Η διατροφή σου είναι σωστή, γυμνάζεσαι τακτικά και καταναλώνεις τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ινών, ωστόσο δεν βλέπεις καμία πρόοδο. Με άλλα λόγια η ζυγαριά έχει κολλήσει. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό συμβαίνει σε πολλούς και οι παρακάτω λόγοι ίσως είναι αυτοί που παρόλο που τα κάνεις όλα σωστά, δεν χάνεις τα κιλά που θα έπρεπε.
Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει κάποιες εξετάσεις προκειμένου να είσαι σίγουρη πως το να χάσεις βάρος είναι υγιές για τον οργανισμό σου. Αν αφού έχεις πάρει το πράσινο φως ακόμα δεν βλέπεις αποτελέσματα, τότε δες παρακάτω τι μπορεί να φταίει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Δεν πίνεις αρκετό νερό
Όταν αφυδατώνεσαι, τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως πρέπει με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να επικεντρώνεται σε αυτό. Καθώς τα νεφρά υπερλειτουργούν προκειμένου να ισορροπήσουν, το λίπος αποθηκεύεται αντί να καίγεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη
Αρκετές έρευνες δείχνουν πως οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους, τουλάχιστον στην αρχή. Και αυτή γιατί καταναλώνοντας πρωτεΐνη χάνεις λίπος αντί για μυϊκή μάζα. Η ποσότητα εξαρτάται από το βάρος σου, ωστόσο οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 40 με 80 γραμμάρια ημερησίως.
3. Καθιστική ζωή
Αν περνάς μεγάλο κομμάτι της ημέρας μπροστά σε έναν υπολογιστή, η μια ώρα γυμναστικής δεν μπορεί αντικαθιστά τις υπόλοιπες ώρες που το σώμα μένει ουσιαστικά ακίνητο. Η καθιστική ζωή δεν επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει ένα ένζυμο που καίει το λίπος, την λίπαση. Η συμβουλή των ειδικών είναι να σηκώνεσαι και να κινείσαι ανά μια ώρα, ενώ στόχος σου πρέπει να είναι να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα.
4. Συχνή άσκηση
Θα αναρωτιέσαι πως γίνεται να μην παίρνεις βάρος ενώ ασκήσε. Αρχικά, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο όταν γυμναζόμαστε, είτε γιατί νιώθουμε ότι το χρειαζόμαστε είτε γιατί πιστεύουμε ότι καίμε τις θερμίδες. Επιπλέον, προκειμένου να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός, το πλάσμα στο αίμα αποθηκεύει ένα με δυο κιλά νερού. Αυτό προκαλεί κατακράτηση και όχι επιπλέον λίπος, ωστόσο η ζυγαριά παραμένει κολλημένη.
5. Άγχος
Είναι σύνηθες να το ρίχνουμε στο φαγητό όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, όμως αυτός δεν είναι ο λόγος που δεν χάνουμε κιλά. Υπό συνθήκες έντονου άγχους, ο εγκέφαλος παράγει κορτιζόλη η οποία καθυστερεί τον μεταβολισμό ή αποθηκεύει το λίπος στο σημείο της κοιλιάς όπου είναι πιο δύσκολο να καεί.
Πως θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα
Εκτός από τη σωστή ενυδάτωση, την κατανάλωση πρωτεΐνης και την προσπάθεια να μην αφήνουμε το άγχος να μας κυριεύει, καλό είναι να μην ζυγίζεσαι τόσο συχνά. Όπως λένε οι διαιτολόγοι, το βάρος μπορεί να έχει αυξομειώσεις μέχρι και 2,5 κιλά ανά μέρα και αρα δεν μπορείς να ξέρεις με ακρίβεια τις θερμίδες που καις. Αν ανεβαίνεις στη ζυγαριά μια φορά την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα θα δεις καλύτερα αποτελέσματα, ενώ θα απαλλαγείς από αυτού του είδους το στρες.
Φωτογραφίες: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ