα με νερό ή πάγο μπορεί να βοηθήσουν.
Μυική ρήξη: Σε αυτήν την περίπτωση ο μυς δεν συσπάται και είναι μαλακός άλλα εμφανίζεται ένα οίδημα στην περιοχή του τραύματος που εκδηλώνεται με τόσο έντονο πόνο που το παιδί ακινητοποιείται. Οι εντριβές δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο τα κρύα επιθέματα. Θα χρειαστεί σίγουρα κάποιο αναλγητικό μέχρι να πάει στο γιατρό για τα περαιτέρω.
Διάστρεμμα: Πρόκειται για υπερβολικό τέντωμα ή σχίσιμο των συνδέσμων των αρθρώσεων. Συχνότερα συμβαίνει στον αστράγαλο και ακολουθούν το γόνατο και το χέρι. Ο πόνος και το πρήξιμο γύρω από την άρθρωση είναι πολύ έντονοι.

Ξαπλώνουμε το παιδί και τοποθετούμε το πονεμένο μέλος του σώματος σε υπερυψωμένη θέση για να γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος. Τα κρύα επιθέματα μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο. Ο ελαστικός επίδεσμος μπορεί να βοηθήσει αλλά θα πρέπει να μην είναι ούτε πολύ σφιχτά ούτε πολύ χαλαρά τοποθετημένος. Επειδή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί μετατόπιση των οστών της άρθρωσης είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση.

Κάταγμα: Σε αυτήν την περίπτωση κάποιο κόκκαλο έχει σπάσει. Αν και τα κατάγματα είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία τραυματισμού των μικρών παιδιών εντούτοις είναι δύσκολη η αναγνώριση τους χωρίς ακτινογραφία. Επιπλέον τα κατάγματα πρέπει να αποκαθίστανται τέλεια αλλιώς στο μέλλον μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο σημείο του κατάγματος το παιδί νιώθει οξύ πόνο και δεν ανέχεται ούτε το άγγιγμα. Ακινητοποιούμε το τραυματισμένο μέρος με έναν αυτοσχέδιο νάρθηκα και μεταφέρουμε με μεγάλη προσοχή το παιδί στο πίσω μέρος του καθίσματος του αυτοκινήτου -χωρίς να στριμωχτεί- στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί θα αποφασίσουν αν θα μπει γύψος ή απλός νάρθηκας.

© 2024 tlife.gr