Αν υπάρχει ένα πιάτο που αφαιρούμε από το μενού μας, μόλις πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε διατροφή, αυτό, είναι σίγουρα, το γλυκό. Σοκολάτα, cheesecake, τιραμισού… τέλος. Ή μήπως όχι; Ναι, το να περιορίσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις είναι άκρως θετικό, αρκεί, όμως, αυτή η στέρηση να μην οδηγεί σε διατροφικές ακρότητες και υπερβολές που “κρύβουν” θερμίδες πολλές. Γιατί, σίγουρα σου έχει τύχει να πεις “όχι” σε ένα κομμάτι κέικ, αλλά το βράδυ να ενδώσεις σε εκείνη την τούρτα που σου “κλείνει” το μάτι. Stop! Είμαστε εδώ για εσένα. Για αυτό, σήμερα, σου έχουμε συγκεντρώσει 5 “πειραγμένες” συνταγές για γλυκά με λιγότερες από 300 θερμίδες. Ιδού!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κέικ λεμόνι χωρίς γλάσο (230 θερμίδες)
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 3 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 3 αβγά
- 1 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 1/4 του φλιτζανιού χυμό λεμόνι
- 1/5 του φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ξύσμα λεμονιού (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Βουτυρώνεις καλά μια στρογγυλή (ή και ορθογώνια) φόρμα του κέικ.
- Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
- Ρίχνεις ένα ένα τα αβγά και χτύπα καλά μετά από κάθε αβγό.
- Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνεις το μισό γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, τα διάφορα αλεύρια και ανακατεύεις, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για 50 περίπου λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
- Αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αφαιρείς από τη φόρμα και απολαμβάνεις!
Κρεμ μπρουλέ βανίλια (190 θερμίδες)
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 4 μεγάλοι κρόκοι αβγών
- 1 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια γάλα, με λίγα λιπαρά
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη σε κόκκους
- 3/4 φλιτζάνι γάλα σε σκόνη χωρίς λιπαρά
- 1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού νερό
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα τα 3 πρώτα συστατικά σε ένα μπολ και άστο στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτεις το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τις 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη, και το γάλα σε σκόνη. Μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να σχηματιστούν μικροσκοπικές φυσαλίδες γύρω από την άκρη της κατσαρόλας, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ένα σύρμα.
- Προσθέτεις σταδιακά το ζεστό μείγμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
- Χωρίζεις το μείγμα του γάλακτος ομοιόμορφα σε 6 φορμάκια ή φλιτζάνια για γλυκό.
- Βάζεις τα φορμάκια σε ένα ταψί με λίγο νερό και ψήνεις στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα.
- Απομακρύνεις τα φορμάκια και τα τοποθετείς, μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, βράζεις την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί το σιρόπι σου.
- Ρίχνεις το σιρόπι πάνω από κάθε κάθε επιδόρπιο και το αφήνεις να κρυώσει.
Μους μαύρης σοκολάτας (260 θερμίδες)
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 1/3 φλιτζανιού μαύρη σοκολάτα
- 1/4 φλιτζανιού μαργαρίνη
- 2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
- 1/4 φλιτζανιού σπόροι chia
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Αρχικά, θρυμματίζεις την μαύρη σοκολάτα σε πολύ μικρά κομμάτια, μέχρι να διαλυθεί.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις όλα τα υλικά και ανακατεύεις πολύ καλά, μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Καλύπτεις το μπολ σε μία μεμβράνη και βάζεις το μπολ στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
- Μόλις αφαιρέσεις το μπολ από το ψυγείο, προσθέτεις το περιεχόμενο του σε ένα μπλέντερ. Χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να δημιουργηθεί η κρεμώδης υφή που γνωρίζεις.
- Μοιράζεις σε γυάλινα ποτηράκια και απολαμβάνεις!
Ρυζόγαλο με κανέλα (170 θερμίδες)
Υλικά (για 5 μερίδες):
- 4 φλιτζάνια γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 4 κουτ. του γλυκού κορν-φλάουερ.
- Κανέλα
Εκτέλεση:
- Αρχικά, βάζεις το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι.
- Ταυτόχρονα, ζεσταίνεις το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Από τα 4 φλιτζάνια γάλα κρατάς το μισό, για να διαλύσεις το κορν-φλάουερ και τη βανίλια.
- Μόλις βράσει το ρύζι και πιει το νερό, ρίχνεις το γάλα με τη ζάχαρη. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συστηματικά.
- Διαλύεις το κορν φλάουερ με τη βανίλια στο γάλα που περίσσεψε και το προσθέτεις στο υπόλοιπο μείγμα.
- Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να πήξει. Μοιράζεις σε 6-7 μπολάκια και αφήνεις να σταθεί για 1 ώρα. Σερβίρεις με λίγη κανέλα και απολαμβάνεις!
Muffins με μήλο
Υλικά (για 5 μερίδες):
- 12 μήλα, κομμένα και καθαρισμένα
- 1/4 του φλιτζανιού λάδι καρύδας
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Προσθέτεις όλα τα μήλα σε ένα μπολ και τα λιώνεις με ένα πιρούνι.
- Προσθέτεις το λάδι καρύδας και συνεχίζεις να πολτοποιείς τα μήλα.
- Ρίχνεις μέσα στο μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί.
- Παίρνεις ένα ταψί σιλικόνης για muffins με 14 θήκες ή 14 φορμάκια σιλικόνης για muffins.
- Χωρίζεις στις θήκες το μείγμα σου, ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο και απολαμβάνεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ