Πράσινο, χορταστικό, πλούσιο σε καλές θερμίδες και καλά λιπαρά, νοστιμότατο, με βουτυρώδη υφή και γεμάτη γεύση. Το αβοκάντο είναι πράγματι μία τροφή – πασπαρτού. Και αυτό, γιατί πρώτον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές – αλμυρές και γλυκές – συνταγές και δεύτερον επειδή το απολαμβάνεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θες. Σήμερα, λοιπόν, αξιοποιούμε την αίσθηση φρεσκάδας που αφήνει το αβοκάντο στον ουρανίσκο και ετοιμάζουμε μαζί 5 συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες για να το απολαύσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα με σολομό και αβοκάντο
(277 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
Για τη σαλάτα
230 γρ. καπνιστό σολομό κομμένος σε χοντρά κομμάτια
2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι κομμένο σε κύβους
4 φλιτζάνια σπανάκι
1/4 του φλιτζανιού φέτα χαμηλή σε λιπαρά ή blue cheese τριμμένο
1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Για τη βινεγκρέτ
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
1 κουτ. της σούπας σπόροι chia
1 κουτ. της σούπας μέλι
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, καθαρίζεις πολύ καλά όλα σου τα υλικά.
- Σε ένα μπολάκι, προσθέτεις τα υλικά της βινεγκρέτ και ανακατεύεις με ένα κουτάλι προσεκτικά.
- Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, προσθέτεις τα υλικά της σαλάτας, ακολουθώντας τον τύπο κοψίματος για κάθε υλικό, που βλέπεις στην παραπάνω στήλη.
- Ανακατεύεις, περιχύνεις την βινεγκρέτ και απολαμβάνεις
Γεμιστό αβοκάντο με ρεβίθια και ξηρούς καρπούς
(195 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 2 μεγάλα αβοκάντο
- 1/3 του φλιτζανιού ξηροί καρποί, αλεσμένοι
- 1/2 φλιτζάνι αγγούρι, κομμένο σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι τοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- 1 1/2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα ρεβίθια, το λάδι, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Πρόσθεσε πάνω τα ρεβίθια και ψήσε τα στο φούρνο και 15 λεπτά.
- Κόψε το αβοκάντο στη μέση, καθάρισέ το, άλειψέ το με λίγο λάδι και ψήσε το σε μια σχάρα στο φούρνο για 5 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αγγούρι, τα τοματίνια, τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
- Γέμισε τα αβοκάντο με το μείγμα που μόλις έφτιαξες.
- Από πάνω πρόσθεσε τα ρεβίθια.
Χορταστικά τάκος με γαρίδες και αβοκάντο
(240 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένα στα δύο
- 2 τομάτες, κομμένες
- 1/4 φλιτζάνι πράσινο κρεμμύδι, κομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
- 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
- 220 γρ. γαρίδες, βρασμένες
- 5 τορτίγιες καλαμποκιού
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αβοκάντο, τις ντομάτες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Καλύπτεις με μία μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι, απλώνεις το βούτυρο, για να λιώσει. Προσθέτεις τις καθαρισμένες γαρίδες και τις αφήνεις να βράσουν για περίπου 5 λεπτά σε σύνολο και από τις δύο πλευρές.
- Σε μία ζεστή τορτίγια, απλώνεις τις γαρίδες και από πάνω περιχύνεις τα υπόλοιπα υλικά του μπολ.
Λεμονάτη Σπαγγέτι με πέστο από αβοκάντο
(217 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 220 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σου
- 1 φλιτζάνι γάλα με λίγα λιπαρά
- 2/3 του φλιτζανιού πουρές αβοκάντο
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
- Ξύσμα ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
- Βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στράγγιξέ τα όταν είναι έτοιμα.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα, τον πουρέ αβοκάντο, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και λάδι.
- Μετέφερε το μείγμα σε μια κατσαρόλα.
- Όταν πάρει βράση το μείγμα, πρόσθεσε τα μακαρόνια και ανακάτεψε.
- Μοίρασε το φαγητό σε 4 πιάτα, ρίξε από μια κουταλιά της σούπας παρμεζάνα και όσο ξύσμα λεμονιού επιθυμείς.
Τρουφάκια σοκολάτας γεμιστά με αβοκάντο
(45 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 220 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι αβοκάντο πολτοποιημένο
- 1/3 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με λίγα λιπαρά
- 1 μεγάλο αβγό
- 1 ασπράδι αβγού
- 1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουτ. της σούπας κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 280 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χεριού, χτυπάς το τυρί κρέμα, το αβοκάντο και τη ζάχαρη μέχρι να συνδυαστούν.
- Προσθέτεις το γιαούρτι, το αυγό, το ασπράδι αβγού και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε καλά.
- Ρίχνεις μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύεις ελαφρώς.
- Απλώνεις το μείγμα σε ένα ταψάκι 20 και ψήνεις στο φούρνο για 20 λεπτά.
- Αφαιρείς το ταψί από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει.
- Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το τοποθετείς ταψί στο ψυγείο για 6 ώρες.
- Έπειτα, αφαιρείς το ταψί από το ψυγείο και ξύνεις το μείγμα με μια κουτάλα.
- Φοράς τα γαντάκια σου και πλάθεις με τα χέρια 24 μπάλες. Μεταφέρεις τις τρούφες στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Στο φούρνο μικροκυμάτων, λιώνεις την κουβερτούρα για την επικάλυψη.
- Όταν κρυώσει ελαφρώς η κουβερτούρα βουτάς μέσα τις μπάλες.
- Μεταφέρεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ