Λίγο ή πολύ, είμαστε όλοι στριμωγμένοι οικονομικά. Και όλοι, έχουμε κάνει περικοπές στα έξοδά μας. Σήμερα όμως το TLIFE θα σε βοηθήσει με τη δίαιτα που σου δίνει να εξοικονομήσεις και κάτι παραπάνω από το budget σου. Και να χάσεις και 5 κιλά!
“Ως γνωστόν, τροφές με υψηλότατη θρεπτική αξία και περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Όλα τα παραπάνω, διαθέτουν το κοινό ό,τι αποτελούν φυσικές τροφές εξαιρετικά χαμηλού κόστους” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Back to …60s
Η οικονομική κρίση αποτελεί μία ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη διατροφή της δεκαετίας του ’60, όπου μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά την αποτελούσαν η σπάνια κατανάλωση (του ακριβού) κρέατος και αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση όλων αυτών των θαυμάσιων τροφίμων. Η συγκεκριμένη δεκαετία άλλωστε εμφάνιζε παρόμοια με τα σημερινά οικονομικά χαρακτηριστικά (ίσως και χειρότερα), ωστόσο οι δείκτες υγείας του Ελληνικού πληθυσμού βρισκόταν σε σαφώς καλύτερα επίπεδα!
Η διαιτολόγος ετοίμασε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στην παραπάνω φιλοσοφία! Τσέκαρε παρακάτω τις δύο πρώτες εβδομάδες και μείνε συντονισμένη για τα υπόλοιπα διαιτολόγια που συμπληρώνουν το μήνα της πιο οικονομικής δίαιτας που έκανες ποτέ…
KANE ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Kάνε κλικ εδώ για να αποθηκεύσεις τα δύο πρώτα μενού στον υπολογιστή σου
10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια (Π.Κ. – Προ Κρίσης) συμπεριφερόμασταν απέναντι στο φαγητό… αλαζονικά! Πετάγαμε το πλεόνασμα φαγητού στα… σκουπίδια και τρώγαμε σχεδόν καθημερινά έξω με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από διατροφικής πλευράς! Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει! Είναι καιρός να ξεκινήσουμε πάλι το μαγείρεμα στο σπίτι, δημιουργώντας γευστικά γεύματα με υψηλή διατροφική αξία.
Έτσι, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη χρονική στιγμή μπορούμε να συνεχίσουμε πιο οικονομικά τη δίαιτα μας αν εφαρμόσουμε τα ακόλουθα 10 βήματα:
Step 1: Είναι πάρα πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσεις την αγορά τροφίμων να γνωρίζεις ακριβώς τις ελλείψεις του ψυγείου, καθώς επίσης και την ποσότητα που καταναλώνεις εβδομαδιαία από τρόφιμα που έχουν μικρό χρόνο ζωής (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, χυμοί, φρούτα). Επίσης, καλό είναι να πηγαίνεις μόνο μία φορά εβδομαδιαία σούπερ μάρκετ, διότι οι τακτικές επισκέψεις μάλλον οδηγούν στην αγορά τροφίμων που δεν χρειάζεσαι.
Step 2: Μην αμελείς την εποχικότητα. Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι συνήθως οικονομικότερα, αλλά και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα θερμοκηπίου ή εισαγωγής. Ταυτόχρονα, είναι προτιμότερο να προμηθεύεσαι τα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα και να αποφεύγεις την αγορά τους από τα σούπερ μάρκετ. Έτσι πετυχαίνεις καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή.
Step 3: Αξιοποίησε το πλεόνασμα του φαγητού και μην το πετάς στα σκουπίδια. Πρώτα από όλα είναι πολύ καλή ιδέα να καταναλώνεις μέρα παρά μέρα το ίδιο φαγητό, αντί να το πετάς (Μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους).
Τα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σπιτική κομπόστα ή μαρμελάδα ή ζελέ με φρέσκα φρούτα ή να τα λιώσεις στο μπλέντερ και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη, οπότε και να απολαμβάνεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις σπιτική γρανίτα φρούτων. Επιπλέον, μην ξεχνάς και την εναλλακτική των αποξηραμένων φρούτων, τα οποία διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα φρέσκα φρούτα.
Στην περίπτωση των λαχανικών, βράσε εκείνα που έχουν ωριμάσει πολύ και φύλαξε στην κατάψυξη το ζωμό τους. Μπορείς κάποια άλλη στιγμή να τον χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα. Επιπλέον, σε ότι αφορά τις ντομάτες όταν ωριμάζουν μπορείς να τις κάνεις σάλτσα. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα το χειμώνα προτίμησε λαχανικά που μαγειρεύονται (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα) και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Step 4: Μην υποτιμάς την αξία των κατεψυγμένων τροφίμων: Οι σωστές συνθήκες κατάψυξης και διατήρησης των τροφίμων κρατάνε όλα τα θρεπτικά οφέλη των φρέσκων και ταυτόχρονα είναι πιο φθηνά και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για να είσαι σίγουρη για την ασφάλεια των κατεψυγμένων ακολούθησε τις εξής οδηγίες:
– Απόψυξε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο, ποτέ στους πάγκους.
– Μπορείς να μεταφέρεις τα κατεψυγμένα στο ψυγείο συντήρησης μια μέρα πριν το μαγείρεμα.
– Μην καταψύχεις ξανά τα αποψυγμένα τρόφιμα.
– Μπορείς να εφαρμόσεις μια θερμική επεξεργασία (ζεμάτισμα, τσιγάρισμα) στα αποψυγμένα τρόφιμα πριν τα ξαναβάλεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
– Μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους.
– Μην ξαναπαγώνεις τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει.
– Στα συσκευασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα πρόσεχε εκείνα που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους και είναι μαλακά (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λ.π) διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στην λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το τρόφιμο έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης.
Step 5: Μείωσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μία φορά εβδομαδιαία! Βασική διαπίστωση των τελευταίων ετών είναι ότι οι Έλληνες καταναλώνουν 4 φορές πιο συχνά κόκκινο κρέας, από ότι παλιότερα. Κάτι τέτοιο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την τσέπη σου, όσο και για την υγείας σου, εφόσον είναι πλούσιο σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι σύμφωνα με την πρότυπη πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται για λόγους υγεία και ευεξίας το πολύ 1-2 φορές μηνιαία.
Step 6: Προτίμησε τα πουλερικά αντί για το κόκκινο κρέας. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα πωλούνται 3,5-4,5 ευρώ το κιλό (δηλαδή 50-70% πιο φθηνά από το κόκκινο κρέας) και είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερίνη από ότι το κόκκινο κρέας (85mg ανά 100γρ πουλερικού, ενώ το συκώτι έχει 600mg στα 100γρ). Ταυτόχρονα, τα πουλερικά συμβάλλουν στην πρόσληψη σιδήρου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες τονώνουν τις καύσεις του οργανισμού. Συμπερασματικά, η κατανάλωση κοτόπουλου ή γαλοπούλας 1-2 φορές την εβδομάδα είναι οικονομική αλλά παράλληλα και υγιεινή.
Step 7: Προσοχή στην επιλογή των ψαριών! Άλλη μια κατηγορία τροφών που προβληματίζει το πορτοφόλι της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι τα ψάρια. Πράγματι υπάρχουν κατηγορίες ψαριών όπως ο σολωμός, ο ξιφίας ή η πελαγίσια τσιπούρα των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 20 ευρώ το κιλό. Ωστόσο υπάρχουν και οικονομικότερα ψάρια, όπως για παράδειγμα οι σαρδέλλες (που είναι και πλούσιες σε ω-3) ή ο γάβρος τα οποία προσεγγίζουν τα 3-7 ευρώ το κιλό και μπορούν να καταναλωθούν 1-2 φορές την εβδομάδα. Για όσους δεν επιλέγουν το μαγείρεμα ψαριών, η επιλογή του τόνου/σκουμπρί κονσέρβας ή σολομού καπνιστού αποτελούν μία οικονομικότερη εναλλακτική. Τέλος, μην ξεχνάς και την εναλλακτική των κατεψυγμένων ψαριών (μπακαλιάρος, πέρκα, κοκκινόψαρο, γλώσσα) ως μία φθηνότερη αλλά εξίσου υγιεινή πρόταση, εναλλακτική του φρέσκου ψαριού.
Step 8: Κατανάλωσε συστηματικά όσπρια, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως! Κερδίζει όχι μόνο η τσέπη σου, αλλά σίγουρα η υγεία και η σιλουέτα σου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πολύ οικονομικά, διατηρούνται χωρίς να αλλοιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ αντίθετα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που επιδεικνύει τη συχνή κατανάλωση τους.
Step 9: Έλεγξε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνεις, μιας και η αύξηση της ποσότητας φαγητού, αποτελεί και έναν από τους λόγους της «έκρηξης» της παχυσαρκίας και κατεπέκταση και των χρημάτων που δαπανώνται για το φαγητό.
Step 10: Άφησε το αυτοκίνητο και ξεκίνα το περπάτημα ή το ποδήλατο.
H υπερβολική αύξηση της τιμής της βενζίνης είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για να μετακινηθούμε με εναλλακτικά μέσα π.χ. ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια… Αυτό, από μόνο του αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ώστε να έχουμε σωστό σωματικό βάρος και φυσικά καλύτερη υγεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ