Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και η παράδοση σού ζητά να ετοιμάσεις τον κλασικά αγαπημένο συνδυασμό μπακαλιάρου με σκορδαλιά. Μπορεί να μην τρελαίνεσαι για τη γεύση της σκορδαλιάς, όμως, ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα πιο γευστικά και εύκολα να ετοιμάσεις ψαράκια. Εξάλλου, και φέτος θα τη γιορτάσουμε διαφορετικά και… στο σπίτι. Προμηθεύσου τα απαραίτητα υλικά, ακολούθησε τις παρακάτω συνταγές και θα μας θυμηθείς!
Μπακαλιάρος πανέ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 1 1/2 κιλά φιλέτο μπακαλιάρου
- 1 κουτ. της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
- 1 κουτ. της σούπας μαγιονέζα light
- 1/8 κουτ. του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
- 1/8 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκια φρυγανιά
- 1 1/2 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- Σπρέι μαγειρικής
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, ψεκάζεις ένα ταψί με σπρέι μαγειρικής και βάζεις το μπακαλιάρο.
- Ανακατεύεις τον χυμό λάιμ, τη μαγιονέζα, το κρεμμύδι σε σκόνη και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ και το ρίχνεις πάνω από τα ψάρια.
- Πασπαλίζεις με φρυγανιά και απλώνεις με το βούτυρο.
- Ψήνεις στους 150 βαθμούς C για 20 λεπτά και όταν είναι για σερβίρισμα, πασπαλίζεις με μαϊντανό.
Μπακαλιάρος με κόκκινη σάλτσα
Υλικά:
- 2 κουτ. του γλυκού μαργαρίνη
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
- 1/4 του φλιτζανιού λευκό κρασί
- Χυμός 1/2 λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι σπιτική σάλτσα ντομάτας
- 2 φιλέτα μπακαλιάρου (170γρ. το κάθε ένα)
- 2 κουτ. του γλυκού κάπαρη
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, τοποθετείς ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτεις μέσα τη μαργαρίνη και την αφήνεις να λιώσει.
- Προσθέτεις το σκόρδο και το σοτάρεις μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνεις μέσα το κρασί και το χυμό λεμονιού και αφήνεις τα υλικά να σιγοβράσουν για 1 λεπτό.
- Προσθέτεις τη σάλτσα και ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά.
- Έπειτα, τοποθετείς μέσα στο τηγάνι τα φιλέτα και ρίχνεις από πάνω την κάπαρη και το αλατοπίπερο.
- Σκεπάζεις το τηγάνι και μαγειρεύεις για 4 λεπτά.
- Τέλος, γυρίζεις τα φιλέτα από την άλλη πλευρά και μαγειρεύεις για ένα λεπτό ακόμα.
Σκορδαλιά με πατάτα
Υλικά:
- 3 μεγάλες πατάτες
- 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουτ. της σούπας ξίδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, βάζεις σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει.
- Προσθέτεις τις πατάτες σου καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- Παράλληλα, περνάς το σκόρδο από ένα τρίφτη (ή το ειδικό εκείνο αντικείμενο που λιώνει το σκόρδο)
- Αφού βράσουν καλά οι πατάτες σου, μπορείς να τις βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ και να τις λιώσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πολτοποιητή χειρός ή να βάλεις το μείγμα σου σε ένα πολυμίξερ. - Παράλληλα, προσθέτεις σιγά, σιγά και το ελαιόλαδο και αφού το “πιεί” όλο η σκορδαλιά είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Μπουκίτσες μπακαλιάρου
Υλικά:
- 250 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
- 1 κρεμμύδι, κομμένο
- 1 μεγάλη πατάτα
- 8 φρυγανιές
- αλεύρι
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μίξερ, χτυπάς όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τον μπακαλιάρο και το λεμόνι. Μόλις γίνει σφιχτό, σταματάς να χτυπάς.
- Καθαρίζεις τον μπακαλιάρο και τον κόβεις σε μικρά κομμάτια.
- Προσθέτεις τα κομμάτια μπακαλιάρου στο μείγμα και ανακατεύεις, μέχρι να απλωθεί το ψάρι παντού.
- Πλάθεις κεφτεδάκια και αλευρώνεις σε πάγκο.
- Τηγανίζεις με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αναποδογυρίζοντας μέχρι να ροδίσουν (6-8 λεπτά)
- Τα στεγνώνεις σε ένα πιάτο με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνεις τον χυμό λεμονιού και σερβίρεις.
Μπακαλιάρος στο φούρνο με σπανάκι και λαχανικά
Υλικά:
- 1 φιλέτο μπακαλιάρου
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 1/4 τομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτ. της σούπας κρεμμύδι, λιωμένο
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 φέτα κίτρινο τυρί, τύπου mozzarella, σε μικρά κομματάκια
- 1 πρέζα σκόρδο
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο, επιλέγοντας τη λειτουργία grill, στους 200 βαθμούς C.
- Μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο, τοποθετείς τον μπακαλιάρο. Πασπαλίζεις από πάνω με αλάτι, πιπέρι και την πρέζα σκόρδου.
- Από πάνω τοποθετείς το σπανάκι, τις ντομάτες και τρίβεις μαύρο πιπέρι.
- Ρίχνεις τα κομματάκια κίτρινου τυριού και ραντίζεις με το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο.
- Κλείνεις το αλουμινόχαρτο, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο. Τοποθετείς σε ένα ταψί.
- Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για 12 – 13 λεπτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ