Το να αποφασίσεις να ξεκινήσεις δίαιτα, δεν είναι πάντα κάτι το δύσκολο. Αυτό που καμιά φορά όμως μπορεί να αποδειχθεί βουνό, είναι το να έχεις το ίδιο κίνητρο που είχες και στην αρχή. Ακολουθούν 22 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μείνεις κινητοποιημένη, ακόμα κι όταν θα θέλεις να τα παρατήσεις.
1. Σταμάτα να προσπαθείς τόσο πολύ
“Το κλειδί στο να βρεις το κίνητρο για να χάσεις κιλά θυμίζει λίγο τη βενζίνη που βάζουμε στο αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να το γεμίσεις φουλ για να πάρει μπρος”, με αυτά τα λόγια περιγράφει τη διαδικασία της δίαιτας, ο κλινικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και συγγραφέας, Δρ. Τζόσουα Κλάποου. “Συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους, να μην σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια στο να είναι συνέχεια κινητοποιημένοι, γιατί όλα έχουν ένα φυσικό ρυθμό. Οι πιο πολλοί νομίζουν πως αν χάσουν έστω και μια σταγόνα από το κίνητρό τους θα είναι σαν να αποτυγχάνουν”. Αν δεις ότι χάνεις το κίνητρο σου, κάνε ένα διάλειμμα δυο – τρεις μέρες από τη δίαιτα ή την γυμναστική που κάνεις, προτείνει ο Κλάποου. “Όσο πιο σκληρά προσπαθεί κάποιος, τόσο πιο άπιαστος μοιάζει ο στόχος. Αν αφήσεις τα πράγματα να συμβούν φυσικά, έχοντας παράλληλα αποκτήσει και κάποιες συνήθειες που αλλάζουν τον τρόπο που τρως, όπως το να προγραμματίζεις τα γεύματα της εβδομάδας, θα μείνεις συγκεντρωμένη στον στόχο σου και τι κίνητρο σου θα παραμείνει στα φυσικά του επίπεδα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Βάλε τεστ στον εαυτό σου
Χρειάζεσαι κάτι άμεσο που θα βοηθήσει στο να αποκτήσεις μεγαλύτερο κίνητρο; Δοκίμασε αυτό το τεστάκι. Το να απαντάς συχνά σε αυτές τις ερωτήσεις βοηθά στο να ενισχυθεί το κίνητρό σου, τόσο όσο χρειάζεται για να θυμηθείς για ποιον λόγο άρχισες την δίαιτά σου”, λέει ο Κλάποου.
-Αν σταματήσω τώρα τη δίαιτά μου, πως θα αισθάνομαι σε έξι μήνες ή έναν χρόνο από τώρα;
-Αν σταματήσω τη δίαιτά μου, πως θα επηρεαστεί η υγεία μου;
-Αν σταματήσω τη δίαιτά μου, πώς θα επηρεαστούν η οικογένεια και οι φίλοι μου;
3. Βάλε έναν εφικτό στόχο
“Έρευνες δείχνουν πως όσοι ξεκινούν δίαιτα, πιστεύουν ότι θα χάσουν τέσσερις φορές περισσότερο βάρος σε ένα διάστημα έξι μηνών από αυτό που θα χάσουν στην πραγματικότητα”, λέει ο Ντάνιελ Στέτνερ, ειδικός στη συμπεριφορική ιατρική στο Ιατρικό Κέντρο του Μπέρκλεϊ, στο Μίσιγκαν. Άρα σκεφτείτε με μικρότερα νούμερα: Υπολογίστε ότι θα χάσετε περίπου το 10 τοις εκατό του βάρους σας σε ένα εξάμηνο και προσπαθήστε να το κρατήσετε στα ίδια επίπεδα για τουλάχιστον έναν χρόνο. Προσέξτε όμως, να μην βασίζεστε μόνο στα νούμερα. “Το νούμερο στη ζυγαριά δεν είναι στόχος, είναι μετρητής επιτυχίας”, λέει η Μπόνι Γκούντμαν, ψυχοθεραπεύτρια από το Φορτ Λότερντεϊλ της Καλιφόρνια. Αντί λοιπόν, να επικεντρωθείτε στα νούμερα, επικεντρωθείτε στο πως θέλετε να αλλάξετε την συμπεριφορά σας, για να ρίξετε για παράδειγμα το επίπεδο του λίπους σας κάτω από 35 τοις εκατό ή για να μπορέσετε να κόψετε εκείνα τα αναψυκτικά που πίνετε κάθε απόγευμα. Βάλτε επίσης και στόχους που δεν έχουν να κάνουν με κιλά, όπως το να τρέξετε έναν αγώνα δρόμου 5χλμ. Τα κιλά που θα χάσετε όσο προετοιμάζεστε για τον αγώνα θα είναι ένα μπόνους στην προσπάθειά σας.
4. Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα
Αντί να δοκιμάζεις κάθε νέα δίαιτα που είναι στη μόδα, φτιάξε ένα πρόγραμμα που θα ταιριάζει στο δικό σου τρόπο ζωής. Αν τρως μόλις 150 λιγότερες θερμίδες καθημερινά, θα χάσεις 6,8 κιλά σε έναν χρόνο. Άρα, ξεκίνα με μικρά βήματα για να μπορέσεις για να διατηρήσεις τα κίνητρό σου, ώστε να χάσεις τα κιλά που θέλεις. “Μικρές αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες, όπως το να τρως μικρότερες μερίδες ή να προετοιμάζεις διαφορετικά τα γεύματά σου, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να οδηγήσεις με μεγάλα αποτελέσματα”, ισχυρίζεται ο Στέτνερ. Σκέψου τα φαγητά χωρίς τα οποία δεν μπορείς να ζήσεις και τα φαγητά τα οποία μπορείς να αποχωριστείς πιο εύκολα και προσπάθησε να χτίσεις την διατροφή σου γύρω τους. Αν είσαι από αυτούς που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς σνακ, χώρισε τα γεύματά σου σε έξι ή εφτά την ημέρα και έτσι δεν θα έχεις την ανάγκη να τσιμπολογήσεις. Ό, τι και να κάνεις όμως, μην αποχωριστείς τα αγαπημένα σου φαγητά. Αναπόφευκτα θα αισθανθείς ότι στερήσε, κάτι που θα κάνει τις λιγούρες μεγαλύτερες και την θέλησή σου μικρότερη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
5. Φτιάξε το “επαγγελματικό σου σχέδιο”
“Κάθε επιτυχημένο εγχείρημα, απαιτεί ένα σχέδιο που περιγράφει ακριβώς το στόχο του αλλά και το πως αυτός θα επιτευχθεί. Χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα ξέρεις από πού να αρχίσεις, πού θα φτάσεις αλλά και το πως θα φτάσεις”, συμβουλεύει η personal trainer, Τζεν Γουόλτερς. Να βλέπεις τον στόχο σου, σαν να είναι επαγγελματικό σχέδιο. Αν είχες ένα πρότζεκτ για ένα πελάτη, δεν θα ξεκινούσες να δουλεύεις χωρίς να έχεις συγκεκριμένο σχέδιο ή στρατηγική. Το να χάσεις κιλά χωρίζετε σε τρία μέρη: Ξεκίνα φτιάχνοντας μια λίστα με όλους τους λόγους για τους οποίους θες να αδυνατίσεις. Στη συνέχεια εξέτασε κάθε πρόταση ξεχωριστά για να δεις αν περιέχει φράσεις όπως “πρέπει”. Τέτοιες λέξεις υποδηλώνουν υποχρέωση και όχι επιθυμία. Αφού έχεις ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θες να πετύχεις, δημιούργησε ένα μηνιαίο πλάνο με συγκεκριμένους αλλά ρεαλιστικούς στόχους.
6. Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στην ντουλάπα σου
Αν δυσκολεύεσαι να επικεντρωθείς στην δίαιτά σου, δοκίμασε να παραμείνεις ακέραιη και σε άλλους τομείς της ζωής σου. Καθάρισε την ντουλάπα σου, ξεχρέωσε ό, τι χρωστάς, κράτα τις υποσχέσεις που έχεις δώσει σε φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Αν καταφέρεις να μείνεις πιστή στις υποχρεώσεις που έχεις γενικά στη ζωή σου, θα καταφέρεις να κατφέρεις υποσυνείδητα να κρατήσεις και την υπόσχεση που έχεις δώσει στον εαυτό σου για να χάσεις βάρος.
7. Μην επικεντρώνεσαι σε πολύ αδύνατες γυναίκες
Το να κοιτάζεις συνέχεια φωτογραφίες αδύνατων μοντέλων, μπορεί αρχικά να σου μοιάζει με κίνητρο, στην πραγματικότητα όμως μάλλον κακό θα σου κάνει. Ολλανδοί ερευνητές λένε πως, οι εικόνες αδύνατων μοντέλων αποθαρρύνουν τις γυναίκες, καθώς τις κάνουν να θέτουν στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί για εκείνες.
8. Επικεντρώσου στα αισθήματά σου
Το να έχεις το νου σου συνέχεια στον αριθμό της ζυγαριάς μονό να σε απορυθμίσει μπορεί. Συγκεντρώσου στο πως αισθάνεσαι μετά από ένα γεύμα ή ένα πολύ καλό σετ γυμναστικής. Αν σκέφτεσαι το πόσο ωραία νιώθεις μετά από κάποια άσκηση, θα έχεις όλα τα πλεονεκτήματα του να χάνεις θερμίδες, αλλά θα θυμάσαι και πόσο όμορφα ένιωθες μετά.
9. Να θυμάσαι να ανταμείβεις τον εαυτό σου
Αντί να περιμένεις να χάσεις όλα τα κιλά που είχες βάλει ως στόχο για να κάνεις ένα “δωράκι” στον εαυτό σου, δοκίμασε να το κάνει όταν βρίσκεσαι στα μισά του δρόμου. Τα “βραβεία” ενισχύουν τη θετική στάση, μόνο αν έχουν όντως νόημα κι αν δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι τη μέση, κάνε “δωράκια” στον εαυτό σου κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι μικρό. Για παράδειγμα, όταν καταφέρεις να τρέξεις ένα χιλιόμετρο παραπάνω στον διάδρομο, αντάμειψε τον εαυτό σου με ένα νέο ζευγάρι αθλητικά ή όταν πέσεις ένα νούμερο, πάρε ένα καινούριο κολάν γυμναστικής.
10. Να συμπεριφέρεσαι σαν να τα έχεις ήδη χάσει τα κιλά
Μην περιμένεις να χάσεις τα κιλά για να πας τις διακοπές που ονειρεύεσαι ή να γραφτείς στο μάθημα χορού που τόσο θες. Μπορείς όλα αυτά να τα χαρείς όσο κάνεις την προσπάθειά σου. Φαντάσου ότι έχεις ήδη φτάσει τα ιδανικά κιλά σου. Πώς αισθάνεσαι; Τί θα έτρωγες; Τί θα έπινες; Πώς θα ήταν η μέρα σου; Η διαίτα δεν θα πρέπει να σου μοιάζει με τιμωρία αλλά με επιβράβευση.
11. “Κρέμασε το κίνητρό σου στον καθρέφτη”
Κόλλησε στον καθρέφτη σου τη φωτογραφία ενός ρούχου που θα ήθελες να βάλεις όταν χάσεις τα κιλά. Η φωτογραφία ενός ρούχο που ήδη έχεις ή που σκοπεύεις να αγοράσεις βοηθά πολύ παραπάνω και είναι πιο ρεαλιστική από το να έχεις τη φωτογραφία της Ζιζέλ, φορώντας μπικίνι.
12. Να είσαι λίγο σκληρή με τον εαυτό σου
Το να φαντάζεσαι ότι έχεις το σώμα που πάντα ονειρευόσουν μπορεί να είναι ένα κίνητρο. Για κάποιους ανθρώπους όμως το να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί αν δεν χάσουν τα κιλά, λειτουργεί ακόμα πιο καλά. Ο γυμναστής, Μάθιου Ρίχτερ, λέει πως ρωτά τους πελάτες τους πως θα είναι η ζωή τους σε δέκα ή σε είκοσι χρόνια αν δεν χάσουν τα κιλά τους. “Είναι πολύ σημαντικό να είναι ειλικρινής με τον εαυτό τους και γι’ αυτό τους βάζω να φαντάζονται όλα αυτά που θα χάσουν και πόσο άσχημα θα αισθάνονται. Δεν είναι καλό να χρυσώνουμε το χάπι”.
13. Γίνε πιο ανταγωνιστική
Λίγος ανταγωνισμός, βοηθά πολύ στο να χάσεις κιλά. Το περιοδικό Obesity δημοσίευσε πως η επιρροή του περίγυρου ή η άσκηση σε ομάδες βοηθά να χάσεις έως και 20 τοις εκατό παραπάνω βάρος. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός, πως οι αρχηγοί των ομάδων χάνουν ακόμα περισσότερο βάρος.
14. Ξεκαθάρισε το “Γιατί”
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να μην χάσεις το κίνητρό σου και να χάσεις βάρος είναι να ξέρεις τον λόγο, σύμφωνα με την Δρ. Αν Δρανιτάρις. Για παράδειγμα, αν κινητοποιείσαι από την οικογένειά σου, σκέψου πως θα σε βοηθήσει η γυμναστική να παραμείνεις υγιής για περισσότερα χρόνια στη ζωή των παιδιών σου. Κι αν θες να το πας ένα βήμα παραπέρα, προσπάθησε να κάνεις και την οικογένειά σου μέρος του εγχειρήματός σου. “Προκειμένου να αλλάξεις συμπεριφορά, πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τον λόγο που σε κάνει να συμπεριφέρεσαι έτσι”.
15. Εντόπισε τα συναισθηματικά σου εμπόδια
Η θλίψη και ο θυμός είναι δυο από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μας κάνουν να τρώμε περισσότερο. Το φαγητό όμως δεν θα καταπνίξει, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ένα ημερολόγιο που σε βοηθούσε να δεις τους λόγους που σε οδηγούν κάθε φορά στο να τρως. Όταν καταλάβεις τους λόγους αυτούς, θα σου είναι πιο εύκολο να αναπτύξεις μια πιο αποτελεσματική στρατηγική για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα αυτά. Να έχεις υπόψιν σου ότι η δέσμευση σε μια δίαιτα, μπορεί να είναι από μόνη της κάτι το τρομακτικό. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις κάτι που σε τρομάζει, είναι να το κοιτάξεις κατάματα.
16. Σταμάτα το καθημερινό ζύγισμα
Η ζυγαριά είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στο αδυνάτισμα. Είναι κάποιοι άνθρωποι όμως που μπορεί να πέσουν στην παγίδα του συνεχούς ζυγίσματος. Το καθημερινό ζύγισμα βοηθά στη διατήρηση του βάρους, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα όμως, όταν προσπαθείς να χάσεις κιλά. Ένα ζύγισμα μια φορά την εβδομάδα ή ακόμα και μια φορά κάθε δυο εβδομάδες, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.
17. Πόσταρε την πρόοδό σου καθημερινά στο Instagram
Λένε πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Προσπάθησε λοιπόν, να παρατηρείς την αλλαγή στα κιλά σου, φτιάχνοντας ένα εικονικό ημερολόγιο στο Instagram. Μια φωτογραφία κάθε μέρα, ειδικά μετά από ένα πολύ καλό σετ γυμναστικής, μπορεί να σε βοηθήσει να παρατηρήσεις αλλαγές στο σώμα σου, που δεν θα σου τις αποκαλύψει η ζυγαριά.
18. Πες στον εσωτερικό σου κριτή να σωπάσει
Το να κριτικάρουμε εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας, δεν βοηθά τόσο όσο νομίζουμε, ειδικά όταν πρόκειται για μια δίαιτα. Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να κριτικάρεις τον εαυτό σου, βάλε το χέρι σου στην καρδιά και κράτα το εκεί, όσο θα παίρνεις μερικές βαθιές ανάσες. Με αυτόν τον τρόπο να σιγήσεις την αρνητικότητα και θα μπορέσεις να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη με ένα διαφορετικό μάτι.
19. “Περικύκλωσε τον εαυτό σου με Υγεία”
Η personal trainer, Τάρα Ζιμλίκι, προτείνει να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει στον “αδύνατο εαυτό” σου. Γέμισε το ψυγείο σου με υγιεινά φαγητά σε διάφανα δοχεία, βάλε τα φρούτα σε όμορφα μπωλ πάνω στον πάγκο σου, άσε τα αθλητικά σου σε ένα ράφι που να μπορείς να τα βλέπεις κ.α. Αν φτιάξεις τον περιβάλλον σου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να μην χάσεις το κίνητρό σου.
20. Κάνε το κινητό σου σύμμαχο
Υπάρχουν πλέον δεκάδες δωρεάν εφαρμογές, που βοηθούν να μην ξεφύγεις από το στόχο σου, πράγμα που σημαίνει ότι το κίνητρο είναι μόλις ένα κλικ μακριά.
21. Βάλε στόχους που δεν έχουν να κάνουν με τη ζυγαριά
Ακόμα κι αν τα κάνεις όλα σωστά, θα υπάρχουν στιγμές που η ζυγαριά θα μένει στάσιμη. Μην αφήσεις αυτό όμως, να σε αποθαρρύνει και μέτρα την επιτυχία σου με άλλους τρόπους. Τρέξε ή κολύμπα πιο γρήγορα και πιο μακριά και κάν’ το αυτό μέρος της καθημερινότητάς σου. Μπορείς επίσης να φτιάχνεις μόνη σου τα γεύματα που θα παίρνεις στη δουλειά ή να πίνεις όντως όσο νερό χρειάζεται για να μένεις ενυδατωμένη. Το να γιορτάζεις κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν από αυτούς τους στόχους, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μην χάνεις το κίνητρό σου.
22. Καλλιέργησε τη συμπόνοια για τον εαυτό σου
Αν δεις ότι δεν έχεις διάθεση και ενέργεια και αυτό φαίνεται και στο σώμα σου, προσπάθησε να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να επικεντρωθείς στο να εκτιμήσεις τον εαυτό σου. Αντί να τιμωρείς τον εαυτό σου που δεν έχασες κανένα κιλό αυτήν την εβδομάδα, σκέψου όλα αυτά που το σώμα σου κάνει για σένα και το πως κινείται. Σταμάτα να σκέφτεσαι την εξωτερική σου εμφάνιση και ξεκίνα να σκέφτεσαι το πως λειτουργείς, έχοντα παράλληλα ευγνωμοσύνη για τις αισθήσεις, τα άκρα σου, την ικανότητά σου να τρέχεις και να χορεύεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ