Αυτή είναι η ιδανική δίαιτα για να απομακρύνεις τις τοξίνες από τον οργανισμό σου

Μετά τις γιορτές αλλά και το χειμώνα ο οργανισμός “γεμίζει” με τοξικές ουσίες που δεν αφήνουν το σώμα να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος. Τώρα, τον τελευταίο μήνα της άνοιξης κι ένα βήμα πριν το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος να ακολουθήσεις ένα διατροφικό πλάνο αποτοξίνωσης. 

Η αγαπημένη μας Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Γεωργίας Καπώλη, είναι και πάλι εδώ για να σου εξηγήσει όλα όσα έχουν να κάνουν με τις τοξίνες και να προτείνει ταυτόχρονα τη δίαιτα που θα σε βοηθήσει. 

Τι ακριβώς είναι η αποτοξίνωση;

Επί της ουσίας η αποτοξίνωση αφορά οτιδήποτε σχετικό με την αφαίρεση του «φόρτου» από το πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να εξαλείψουν τις αποθηκευμένες τοξίνες και τα απόβλητα. Μια αποτοξίνωση ή ο προτιμότερος όρος «διατροφική αποτοξίνωση» περιλαμβάνει γενικά ένα χρονικό διάστημα που να επιτρέπει την αποτοξίνωση του σώματος και τις διαδικασίες εξάλειψης τοξικών ουσιών δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να αποκαταστήσει τη βέλτιστη λειτουργία του. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως την ενσωμάτωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φρέσκων τροφίμων, φρέσκους χυμούς.

Πώς ξέρω εάν πράγματι χρειάζομαι την αποτοξίνωση ή όχι;

Κάποια τυπικά συμπτώματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη της αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, το «φούσκωμα» στην κοιλιά, τα σπυράκια που δεν φεύγουν, τη μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, τη δύσοσμία, την πρωινή ναυτία, την δυσκολία να χάσετε βάρος, τους πονοκεφάλους και τις αϋπνίες.

Βασικές αρχές διατροφής για αποτοξίνωση.

Donts/πρόσεχε τα:

  • Aλκοόλ
  • Zάχαρη
  • Aλάτι
  • Kάπνισμα
  • Eπεξεργασμένα τρόφιμα & junk food διότι περιέχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε συντηρητικά και άλλες επιβλαβή ουσίες.
  • Kορεσμένο λίπος από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γαριδάκια και τα γλυκά, βούτυρο, μαγιονέζα

Το top 10 των τροφίμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό 

  1.  Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα: Είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
  2. Μην ξεχνάς την αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Επίσης η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ . Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
  3. Φασόλια σόγιας & αυγά: Είναι πλούσια σε λεκιθίνη, ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χολής.
  4. Σκόρδο: Έχει αντισηπτική και αντιική δράση, λόγω της αυξημένης του περιεκτικότητας σε αλυσίνη. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Συστήνεται να καταναλώνεται ωμό.
  5. Λαχανάκια Βρυξελών: Το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μιας και μέσω αυτού ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα.
  6. Παντζάρια: Ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, εφόσον βοηθάει το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
  7. Αβοκάντο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, πίτουρο, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα ωμή, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας της σε κάλιο, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τοξίνες από τον οργανισμό.
  8. Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, φαγόπυρο): Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες  καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου. Το φαγόπυρο μπορούμε να το βρούμε ωμό (βράζεται όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό), σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha).
  9. Γιαούρτι: Είναι πλούσιο σε προβιοτικούς οργανισμούς, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Παρότι αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή και οι ασθένειες μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα.
  10. Ρόκα: Το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Επίσης, η χλωροφύλλη προστατεύει από τις αφλατοξίνες, που συχνά συναντώνται σε μουχλιασμένα δημητριακά και όσπρια, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) και στο συκώτι.

*Μαζί με  κάθε μεσημεριανό να πίνετε πριν και μετά 1 ποτήρι πράσινο τσάι

Η ΔΙΑΙΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ. νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρόμη, 1κ.γ. λιναρόσπορο, καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 5 φράουλες  & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Αγκινάρες αλά πολίτα, 4-6 ελιές, 1 μερίδα τυρί

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2αποξ. βερίκοκα

ΒΡΑΔΥ: 2 καλαμάκια κοτόπουλο & σαλάτα χόρτα & 1 φέτα ψωμί

ΤΡΙΤΗ:

ΠΡΩΙΝΟ: 1 αυγό βραστό & 2 ρυζογκοφρέτες & 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2 φέτες ανανά

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μακαρόνια ολική αλέσεως με σάλτσα ντομάτας & 1 μερίδα τυρί & 6 ελιές & σαλάτα χόρτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1φλ. κεφίρ & 5 φράουλες

ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & σαλάτα ρόκα- αβοκάντο & 1κ.γ. λιναρόσπορο ή σουσάμι & μπαλσάμικο

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ. νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρόμη, 1κ.γ. λιναρόσπορο, καφές  στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 10 κεράσια & 10 ανάλατα κάσιους

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Σαρδέλες ψητές, 1 πατάτα βραστή & παντζάρια & 6 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothieμε ρόφημα αμυγδάλου ή κεφίρ & 1 μπανάνα

ΒΡΑΔΥ: Τορτίγια ολικής με τυρί & σαλάτα ρόκα-καρότο- αβοκάντο

ΠΕΜΠΤΗ:

ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες με 1κ.γλ. ταχίνι ολικής αλέσεως με μέλι & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, Καφές στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 ακτινίδιο & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα φακές & 1 αυγό βραστό & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2 φέτες ανανά

ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & σαλάτα ρόκα & αβοκάντο & κρητική γραβιέρα light

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ. νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρόμη, 1κ.γ. λιναρόσπορο, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 10 κεράσια & 10 ανάλατοι ξηροί καρποί

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Μπιφτέκια γαλοπούλας με παντζάρια

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με κεφίρ ή ρόφημα αμυγδάλου & μπανάνα

ΒΡΑΔΥ: Τορτίγια ολικής & ανθότυρο & σαλάτα ρόκα-καρότο- αβοκάντο

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΠΡΩΙΝΟ: 2 παξιμάδια κρίθινα ολικής αλέσεως & 1κ.γλ. φυστικοβούτυρο & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, Καφές στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: γεμιστές πιπεριές με  καστανό ρύζι, 1 μερίδα τυρί & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% & 2 βερίκοκα & κανέλα

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & τυρί & σαλάτα καρότο – ρόκα & αβοκάντο & κρητική γραβιέρα light

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρόμη, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 3 αποξηραμένα σύκα &  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Κοτόπουλο ψητό & παντζάρια, ψητή γλυκοπατάτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 2 cream crackers σίκαλης & κρητική γραβιέρα light

ΒΡΑΔΥ: 1 γιαούρτι 2% & 1 κ.γλ. μέλι & κανέλα & 1 μήλο.

Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164