Site icon TLIFE

6 τρόποι να επιλέξεις τη δίαιτα που σου ταιριάζει… Ανάλογα με το lifestyle σου!

Η δίαιτα είναι πολύ προσωπικό θέμα. Εξαρτάται από τον οργανισμό σου, από το γούστο σου και από τις συνήθειές σου. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τις δικαιολογίες ή τους λόγους που τελικά δεν τήρησες μία δίαιτα. Σήμερα όμως σου έχουμε να βρεις τη δίαιτά σου, ανάλογα με τον τρόπο που ζεις. Δεν μαγειρεύεις; Σου έχουμε την κατάλληλη δίαιτα. Δεν κοιμάσαι νωρίς; Τρέχεις συνεχώς; Βρες το διαιτολόγιο που απευθύνεται στο δικό σου lifestyle.

“Μία προσπάθεια απώλειας βάρους έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει όταν οι αλλαγές τις οποίες προτείνει στις διατροφικές συνήθειες είναι «φιλικές προς το χρήστη» και επιτρέπουν τη διατήρησή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διατήρησή μερικών από αυτούς εφ όρου ζωής” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος έρικα Νταουτίδου…

Τι πρέπει να σου προσφέρει μια δίαιτα;

Στόχος οποιαδήποτε δίαιτας είναι το ενεργειακό έλειμμα. Με άλλα λόγια, το ισοζύγιο της ενεργειακής πρόσληψης (αριθμός θερμίδων που προσλαμβάνεται από την τροφή) και της ενεργειακής κατανάλωσης (αριθμός θερμίδων που χρησιμοποιεί ο μεταβολισμός) να είναι αρνητικό. Πώς αλλιώς θα καταφέρεις να διώξεις τα περιττά κιλά από πάνω σου αν δεν τα “κάψεις”; Με όποιον τρόπο και να επιτευχθεί, το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές… Αν θέλεις να μιλήσουμε με θερμίδες η ενεργειακή πρόσληψη στις γυναίκες πρέπει να είναι τουλάχιστον 1200kcals! Αν σε ενδιαφέρει το ποσό των θερμίδων του αγαπημένου σου, αυτό είναι τουλάχιστον 1500kcals.

Αν όμως θέλεις να υπολογίσεις συγκεκριμένα πόσες θερμίδες καταναλώνεις, αλλά και το ποσό που πρέπει να φτάσεις σε μια δίαιτα για να χάσεις βάρος κάνε κλικ εδώ

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Αν θέλουμε να πετύχουμε το λεγόμενο αρνητικό ισοζύγιο, τότε καλό είναι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω, ανάλογα με τον τρόπο ζωής κάθε γυναίκας.

Διάβασε τις συμβουλές της διαιτολόγου και κάνε “κλικ” επάνω στην φωτογραφία που ακολουθεί για να βρεις το διαιτολόγιο που σου ταιριάζει…

1. AN ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει ο μεταβολισμός. Επομένως για την επίτευξη αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου δεν είναι ανάγκη να καταναλώνεις ιδιαίτερα λίγες θερμίδες.

Θα πετύχεις απώλεια βάρους ακόμη και με πρόσληψη 1500-1700 θερμίδων. Έτσι θα χάνεις βάρος ενώ ταυτόχρονα θα έχεις και ενέργεια για να πραγματοποιείς όλες σου τις δραστηριότητες.

Όσον αφορά στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, καλό είναι να καταναλώνεις μία ποσότητα υδατανθράκων πριν τη γυμναστική και μέσα σε μία ώρα μετά τη γυμναστική να καταναλώνεις μία πηγή πρωτεΐνης και υδατάνθρακα για την αναπλήρωση των αναγκών σου.


2. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΝΩΡΙΣ

Η σύσταση για αποχή από το φαγητό μετά τις 9μμ αφορά όσους κοιμούνται στις 11-12μμ. Αν ξυπνάς αργά και κοιμάσαι αργά, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μεταθέσεις το ωράριο των γευμάτων σου μερικές ώρες μετά. Δεν έχει σημασία η ώρα, αλλά το ποσό των θερμίδων.

– Καλό είναι να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα σου 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς, καθώς έτσι θα έχεις έναν καλύτερο ύπνο και χωρίς να επιβαρύνεις τη λειτουργία της καρδιάς.


3. ΑΝ ΕΙΣΑΙ VEGETERIAN, AΛΛΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες και αυτές με τον τρόπο τους πετυχαίνουν κάποιο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Τονίζουμε ξανά πως μία δίαιτα καλό είναι να συμφωνεί με τις γευστικές προτιμήσεις αλλά και τις ανάγκες του ατόμου σε θρεπτικά συστατικά. Αν μία πρωτεϊνική δίαιτα δεν ταιριάζει στις δικές σου προτιμήσεις, τότε μην μπεις στον κόπο. Σημαντική είναι η απόλαυση από την κατανάλωση φαγητού, καθώς βοηθά στη διατήρηση της δίαιτας για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.


4. ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ

Δεν έχει κανένα νόημα η προσκόλληση σε καμία δίαιτα. Δεν υπάρχει λόγος να προσαρμοστείς εσύ στη δίαιτα, αλλά η δίαιτα σε σένα.

– Δοκίμασε να κρατήσεις ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων και υπολόγισε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
– Επίλεξε ανάλογα τις τροφές που μπορείς να βρεις έξω (delivery, έτοιμο φαγητό) ώστε να προσλαμβάνεις πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλλά και να πετυχαίνεις αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.


5. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ 1-2 ΚΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΗ

Η φυσική δραστηριότητα από μόνη της ενισχύει το μυϊκό σύστημα. Βέβαια μία εμπλουτισμένη σε πρωτεΐνη διατροφή, στις σωστές ώρες πριν και μετά την άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο των μυών με τον βέλτιστο ρυθμό. Η υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη θερμιδική πρόσληψη, καθώς σημαντικός αριθμός θερμίδων καταναλώνεται μέσω της άσκησης


6. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ Η ΔΙΑΙΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Στην περίπτωση κάποιας μεταβολικής διαταραχής, όπως η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης, η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, συνίσταται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό διαιτολόγο ή ιατρό ώστε η δίαιτα να έχει πραγματικό όφελος τόσο στο βάρος, όσο και στους δείκτες υγείας.

ΒΡΗΚΕΣ ΑΚΡΗ;
Όπως και να έχει, αν ακόμη αισθάνεσαι πως δεν σε καλύπτει απόλυτα κάποιο διαιτολόγιο, η διαιτολόγος προτείνει: “Καλό είναι να ακολουθήσεις οποιοδήποτε πρότυπο διατροφής είναι όσο το δυνατό πιο φιλικό με τις υπάρχουσες συνήθειές σου και ταιριάζει στην καθημερινότητά σου. Φυσικά σημαντικό είναι να τηρούνται κάποιοι «κανόνες», που προστατεύουν την υγεία του οργανισμού

© 2024 tlife.gr