Μπορεί η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να είναι συνυφασμένη με τις γλυκές απολαύσεις του έρωτα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ετοιμάσεις ένα μενού γεμάτο από… αλμυρά πιάτα. Έτσι, για να σπάσεις την μονοτονία, να εκπλήξεις τον σύντροφο σου και να σχηματίσεις στο πρόσωπο του ένα χαμόγελο πλατύ. Αγαπησιάρικο. Εξάλλου, φέτος, ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται αποκλειστικά στο… σπίτι! Αυτές είναι οι δικές μας αγαπημένες αλμυρές συνταγές!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα με ρόδι και ρόκα
Υλικά:
- 1 ρόδι
- 2 ματσάκια ρόκα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 100 γρ. μυζήθρα μαλακιά και άπαχη σε κυβάκια
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη
Εκτέλεση:
- Κόβεις το ρόδι στη μέση και στύβεις το μισό, σαν πορτοκάλι στο λεμονοστύφτη. Καθαρίζεις το άλλο μισό και κρατάς τα σποράκια.
- Καθαρίζεις τη ρόκα και τη βάζεις σε μεγάλη σαλατιέρα. Μοιράζεις από πάνω τη μυζήθρα σε κυβάκια, το κρεμμύδι και τα σποράκια του ροδιού.
- Σε ένα βαζάκι που κλείνει βάζεις το χυμό ρόδι, το λάδι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις και μια πρέζα ξηρή ρίγανη. Ανακινείς καλά, για να ανακατευτούν.
- Περιχύνεις τη σαλάτα σου με το dressing ροδιού και σερβίρεις.
Τυρένιο σουφλέ
Υλικά:
- 3 αβγά
- 400 γρ. γάλα
- Περίπου 300 γρ διάφορα τυριά της επιλογής σου (ρεγκάτο, τσένταρ, κεφαλοτύρι)
- 100 γρ. μαργαρίνη
- 100 γρ. αλεύρι
- Αλάτι, πιπέρι
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Αρχικά, λιώνεις το βούτυρο χωρίς όμως να το κάψεις και ρίχνεις με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά σου.
- Ζεσταίνεις το γάλα και προσθέτεις το χλιαρό στο μείγμα. Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις έναν – έναν τους κρόκους.
- Στο τέλος, προσθέτεις τα τυριά (τρίψε όλα μαζί σε έναν επεξεργαστή) και χτυπάς με ένα σύρμα όλα τα υλικά.
- Στη συνέχεια, σε καθαρό δοχείο χτυπάς τα ασπράδια να γίνουν αφράτη μαρέγκα και την ενσωματώνεις απαλά στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω απαλά να μην χάσει τον όγκο της.
- Βουτυρώνεις ατομικά φορμάκια (5-6 για αυτή τη δόση) και ρίχνεις το μείγμα μέσα.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Πίτσα σε σχήμα καρδιάς
Υλικά:
- 1 και 1/3 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
- 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουτ. της σούπας (30gr) ελαιόλαδο
- 3/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτα
- 2 φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα
- αλλαντικά της επιλογής σας
Εκτέλεση:
- Αρχικά, ανακατεύεις ελαφρά στο μπολ του μίξερ σας, το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτεις το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι και χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
- Αλευρώνεις ελαφρά τον πάγκο και ζυμώνεις για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο μαλακή.
- Λαδώνεις ελαφρά το μπολ και βάλτε τη ζύμη μέσα για να φουσκώσει. Καλύπτεις με μια μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνεις να φουσκώσει για περίπου 60-90 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προθερμάνεις το φούρνο στους 240 βαθμούς C και λαδώνεις ελαφρά το ταψί του φούρνου.
- Χωρίζεις τη ζύμη στη μέση και δίνεις σχήμα καρδιάς στο ζυμαράκι με τα χέρια σου ή κόψτε στο σχήμα που θέλετε, αλευρώνοντάς τα πάλι ελαφρά ή αλευρώνοντας έναν πλάστη. Μεταφέρεις τη ζύμη στο ταψί και αλείφεις ελαφρά την επιφάνειά της με λίγο λάδι για να μην ποτίσει η σάλτσα.
- Βάζεις τη σάλτα ντομάτα, τη μοτσαρέλα ή τα υλικά που επιθυμείς και ψήνεις για 12 με 15 λεπτά περίπου.
Γαριδομακαρονάδα
Υλικά:
- 400 γρ. ζυμαρικά απαλά
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια
- 450 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες πολύ καλά και κομμένες
- 1 1/2 φλιτζάνια σαμπάνια
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλες τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- αλάτι και πιπέρι
- 3 κουτ. της σούπας φρέσκο βασιλικό
- Άφθονη παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, ζεσταίνεις νερό στην κατσαρόλα. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, βράζεις τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι με λάδι, τσιγαρίζεις τα μανιτάρια για περίπου 3 – 4 λεπτά.
- Στο τηγάνι προσθέτεις τις γαρίδες, το αλάτι και τη σαμπάνια. Δυναμώνεις τη φωτιά στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, περιμένεις ένα λεπτό και αφαιρείς τις γαρίδες από το τηγάνι. Προσθέτεις τις τομάτες στη σαμπάνια. Αφήνεις να βράσουν για περίπου 6 λεπτά.
- Περιχύνεις τα 3/4 της κρέμας γάλακτος. Ανακατεύεις απαλά και αφήνεις να βράσει για περίπου 2 λεπτά. Σβήνεις το μάτι και στη σάλτσα προσθέτεις τις γαρίδες και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνεις.
- Προσθέτεις στο ζεστό μείγμα το 1/4 της κρέμας γάλακτος και το βασιλικό.
- Περιχύνεις το παραπάνω μείγμα στα μακαρόνια και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύεις, για να απλωθεί σε όλη τη μακαρονάδα.
- Σερβίρεις στα πιάτα και τρίβεις άφθονη Παρμεζάνα.
Μεθυσμένο καυτερό κοτόπουλο
Υλικά:
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. του γλυκού σκόρδο, λιωμένο
- 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, καλά καθαρισμένα
- 1 κουτ. της σούπας πάπρικα
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σοτάρεις το σκόρδο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Καθαρίζεις το κοτόπουλο και το τηγανίζεις για περίπου 15 λεπτά στην κάθε πλευρά.
- Απομακρύνεις από το τηγάνι και πασπαλίζεις το κοτόπουλο με την πάπρικα και την καστανή ζάχαρη.
- Αφαιρείς το λάδι από το τηγάνι και ξαναβάζεις το κοτόπουλο σε χαμηλή φωτιά. Σβήνεις με το κρασί. Σκεπάζεις με ένα καπάκι και σιγοβράζεις για 15 λεπτά.
- Σερβίρεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ