Ποιος είπε πως όταν κάνεις δίαιτα δεν μπορείς να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου σοκολάτα; Σίγουρα, κάποιος που δεν γνωρίζει ότι όλες οι δίαιτες, όταν είναι φτιαγμένες από ειδικό, “χωράνε” μία γλυκιά ατασθαλία. Σήμερα, λοιπόν, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, μας έχει ετοιμάσει ένα διατροφικό πλάνο για να χάσουμε 4 κιλά σε έναν μήνα χωρίς να στερηθούμε το γλυκό που πάντα μας περιμένει στο ψυγείο. Ο λόγος στην ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι, το κρύο και η μικρότερη διάρκεια της μέρας έχουν αυξήσει την επιθυμία μας για φαγητό, μιας και κατά τη διάρκεια της πέψης παράγεται θερμότητα (τροφογενής θερμογένεση), η οποία συμβάλλει σε ένα μικρό ποσοστό στο να ζεσταθούμε πιο γρήγορα.
Επιπλέον, η όρεξή μας αυξάνεται το χειμώνα λόγω της μειωμένης έκκρισης σερετονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, η οποία μειώνεται εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και αναζητάμε κάτι γλυκό και ιδιαίτερα της σοκολάτας.
Ωστόσο, πολλοί φοβούνται να καταναλώσουν το αγαπημένο τους γλυκό, μιας και φοβούνται την αύξηση της ζυγαριάς. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα τρόφιμα, όταν τα καταναλώνουμε σε μέτρια ποσότητα και συχνότητα. Έτσι, η εφαρμογή των ακόλουθων οδηγιών μπορούν να μας επιτρέψουν να καταναλώνουμε σοκολάτα, χωρίς να χαλάει η δίαιτά μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Μικρά και συχνά γεύματα: όσο καλύτερη είναι η συχνότητα γευμάτων (περίπου ανά 3 ώρες), τόσο καλύτερα ελέγχουμε την επιθυμία μας για σοκολάτα και την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
- Ενυδάτωση: η αυξημένη πρόσληψη υγρών ενισχύει τη μεταβολική λειτουργία και μειώνει την όρεξη.
- Τρώμε άφθονα φρούτα: περιέχουν φυσικά σάκχαρα, συνδυαστικά με φυτικές ίνες και νερό, μειώνοντας με φυσικό τρόπο την τάση να τρώμε γλυκό.
- Προσθέτουμε «γλυκά» μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ) στο γιαούρτι, φρούτα, ροφήματα: ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και μιμούνται την αίσθηση της γλυκύτητας, επιτρέποντας στο άτομο να περιορίσει την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει.
Πόση μαύρη σοκολάτα μπορώ να τρώω καθημερινά;
Συνιστάται να τρώτε καθημερινά 25 γραμμάρια καθαρής μαύρης σοκολάτας, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% κακάο.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης & 1 κ.σ. βατόμουρα, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2-3 φιστίκια Βραζιλίας & 1 πορτοκάλι
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Ψάρι βραστό σούπα & 1 πατάτα βραστή & σαλάτα με καρότα βραστά & κουνουπίδι & σέλινο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 3 κ.σ. ρόδι & 1 κ.γ. ηλιόσπορο
ΒΡΑΔΥ: Τορτίγια ολικής αλέσεως & τυρί, ντοματίνια & 2 φέτες αβοκάντο
ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 αυγό βραστό & 2 ρυζογκοφρέτες & 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, 1 κ.σ. λιναρόσπορο, 1κ.σ. μύρτιλα, 1 μπανάνα
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα φακές & 1 μερίδα τυρί & 6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 φρυγανιά σικάλεως & Κρητική γραβιέρα light & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΒΡΑΔΥ: Τόνος σε λάδι ή νερό & σαλάτα ρόκα-καρότο-μαϊντανό & 2 φέτες αβοκάντο
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης & 1κ.σ. βατόμουρα Καφές στιγμιαίος
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2 κ.σ. ρόδι
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Σολομός ψητός, Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, ντοματίνια, χυμό λεμόνι
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 50 γρ. μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς & χυμός γκρέιπφρουτ
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με ανθότυρο, μανιτάρια & σαλάτα ρόκα-μαρούλι-μαϊντανό-καρότο – αβοκάντο
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 2 παξιμάδια χαρουπιού & 1 κ.γλ. ταχίνι ολικής αλέσεως με μέλι & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, Καφές στιγμιαίος
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 πορτοκάλι & 10 ανάλατα αμύγδαλα
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Σπανακόρυζο & 1 μερίδα τυρί & 4-5 ελιές & 1 φέτα ψωμί ζέας
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2 κ.σ. ρόδι
ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & σαλάτα ρόκα – κρητική γραβιέρα light & 2 φέτες αβοκάντο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης & 1κ.σ. βατόμουρα Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, 1κ.σ. λιναρόσπορο, 1κ.σ. μύρτιλα, 1 μπανάνα
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Μπιφτέκια γαλοπούλας & σαλάτα κουνουπίδι-καρότο & 1 πατάτα βραστή
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 3 Μπισκότα με βρώμη & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΒΡΑΔΥ: 2 παξιμάδια κρίθινα ολικής αλέσεως & 1 αυγό βραστό & τυρί, σαλάτα μαρούλι, λάχανο, καρότο & 2 φέτες αβοκάντο
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ: 2 παξιμάδια χαρουπιού & 1κ.γ. φυστικοβούτυρο & 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ, Καφές στιγμιαίος
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 10 ανάλατα αμύγδαλα & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μακαρόνια ολικής αλέσεως με σάλτσα λαχανικών & μανιτάρια, σαλάτα ρόκα-αβοκάντο – κρητική γραβιέρα light
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% & 1 κ.σ. ηλιόσπορο & 2 κ.σ. ρόδι
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με μανιτάρια, ανθότυρο & σαλάτα λάχανο-καρότο & 1 φέτα ψωμί ζέας
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ & 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 1 πορτοκάλι & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Ψάρι βραστό & Καρότα βραστά & Βραστό σέλινο & 1 μέτρια πατάτα βραστή
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 50 γρ. μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς & 1 φλ. Ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΒΡΑΔΥ: Τορτίγια ολικής με τυρί, 2 φέτες αβοκάντο & σαλάτα μαρούλι- ρόκα-καρότο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ