Σεπτέμβριος. Ο μήνας που σηματοδοτεί την αρχή, την αλλαγή, την επιστροφή. Είναι ο μήνας που, σύμφωνα με έρευνες (και με την κοινή λογική), παρατηρούνται οι περισσότερες νέες αρχές. Νέα αρχή στα προσωπικά, στα επαγγελματικά, από το πιο σημαντικό μέχρι την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια της καθημερινότητας σου.
Μία νέα αρχή ή έστω ένα μικρό reunion που επιθυμούν να κάνουν οι περισσότεροι είναι εκείνο της γυμναστικής. Να θυμηθούν πως είναι να γυμνάζεσαι εντατικά. Σίγουρα, και εσύ η ίδια θα έχεις ακούσει μία φίλη ή θα έχεις πει και από μόνη σου ότι ήρθε η στιγμή να επιστρέψεις στο healthy routine σου – που μπορεί να μη σου έλειπε και καθόλου, αλλά λίγο τα κιλά των διακοπών, λίγο το ότι πιάνεσαι με το παραμικρό, δε σου αφήνουν και άλλη επιλογή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτές τις ημέρες θα δεις τις περισσότερες προσφορές και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις, ακόμα και στο γυμναστήριο, που, μέχρι πρότινος, η τιμή του σου φάνταζε απλησίαστη.
Και, αφού κλείσεις και το γυμναστήριο σου, φθάνεις αναπόφευκτα στο αιώνιο δίλημμα: να ξεκινήσω με αερόβια άσκηση ή να δοκιμάσω και ασκήσεις με βάρη;
Προτού δώσεις την απάντηση, θέλω να διαβάσεις και, έπειτα να σκεφτείς, τα παρακάτω facts:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αερόβια άσκηση καίει ευκολότερα τις περιττές θερμίδες.
Ναι, μπορεί να νόμιζες ότι πρόκειται για αστικό μύθο, αλλά είναι κάτι που ισχύει. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, κάνοντας ποδήλατο σε μέτρια ένταση, μπορείς να κάψεις από 10 – 12 θερμίδες το λεπτό, ενώ αντίθετα οι ασκήσεις με βάρη αποβάλλουν από το σώμα σου 7 – 9 θερμίδες το λεπτό. Δεν πρέπει να ξεχνάς, όμως, ότι η πιο αποτελεσματική αερόβια γίνεται όταν εναλλάσσεις συχνά την ένταση, κατά την οποία αθλείσαι.
Η αερόβια άσκηση σε κάνει να ζεις περισσότερο.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο της προσόν: ότι επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής. Και αυτό, όπως καταλαβαίνεις, το πετυχαίνει, γιατί μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, υπέρτασης και υπότασης, διαβήτη.
Οι ασκήσεις με βάρη σε προστατεύουν από τραυματισμούς.
Πέρα από το ολοφάνερο, ότι γυμνάζει, δηλαδή, τους μύες, οι ασκήσεις με αντιστάσεις ουσιαστικά σε προστατεύουν από τους πιθανούς τραυματισμούς που κρύβει η υψηλής έντασης αερόβια, αλλά και η ίδια η ζωή πολλές φορές. Λιγότερος πόνος στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και στους τένοντες και η ζωή γίνεται ευκολότερη.
Οι ασκήσεις με βάρη δημιουργούν ένα ομοιόμορφο σώμα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ασκήσεων με βάρη, κατ’ εμέ, είναι ότι γυμνάζουν ομοιόμορφα το σώμα σου. Ναι μεν, η αερόβια άσκηση θα σε βοηθήσει να χάσεις γρηγορότερα το περιττό πάχος, όμως, τι να το κάνεις, αν το σώμα σου φαίνεται σαν να έχεις να γυμναστεί από τότε που πήγαινες… δημοτικό;
Οι ασκήσεις με βάρη θα boostάρουν την αυτοπεποίθηση σου.
Το συναίσθημα ότι έχεις ένα καλογυμνασμένο σώμα σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση και το σημαντικότερο με σιγουριά για τον εαυτό σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετές γυναίκες, μετά το τέλος της ημερήσιας προπόνησης τους, αισθάνονταν έτοιμες να κατακτήσουν από το αγόρι που τους αρέσει και την επαγγελματική θέση που επιθυμούν μέχρι και τον κόσμο ολόκληρο. Επίσης, θα αισθανθείς και κολακευμένη από τον τρόπο που θα επαινούν οι φίλες σου την αλλαγή στο σώμα σου, αλλά και από τα κοπλιμέντα που θα συλλέγεις ακόμα και από αγνώστους.
Αυτό που θέλω να σου δείξω είναι ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει, μία ξεκάθαρη απάντηση στο δίλημμα: διάδρομος / ποδήλατο VS ασκήσεις με βάρη. Και αυτό, γιατί όλα εξαρτώνται από το πάνω σε τι θέλεις εσύ η ίδια να δώσεις περισσότερη έμφαση. Πάντως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αντίληψη που κυριαρχεί στους fitness κύκλους, τα τελευταία χρόνια, ότι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με ασκήσεις με βάρη μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την εικόνα που είχες για το σώμα σου. Προσπάθησε να ξεκινάς και να τελειώνεις την προπόνηση σου με αερόβια και στο ενδιάμεσο να γυμνάζεις χέρια, πόδια, πλάτη, γλουτούς, κοιλιακούς με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πάντα, αφού πρώτα ρωτήσεις, το γυμναστή σου, για να είσαι βέβαιη ότι θα αποφύγεις τους τραυματισμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ