Η Μεγάλη Eβδομάδα έφθασε και, πριν καν το συνειδητοποιήσουμε, να δεις που θα φτάσει και η Κυριακή του Πάσχα. Τι θα έλεγες μέχρι τότε να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες; Να κάνεις ένα “μικρό” διάλειμμα από το κρέας και τα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως; Εξάλλου, το προτείνει και η Παράδοση. Το να το πάρεις απόφαση είναι το ήμισυ του παντός. Το υπόλοιπο μυστικό της επιτυχίας “κρύβεται” στο μενού που μας ετοίμασε ο, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Μιχάλης Μακρυλλός. Ο λόγος στον ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η περίοδος της νηστείας χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος ψυχικής ανάτασης. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την σωματική της διάσταση καθώς περιλαμβάνει την αποχή από την κατανάλωση κρέατος, αυγού, γαλακτοκομικών, ψαριού και ελαιόλαδου (τα δύο τελευταία σε συγκεκριμένες ημέρες).
Μήπως όμως αυτές οι διατροφικές ελλείψεις και οι αποκλεισμοί στις ομάδες τροφίμων την καθιστούν λιγότερο θρεπτική;
Αξίζει να κάνουμε έναν σύντομο “διατροφικό” απολογισμό με τα συν και τα πλην της εφαρμογής της στην πράξη!
Aν όμως ωφεληθούμε από τις θετικές επιδράσεις της νηστείας στον οργανισμό μας και με κατάλληλους διαιτητικούς χειρισμούς προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τις ελλείψεις θα είμαστε όλοι από την μεριά μας ευχαριστημένοι. Έτσι, λοιπόν, αξίζει να επισημάνουμε τις πηγές εκείνων των θρεπτικών συστατικών που αν δεν το προσέξουμε ενδέχεται να “χάσουμε” με την εφαρμογή μιας νηστίσιμης δίαιτας.
Απώλεια ή πρόσληψη βάρους κατά την νηστεία;
Και ενώ η εφαρμογή νηστείας φυσιολογικά μπορεί να οδηγήσει σε αποτοξίνωση του οργανισμού και απώλεια περιττών κιλών δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει το αντίθετο. Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν τελικά σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και η ζυγαριά να ανέβει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μικρές διατροφικές συμβουλές που καλό είναι να έχετε κατά νου σε περίπτωση που είστε σε νηστεία είναι οι εξής:
- Προσέχουμε την υπερκατανάλωση φαγητού
- Προτιμάμε την μαγειρική στον ατμό ,στο φούρνο ,στην κατσαρόλα και αποφεύγουμε το τηγάνι
- Δεν αμελούμε ποτέ το πρωινό. Οφείλει και την περίοδο της νηστείας να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων μας
- Τα φρούτα είναι πάντα καλές επιλογές μικρογευμάτων
- Η σαλάτα δεν λείπει από τα κύρια γεύματα μας
- Τα όσπρια καλό είναι να αποτελούν το γεύμα τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα
- Η ποικιλία στην διατροφή μας είναι σημαντική…όχι μόνο πατάτες και μακαρόνια!
- Ενημέρωση από τον διαιτολόγο για τα προϊόντα σόγιας και πώς μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες & 2κ.γ. φυστικοβούτυρο, 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου, στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 3 καρύδια & 4 φράουλες & 1ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 1 μερίδα αρακά με πατάτες γιαχνί & 5-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 ακτινίδιο & 10 ανάλατα αμύγδαλα
ΒΡΑΔΙΝΟ: 1 μερίδα μανιτάρια ψητά με μπαλσάμικο, σαλάτα μαρούλι – ρόκα & ½ αβοκάντο
ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου & κανέλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 10 ανάλατα κάσιους
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Γαρίδες ψητές & χόρτα & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο, 5-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:4 αποξ. δαμάσκηνα & 5 καρύδια & 1 φλ. πράσινο τσάι
ΒΡΑΔΙΝΟ: 2 μέτριες πατάτες βραστές & βραστά λαχανικά & 5-6 ελιές
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ:1 κ.γ. ταχίνι ολικής αλέσεως με μέλι & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 1 ποτήρι χυμό, στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 4 φράουλες & 3 καρύδια & 1φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Μακαρόνια ολικής αλέσεως & 4 κ.σ. σάλτσα λαχανικών με μανιτάρια σαλάτα μαρούλι, καρότο, ντοματίνια
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:1 μήλο & 10 ανάλατα αμύγδαλα
ΒΡΑΔΙΝΟ: Μπιφτέκια λαχανικών με κινόα, σαλάτα ρόκα – σπανάκι – καρότο, 1/2 αβοκάντο
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ:2 ρυζογκοφρέτες 1κ.γ. ταχίνι ολικής αλέσεως, 1 κ.γ. μέλι, 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου, στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 10 ανάλατα κάσιους
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Καλαμάρια κοκκινιστά με πλιγούρι, σαλάτα ρόκα – καρότο, 5-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:50γρ. μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη & 1φλ. πράσινο τσάι
ΒΡΑΔΙΝΟ: Μανιτάρια με ψητά λαχανικά & chips γλυκοπατάτας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ:1 Ποτήρι χυμό, 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 3 καρύδια & 1 ακτινίδιο
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Αγκινάρες αλά πολίτα, τυρί σόγιας, 5-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 μήλο & 10 ανάλατα αμύγδαλα & 1φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΒΡΑΔΙΝΟ: Τορτίγια ολικής αλέσεως με τυρί νηστίσιμο, μανιτάρια, καρότο, ντοματίνια
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ:2 ρυζογκοφρέτες, 1κ.γ. ταχίνι ολικής αλέσεως 1 κ.γ. μέλι, 1 ποτήρι γάλα σόγιας, στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 ποτήρι χυμό & 2 cream crackers σίκαλης
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 1 μερίδα χταπόδι ψητό, 1 φέτα ψωμί σίκαλης, 5 ελιές, 1 μερίδα χόρτα
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 10 ανάλατα αμύγδαλα & 4 αποξ. βερίκοκα & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΒΡΑΔΙΝΟ: Σαλάτα σπανάκι – ρόκα & καστανό ρύζι
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ:1 Ποτήρι γάλα αμυγδάλου, 4 κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης στιγμιαίος καφές
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 3 καρύδια & 1 φλ. πράσινο τσάι
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:1 μερίδα κινόα με μαρούλι, καρότο, ρόκα, τυρί σόγιας, 5-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 50γρ. παστέλι
ΒΡΑΔΙΝΟ:1 μερίδα γαρίδες ψητές, 1 φέτα ψωμί, σαλάτα μαρούλι – καρότο – αγγούρι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ