Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η γιορτή της αγάπης. Γιορτάζει ο έρωτας, η αγάπη, τα έντονα συναισθήματα, ο σύντροφος σου, εσύ. Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μία γλυκιά γιορτή. Μία γιορτή δημιουργίας, την οποία μπορείς να εκδηλώσεις όσο αναμειγνύεις τα υλικά σου για να δημιουργήσεις ένα ερωτικό γλυκό που θα απολαύσετε και οι δύο. Και με κάτω από 300 θερμίδες, παρακαλώ! Δες τις συνταγές…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακαρόν σε σχήμα καρδιάς
(66 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 55 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά (μόνο τα ασπράδια
- Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- Για τη γέμιση:
- 100 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. βούτυρο
- Ελάχιστο αλάτι
- 75 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- 75 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Εκτέλεση:
- Αρχικά, αναμειγνύεις τη ζάχαρη άχνη με το αλεύρι αμυγδάλου
- Βάζεις τα ασπράδια σε καθαρό μπολ και χτυπάς στο μίξερ προσθέτοντας σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάς να πάρεις μια αφράτη μαρέγκα.
- Ενσωματώνεις το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη στη μαρέγκα απαλά με μια σπάτουλα
- Ρίχνεις μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύεις. Μην το παιδέψεις πολύ γιατί θα χάσεις τον όγκο του
- Κόβεις στρογγυλά μπισκοτάκια από τη ζύμη σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Με ένα κουπάτ σε σχήμα καρδιάς, τους δίνεις το απαραίτητο σχήμα.
- Ψήνεις στο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 15 λεπτά.
- Ανοίγεις γρήγορα το φούρνο να μην μείνει ο ατμός μέσα και μαλακώσουν τα μακαρόν. Τα αφήνεις να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνεις την ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Παράλληλα, ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος και προσθέτεις ζεστή (να αχνίζει) στην καραμέλα. Ανακατεύεις πολύ καλά.
- Προσθέτεις το βούτυρο και το αλάτι. Τέλος, γυρίζεις το καυτό μείγμα πάνω από τη σοκολάτα, ανακατεύοντας ώσπου να πάρεις ένα ομοιόμορφο μείγμα
- Αλείφεις με την γέμιση σοκολάτας το επίπεδο μέρος του μακαρόν και σκεπάζεις με ένα ακόμη.
- Αφήνεις να κρυώσουν καλά και τα απολαμβάνετε μαζί.
Light πάβλοβα
(288 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 κουτ. του γλυκού άνθος αραβοσίτου
- 1 κουτ. του γλυκού ξίδι
- 1 κουτ. του γλυκού βανίλια
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
- 3 ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκα σμέουρα
- Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμάνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Στρώνεις μια βάση από σιλικόνη ή λαδόκολλα ελαφρώς βουτυρωμένη σε ένα ταψί 20 εκατοστών
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς τα ασπράδια να αρχίσουν να σφίγγουν. Προσθέτεις σιγά, σιγά τη ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς το μείγμα μέχρι να αρχίσει να στέκεται
- Συμπληρώνεις το άνθος αραβοσίτου, το ξίδι και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει και να σφίξει τελείως η μαρέγκα σου.
- Απλώνεις την μαρέγκα σε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκατοστών. Ψήνεις στο φούρνο για 5 λεπτά, σβήνεις το φούρνο και αφήνεις την Πάβλοβα να κρυώσει χωρίς να ανοίξεις τον φούρνο για μία ώρα
- Αφαιρείς από τον φούρνο και τούμπαρε το ταψάκι σε μια επιφάνεια εργασίας. Ξεκολλάς τη λαδόκολλα από τον πάτο και βάζεις τη μαρέγκα σε μια μεγάλη πιατέλα
- Σε ένα μπολ, χτυπάς την κρέμα γάλακτος να πήξει και προσθέτεις την ζάχαρη άχνη να γίνει μια απαλή σαντιγί
- Απλώνεις τη σαντιγί επάνω από τη μαρέγκα και στόλισε με το ακτινίδιο και τα σμέουρα. Ραντίζεις με την ζάχαρη άχνη και απολαμβάνεις.
Cheesecake σε σχήμα καρδιάς
(110 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 100 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. τυρί κρέμα (δύο συσκευασίες περίπου)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 μεγάλα αβγά
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια
- 2 φόρμες σε σχήμα καρδιάς
- Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 1 φλιτζάνι τριμμένα πολυδημητριακά μπισκότα
Εκτέλεση:
- Αρχικά, το φούρνο σου στους 160 C. Τα cheesecake θα ψηθούν μέσα στο φούρνο, αλλά σε νερό που βράζει. Γι’ αυτό φρόντισε να ζεστάνεις νερό σε βραστήρα ή στο μάτι προκειμένου να το βάλεις στον φούρνο αφού ετοιμάσεις τα γλυκάκια
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, ανακατεύεις το τριμμένο μπισκότο, την κανέλα και το βούτυρο. Βάζεις περίπου 1 κ.σ. από το μείγμα στον πάτο από τα φορμάκια σε σχήμα καρδιάς. Πιέζεις καλά να κάνεις μια ομοιόμορφη βάση και μεταφέρεις στο ψυγείο.
- Σε ένα μπολ, χτυπάς το τυρί κρέμα να αφρατέψει. Προσθέτεις και τη ζάχαρη και συνεχίζεις το χτύπημα για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτεις τα αβγά και συνεχίζεις το χτύπημα. Τέλος, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και ανακατεύεις απλά για να πάει παντού
- Μοίρασε την τυρένια κρέμα σε μπολάκια, ανάλογα με τον αριθμό χρωμάτων ζαχαροπλαστικής που έχεις. Φτιάχνεις το χρώμα στο κάθε μπολ, όσο έντονο εσύ επιθυμείς.
- Γεμίζεις τα φορμάκια με την κρέμα. Βάζεις ένα ταψάκι στο φούρνο, ακουμπάς μέσα τη φόρμα με τα cheesecake και γεμίζεις προσεκτικά το εξωτερικό με νερό ως τη μέση της φόρμας.
- Ψήνεις για 20-30 λεπτά, ώσπου να κάνουν μια ανεπαίσθητη κρούστα στην επιφάνειά τους. Τα βγάζεις και αφήνεις να κρυώσουν καλά για μερικές ώρες
- Για να ξεφορμάρεις με επιτυχία θα ήταν καλύτερο να βάλεις τα cheesecake για λίγο στην κατάψυξη. Αλλιώς το αφήνεις στο ψυγείο όλο το βράδυ για να είσαι σίγουρη.
Καπ Κέικ Red Velvet
(255 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 του φλιτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. του γλυκού κακάο άγλυκο
- 3/4 κουτ. της σούπας αλάτι
- 2 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού βανίλια
- 2 κουτ. της σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 1 1/2 φλιτζάνια ξινόγαλα
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού ξύδι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στις θήκες που έχουν δύο ταψάκια για cupcakes βάζεις αντικολλητικά χαρτάκια και τις αφήνεις στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάς το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
- Χτυπάς στο μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα το βούτυρο. Προσθέτεις τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα χτυπάς να ανακατευτούν. Ρίχνεις ένα ένα τα αυγά και συνεχίζεις να χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα.
- Χαμηλώνεις το μίξερ στο χαμηλό και προσθέτεις το χρώμα.
- Ρίχνεις εναλλάξ το αλεύρι και το ξινόγαλα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Ανακατεύεις τη σόδα με το ξύδι και ρίξε τα στο μίξερ. Χτυπάς, για να ανακατευτούν.
- Ρίχνεις το μείγμα στα ταψάκια γεμίζοντας κάθε θήκη στα 2/3 της.
- Ψήνεις 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζεις από το ταψί και τα αφήνεις να κρυώσουν τελείως.
Lava Cake με υγρή σοκολάτα
(205 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κύβους
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 μεγάλα αβγά
- 1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλια
- 50 γρ. αλεύρι
- απλή κρέμα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνεις απλά 6 μικρές στρογγυλές φόρμες για κέικ.
- Σε ένα δοχείο, προσθέτεις τη μαύρη σοκολάτα και το βούτυρο. Τοποθετείς το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ή πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό για περίπου 15 λεπτά.
- Με ένα μίξερ χειρός, χτυπάς στην αρχή την καστανή ζάχαρη, ενώ, παράλληλα, όσο ανακατεύεις, ρίχνεις τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι. Τοποθετείς το μείγμα αυτό σε διαφορετικό μπολ από το προηγούμενο.
- Τοποθετείς το μείγμα στο ψυγείο, μέχρι να είσαι έτοιμη να το ψήσεις (τουλάχιστον δέκα λεπτά).
- Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά.
- Παίρνεις το μαχαίρι στο χέρι και κάνεις την χαρακτηριστική σπιθαμή, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη η σοκολάτα.
- Χρησιμοποιείς λίγη κρέμα, αν το επιθυμείς.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ