Site icon TLIFE

Αμέλησες τη γυμναστική σου; Σε πόσο καιρό το σώμα σου χάνει τη φόρμα του και τη γράμμωση;

Μερικές φορές οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις σε βγάζουν εκτός προγράμματος και δεν προλαβαίνεις τη γυμναστική σου. Ή μια αναποδιά που σου χάλασε τη διάθεση ή οι γιορτές που σου πήραν τα μυαλά και δεν επέστρεψες ποτέ ξανά στη γυμναστική σου. Ή μια φίλη που σε παρέσυρε και μετά βαρέθηκες και δεν ξαναβρήκες το ρυθμό σου. Αλήθεια, πόσο καιρό χρειάζεται το σώμα για να χάσει τη γράμμωση που με τόσο κόπο κατάφερες να αποκτήσεις;

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μάντη Περσάκη, παίρνει 4 διαφορετικούς τύπους άσκησης –pilates, yoga, τρέξιμο, υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση-ΗΙΙΤ, και μας λέει ακριβώς σε πόσο καιρό χάνουμε τη φόρμα μας, αναλύοντας φυσικά τους παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό.


Yoga: 1-2 βδομάδες

Μία με δύο εβδομάδες είναι ένα “ασφαλές” διάστημα αποχής από τη γιόγκα χωρίς να χάσεις τη δύναμή σου, την ευλυγισία σου και την ισορροπία σου. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα χάσεις/αποκτήσεις δεξιότητες στη γιόγκα. Αυτό που παίζει βασικό ρόλο είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι. Εάν είσαι αρχάρια, έχεις περιορισμένη δύναμη, ισορροπία και ευλυγισία. Εάν είσαι πιο προχωρημένη, έχεις αποκτήσει καλύτερες δεξιότητες, επομένως θα είναι “καλύτερο” για εσένα να απέχεις από τη γιόγκα για κάποιες μέρες. Εάν όμως στο διάστημα που απέχεις από τη γιόγκα, κάνεις άλλες δραστηριότητες, όπως pilates, κολύμπι, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη φόρμα σου. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το “πότε θα χάσεις τη φόρμα σου” είναι το άγχος και η διατροφή σου. Αν κοιμάσαι αργά, καταναλώνεις αλκοόλ και δεν προσέχεις τη διατροφή σου, σίγουρα θα χάσεις τη φόρμα σου πιο σύντομα από μια με δύο εβδομάδες.

Pilates: 2-4 εβδομάδες
Αν είσαι συνεπής μαθήτρια και κάνεις τρεις ή περισσότερες προπονήσεις την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι έχεις κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό μια βαθιά τόνωση των μυών σου, έχεις βελτιώσει κατά πολύ τη δύναμή σου καθώς και την ευλυγισία σου. Έχεις χτίσει έτσι το μυϊκό σου σύστημα που οι μύες σου θα ατροφήσουν σίγουρα μετά από πολύ καιρό. Οι μύες κρατάνε το μεταβολισμό σε ένα υψηλότερο βαθμό ηρεμίας με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να καίει περισσότερες θερμίδες από έναν εντελώς αγύμναστο οργανισμό ακόμα και στην ανάπαυση. Αλλαγές στο σώμα σου θα αρχίσεις να βλέπεις μετά από 2 εβδομάδες αποχής αλλά χρειάζεται ένας μήνας για να δεις την περιφέρεια και τους κοιλιακούς σου να χάνουν τη γράμμωσή τους.

Τρέξιμο: 2-3 εβδομάδες
Για τα άτομα που τρέχουν αρκετά συχνά (4 έως 6 φορές την εβδομάδα) προτείνεται μια ή δύο ημέρες ξεκούρασης ανά εβδομάδα. Τα διαλείμματα στο τρέξιμο είναι απαραίτητα γιατί οι μύες ατροφούν κατά τη διάρκειά του και αποκαθίστανται μόνο όταν ξεκουράζονται. Το πότε θα χάσει κάποιος τη δύναμη και την ενέργειά του, εξαρτάται από τον τύπο προπόνησης που κάνει κάθε δρομέας, καθώς επίσης και από κάποιους άλλους παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τη διατροφή. Επίσης όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχει ένα άτομο, τόσο πιο πολύ μπορεί να «αντέξει» το σώμα του χωρίς προπόνηση. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, κάποιος που ασχολείται με το τρέξιμο δεν θα πρέπει να απέχει για πάνω από 2-3 εβδομάδες, αν θέλει να διατηρήσει αυτά που έχει αποκτήσει μετά από πολύ ιδρώτα!

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ): 1 εβδομάδα
Στην προκειμένη περίπτωση αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Υπάρχει περίπτωση να φανεί διαφορά ακόμα και μέσα σε 5 μέρες και αυτό μπορεί να επιταχυνθεί ή να μειωθεί με βάση τη διατροφή. Αν τρως πολύ, υπάρχει περίπτωση να δεις ό,τι έχεις χτίσει να εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Αν πάλι προσέχεις τη διατροφή σου, το σώμα σου θα ανταποκριθεί καλύτερα στην αποχή άσκησης. Ένα πράγμα που ισχύει σε όλες τις μορφές άσκησης είναι ότι η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας για να αποκτήσεις πιο γρήγορα γράμμωση. Θα πρέπει να κάνουμε την άσκηση τρόπο ζωής.

© 2024 tlife.gr