Site icon TLIFE

ΔΙΑΙΤΑ 2 ΣΕ 1: Χάνεις κιλά και διώχνεις την εκνευριστική κυτταρίτιδα…

Μια λέξη, πολλές σκέψεις, αναρίθμητα συναισθήματα! Κυτταρίτιδα. Σε κάνει να δυσανασχετείς, σου προκαλεί αμηχανία και κυρίως σε εμποδίζει να χαρείς το σώμα σου. Είναι όμως απλά ένα χτύπημα της μοίρας ή μπορείς να κάνεις κάτι για να την ξεφορτωθείς; Με τη βοήθεια της Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη σου δίνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής, πληροφορίες και πολύτιμες συμβουλές για να σβήσεις την όψη φλοιού πορτοκαλιού από το σώμα…

“Στις μέρες μας ένα συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ των γυναικών αποτελεί η κυτταρίτιδα: πως δημιουργείται, που οφείλεται και πως μπορεί να εξαλειφθεί;”… Ερωτήματα στα οποία μας απαντά η διαιτολόγος.

Ένα μενού για να την καταπολεμήσεις
Ξεκίνα με το μενού που ετοίμασε η διαιτολόγος. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα σου επιτρέψει να χάσεις κιλά με φυσιολογικό και σταθερό ρυθμό, ενώ παράλληλα βάζεις τις βάσεις για να διορθώσεις τις ατέλειες που προκαλεί η κυτταρίτιδα στο σώμα σου!

Κάνε “κλικ” επάνω στην κάρτα για να δεις το μενού αναλυτικά…
/
Αν θέλεις να κατεβάσεις το μενού στον υπολογιστή σου κάνε “κλικ” εδώ

Κυτταρίτιδα… ιστορία παλιά!

Η κυτταρίτιδα πήρε το όνομά της από Γάλλους επιστήμονες και αναφέρεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους. Συγκεκριμένα, η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού, που απλώνεται κάτω από το δέρμα και οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και στη διόγκωση των λιποκυψελών, λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος που είναι γνωστή σαν όψη «φλοιού πορτοκαλιού.

Τι φταίει και έχεις κυτταρίτιδα;
Ζητήσαμε από την Γεωργία Καπώλη να μας δώσει τις βασικές αιτίες της κυτταρίτιδας. Και ξέρεις κάτι, δεν είναι απαραίτητο να έχει παραπάνω κιλά για να υπάρχει.

– Μην τα βάζεις με τη ζυγαριά: Η δημιουργία της κυτταρίτιδας είναι ανεξάρτητη από την παχυσαρκία, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα άτομα.

– Κατηγόρησε ελεύθερα τη γυναικεία σου φύση: Αντίθετα με το σωματικό βάρος, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από το φύλο μιας και μόνο ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες όπου μία στις δυο μπορεί να εμφανίσει κυτταρίτιδα. Αυτό εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα είναι σχηματισμένο με στρώματα λίπους σε στρατηγικά σημεία.



– Μην κοιτάς μόνο τους μηρούς σου
: Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες. Επιπλέον, ανάλογα με το αν οφείλεται στην κατακράτηση λίπους ή νερού ή και των δύο διακρίνεται σε τρία είδη: σκληρή, μαλακή και συσχετισμένη αντίστοιχα.

– Αχ, αυτές οι ορμόνες: Η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με αυξομειώσεις των οιστρογόνων όπως συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η ήβη, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η κλιμακτήριος που έχουν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή λίπους στο σώμα.

– Το περιβάλλον εκδικείται: Στις μέρες μας η εμφάνιση της κυτταρίτιδας οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παραγόντες, με κύριο αντιπρόσωπο τις άσχημες διατροφικές σύνηθειες όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, η καφεΐνη καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού.

Mythbusters…

Για να ολοκληρωθεί όμως η εικόνα που έχεις για την κυτταρίτιδα πρέπει να ανακηρύξουμε έναν αθώο, που για χρόνια κουβαλούσε τη “ρετσινιά” του φταίχτη για την κυτταρίτιδα στο σώμα. Ναι, ναι ο αγαπημένος σου καφές δεν έχει καμία σχέση με το… “φόνο”!

Μύθος 1:Ο καφές κάνει κατακράτηση υγρών
Ο καφές όχι μόνο δεν κάνει κατακράτηση αλλά συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο και με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα, μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%)».

Μύθος 2: Ο καφές κάνει κυτταρίτιδα
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να συσχετίζουν την κατανάλωση καφεΐνης με την δημιουργία κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα καθώς δημιουργείται από το συνδυασμό διάφορων αιτών όπως το στρες, η δυσκοιλιότητα, ορμονικές διακυμάνσεις , κακή διατροφή , έλλειψη άσκησης και κληρονομικότητα. O καφές δεν αποτελεί ένα από αυτά καθώς έχει μηδαμινή θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος). Ο καφές φαίνεται να δρα ενάντια στην κυτταρίτιδα και στην παχυσαρκία αφού η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό μέσω αύξησης της θερμογένεσης. Αυτό προϋποθέτει να καταναλώνουμε 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη μπορούμε.

© 2025 tlife.gr