Το καλοκαίρι είναι κατεξοχήν η εποχή των φρούτων. Η φύση είναι στα καλύτερά της και μας δίνει όλη της την νοστιμιά. Καρπούζι, πεπόνι,φράουλες και κεράσια, είναι μερικά μόνο από εκείνα τα φρούτα που απολαμβάνουμε τους πιο ζεστούς μήνες τους χρόνου.
Αν όμως ψάχνεις έναν πιο ευφάνταστο τρόπο να τρως τα φρούτα σου, τότε πάρε έμπνευση από αυτές τις 5 αλμυρές συνταγές…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σούπα με ροδάκινα και ντομάτες
Υλικά
- 2 κιλά ώριμες κίτρινες ντομάτες, ψιλοκομμένες, χωρίς τα σπόρια
- 2 μεγάλα ώριμα ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
- 1/2 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 1/2 μεσαίου μεγέθους κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 8 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
- 5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/4 της κούπας φρέσκο άνηθο, χοντροκομμένο
- 1 κούπα γιαούρτι
- Θαλασσινό αλάτι
- Ψημένο ψωμί ολικής αλέσεως
Εκτέλεση
- Σε ένα μπλέντερ, χτύπα την ντομάτα, τα μισά κομμάτια ροδάκινου, το αγγούρι, το κρεμμύδι και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή. Όσο χτυπάς ρίξε αργά το 1/4 του ελαιόλαδου και αλάτι. Ρίξε το μείγμα με την ντομάτα και τα ροδάκινα σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτο στο ψυγείο για μια ώρα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τα υπόλοιπα ροδάκινα με τις ντοματίνια, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια ξύδι. Ρίξε αλάτι και πιπέρι.
- Χώρισε την παγωμένη σούπα σε πιάτα. Βάλτε μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και προσθέσε τη σαλάτα με τα ροδάκινα και τα ντοματίνια. Σέρβιρε με το φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως.
Ψητό καλαμπόκι με μάνγκο και κόκκινες πιπεριές
- Φυτικό λάδι για ψήσιμο στη σχάρα
- 5 καλαμπόκια, αποφλοιωμένα
- 2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 μεγάλο ώριμο μάνγκο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
- 1/2 γλυκοπατάτα, αποφλοιωμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, χωρίς τα σπόρια, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1/2 κούπα φρέσκο κορίανδρο, ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα μαλακό τυρί Queso
- 1/2 κούπα sour cream
Εκτέλεση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Προθέρμανε τη σχάρα σου σε υψηλή θερμοκρασία και άλειψέ την με το φυτικό λάδι. Άλειψε τα καλαμπόκια με ελαιόλαδο και ψήσε τα για περίπου 6 λεπτά μέχρι να είναι ελαφρώς καπνιστά και τρυφερά. Άφησε το καλαμπόκι να κρυώσει ελαφρά και στη συνέχεια κόψε τους πυρήνες από τα αραβόσιτα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπά την υπόλοιπη κουταλιά ελαιόλαδου με το χυμό λάιμ και τη σκόνη τσίλι. Ρίξε αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το μαγειρεμένο καλαμπόκι, το μάνγκο, την γλυκοπατάτα, την πάπρικα, το κόλιανδρο και το μαλακό τυρί Queso.
- Βάλε το μείγμα καλαμποκιού στο κάτω μέρος των μικρών ποτηριών. Πρόσθεσε την sour cream και πασπάλισε με περισσότερη σκόνη τσίλι.
- Γαρνίρισε με περισσότερο κόλιανδρο.
Ψητές “μπιζόλες” από μπρόκολο με νεκταρίνια
- Φυτικό λάδι για σχάρα
- 2 πορτοκαλί πιπεριές
- 1 νεκταρίνι, κομμένο σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια, συν 1 νεκταρίνι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 1/2 κούπα αμύγδαλα, ψημένα
- 4 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από σέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουνουπίδι, κομμένο κάθετα σε τέσσερις φέτες
- 1/2 κούπα μαϊντανό
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά και άλειψέ την ελαφρά με φυτικό λάδι. Τοποθέτησε τις πιπεριές στο πιο ζεστό κομμάτι της σχάρας και γύρνα τες μερικές φορές μέχρι να γίνουν τελείως μαύρες (12 λεπτά). Βάλ’ τες σε ένα μπολ και τυλίξε το με διάφανη μεμβράνη περιτύλιγμα για 10 λεπτά.
- Αφαιρέσε τους σπόρους και το μίσχο από τις πιπεριές και ξεφλούδισέ τες. Ψιλοκόψε τις ψητές πιπεριές και τοποθετήσέ τις σε ένα πολυμίξερ. Πρόσθεσε τα χοντροκομμένα νεκταρίνια, τα αμύγδαλα, το ξύδι, το σκόρδο, την πάπρικα και τα όσπρια και χτύπησέ τα όλα μαζί μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή. Όσο χτυπάς όλα αυτά τα υλικά ρίξε μέσα σιγά-σιγά και το ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε αλάτι.
- Εν τω μεταξύ, άλειψε τις “μπριζόλες” κουνουπιδιού με λάδι. Ρίξε αλάτι και πιπέρι. Βάλ’ τες στη σχάρα για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Μοίρασε την σάλτσα με τα νεκταρίνια σε πιάτα και βάλε από πάνω τις “μπριζόλες” κουνουπιδιού. Ρίξε τα υπόλοιπα νεκταρίνια που έχεις κόψει σε λεπτές φέτες πάνω από το κουνουπίδι.
- Πασπάλισε με το μαϊντανό και με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Σαλάτα με κολοκύθι και βινεγκρέτ από σμέουρα
Υλικά
- 8 φρέσκα σμέουρα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
- ¼ της κούπα ξύδι από σμέουρα
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- ½ κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 500 γραμ. κολοκυθάκια
- 3 κούπες baby σπανάκι
- 3 κούπες baby ρόκα
- ½ κούπα σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
- ¼ της κούπα παρμεζάνα, τριμμένη σε λεπτές νιφάδες
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ ρίξε τα σμέουρα και σπάσε τα με ένα πηρούνι μέχρι να αποκτήσουν υφή πουρέ. Στο ίδιο μπολ ανακάτεψε τα κρεμμυδάκια, το ξύδι από σμέουρα, το μέλι και το ελαιόλαδο. Σεζόν στη γεύση.
- Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετήσέ τα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέσε τη μισή βινεγκρέτ. Ανακάτεψε καλά.
- Προσθέσεε τα υπόλοιπα συστατικά και προσθέστε τόση βινεγκρέτ όση χρειάζεται για να καλυφθούν τα φύλλα ρόκας και το σπανάκι. Ρίξε αλάτι.
- Σέρβιρε σε κρύα πιάτα και ρίξε από πάνω την παρμεζάνα.
Γρανίτα με ντοματίνια, βασιλικό και φράουλες
Υλικά
- 8 ντοματίνια
- 20 φράουλες
- 12 φύλλα βασιλικού
- 4 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
- 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
- Τοποθετήσε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
- Χτύπα μέχρι να αποκτήσουν εντελώς λεία υφή.
- Χύσε το μείγμα σε φόρμες για γρανίτες.
- Βάλε τις γρανίτες στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ