Light χριστουγεννιάτικα γλυκά: 5 γιορτινές συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, πανετόνε, στόλεν, χιλιάδες διαφορετικά μπισκότα. Τα Χριστούγεννα είναι γλυκά και έχουν μέσα της μία διάθεση αμαρτίας. Μίας διατροφικής αμαρτίας που μπορεί να χαλάσει τη σιλουέτα σου, πριν προλάβεις να τσουγκρίσεις τα ποτήρια στο γιορτινό ρεβεγιόν και να μετρήσεις αντίστροφα για το νέο χρόνο. Μπορεί και όχι. Για όλα υπάρχει λύση. Και, μάλιστα, light και ανάλαφρη. Σήμερα, λοιπόν, μπαίνουμε μαζί στην κουζίνα και ετοιμάσουμε υπέροχα, παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά με λίγες θερμίδες. Για γιορτινή απόλαυση χωρίς στερήσεις…

Μελομακάρονα με στέβια
(102 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 450 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. στέβια
  • 200 γρ. νερό
  • 50 γρ. αλεσμένο καρύδι
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. της σούπας baking powder
  • 1/2 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Λίγο μέλι

Εκτέλεση:

  • Φτιάξε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη στέβια. Άφησέ το να κρυώσει.
  • Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακάτεψέ τα.
  • Πλάσε τα μελομακάρονα και ζύγισέ τα ένα-ένα, ώστε να είναι 20 γρ. το καθένα.
  • Ψήσε στους 160°C για 20 λεπτά περίπου (κρίνουμε με βάση το χρώμα).
  • Βούτηξε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και πρόσθεσε το καρύδι.
  • Βάλε λίγο μέλι από πάνω και έτοιμα!

Τραγανές δίπλες
(72 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια καρύδια, ψιλοκομμένα 
  • 6 αβγά
  • 1 1/2 φλιτζάνια νερό
  • Ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • Λίγο ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, χτύπησε τα αυγά σε ένα μπολ και πρόσθεσε το ξύσμα πορτοκαλιού και όσο αλεύρι πάρει για να έχεις μια σφιχτή ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει
  • Χώρισε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και πλάσε με αυτά 8 μικρά μπαλάκια. Τύλιξε με μεμβράνη και άφησε να σταθούν για 1 ώρα Πάρε την κάθε ζύμη και άνοιξε με τον πλάστη λεπτά, πολύ λεπτά φύλλα. Αν έχεις μηχανή για ζυμαρικά πέρασέ την από εκεί και θα γίνει άψογη.
  • Κόψε σε παραλληλόγραμμα με ένα μαχαίρι ή μια ροδέλα για πίτσα
  • Βάλε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει και ετοιμάσου να ψήσεις τις δίπλες.
  • Δίπλωσε τα φύλλα σε χαλαρά ρολάκια και βούτηξε στο λάδι που έχει όμως κάψει πολύ καλά. Μια καλή ιδέα είναι να τυλίξεις τη ζύμη σε ένα πιρούνι αφήνοντάς τα στην κατσαρόλα.
  • Αφού πάρουν χρώμα βγάλε σε απορροφητικό χαρτί και να στραγγίξουν και ετοίμασε το σιρόπι
  • Βάλε το μέλι και το νερό να βράσουν για μερικά λεπτά, αφαίρεσε τον αφρό και βούτηξε τις δίπλες μέσα να τραβήξουν λίγα λεπτά
  • Βάλε τις δίπλες σε μια πιατέλα και πασπάλισε με το καρύδι και την κανέλα.

Light κουραμπιέδες
(107 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 3 κουτ. της σούπας γλυκαντικό εμπορίου
  • 2 κουτ. της σούπας κονιάκ
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 του φλιτζανιού μαργαρίνη
  • 1/2 φλιτζανιού αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπολ χτύπησε καλά τη μαργαρίνη με το γλυκαντικό.
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε τον κρόκο αυγού, το κονιάκ, το λάδι, τη σόδα, τη βανίλια, τα τριμμένα αμύγδαλα και τέλος το baking powder με το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
  • Πλάσε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου.
  • Πασπάλισε τους κουραμπιέδες με το γλυκαντικό.

Light πανετόνε
(225 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 120 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά 
  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ. αποξηραμένα cranberries
  • 70 γρ. σταφίδες
  • 1 κουτ. της σούπας στέβια
  • 14 γρ. μαγιά
  • 85 γρ. μαργαρίνη
  • 80 γρ. στέβια
  • 3 αβγά
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό μπολ ρίξε μέσα το γάλα και ανακάτεψέ το με τη στέβια.
  • Ρίξε μέσα τη μαγιά, ανακάτεψε λίγο και άφησέ το για πέντε λεπτά.
  • Σε ένα μίξερ ανακάτεψε τη μαργαρίνη και τα 80 γρ. στέβια μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Ρίξε ένα – ένα τα αυγά και τη βανίλια. Ρίξε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και άφησέ τα να ανακατευτούν. Ρίξε μέσα στο μίξερ λίγο – λίγο το αλεύρι και μετά το αλάτι. Τέλος, ρίξε μέσα στο μίξερ το μείγμα με τη μαγιά.
  • Αφαίρεσε τη ζύμη από το μίξερ και τοποθέτησέ την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Πλάσ’ την και άνοιξέ την ελαφρώς για πέντε λεπτά.
  • Μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι ακόμα, μιας και η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει.
  • Λάδωσε ένα μπολ, βάλε μέσα τη ζύμη και κάλυψέ το με μία πετσέτα. Τοποθέτησε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος για 2 ώρες. Πρόσθεσε τις σταφίδες, τα cranberries και το ρούμι σε ένα μικρό τηγάνι και σόταρέ τα για πέντε λεπτά.
  • Σε ένα ταψάκι βάλε γύρω – γύρω και στον πάτο λαδόκολλα.
  • Άνοιξε ελαφρώς τη ζύμη, βάλε πάνω τα αποξηραμένα φρούτα και ανακάτεψε καλά πλάθοντας τη ζύμη.
  • Κάνε ξανά τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και βάλ’ την μέσα στο ταψί.
  • Κάλυψε το ταψί με ένα ρούχο και άφησέ το για 1 – 1,5 ώρα για να φουσκώσει.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Ψήσε για 40 λεπτά και κόψε σε μερίδες.

Light Μπισκότα Ginger
(90 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 6 κουτ. της σούπας μαργαρίνη
  • 2/3 φλιτζάνι & 3 κουτ. της σούπας στέβια
  • 1/4 φλιτζανιού μελάσα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Σπρέι μαγειρικής

Εκτέλεση:

  • Χτύπησε το βούτυρο με ένα μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Σταδιακά πρόσθεσε 2/3 φλιτζάνι στέβια, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί καλά.
  • Πρόσθεσε τη μελάσα και το αυγό και χτύπησε καλά. Ανακάτεψε το αλεύρι και τα επόμενα 4 συστατικά μαζί με το μοσχοκάρυδο με ένα σύρμα. Σταδιακά πρόσθεσε το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Χώρισε τη ζύμη στη μέση. Τύλιξε και τα δύο μέρη με μια μεμβράνη και άφησέ τα να παγώσουν για 30 λεπτά.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πλάσε τη ζύμη σε 26 μπάλες και πρόσθεσε τους, τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας στέβια.
  • Βάλ’ τες πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και ψήσε για 12 λεπτά στους 180.
  • Αφαίρεσε από τον φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164