Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι περισσότεροι από εμάς πάσχουμε από κρυολόγημα και γρίπη, που συχνά δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, μιας και οργανισμός μας προσπαθεί να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χειμώνα, όπως και όλες τις εποχές τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σύμμαχος της δίαιτας μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία αφομοιώνονται εύκολα από το σώμα μας και συμβάλλουν στην τόνωση των βιολογικών λειτουργιών του οργανισμού και ταυτόχρονα μειώνουν την πείνα και την αποθήκευση του διατροφικού λίπους. Σήμερα, λοιπόν, η Διατροφολόγος, Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, έχει δημιουργήσει για εσένα μία δίαιτα βασισμένη αποκλειστικά σε φρούτα και λαχανικά του χειμώνα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί. Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων θεωρείται πολύ καλή επιλογή, με δεδομένο ότι περιέχει όλες τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση τυποποιημένων χυμών εμπορίου αποτελεί επίσης μία καλή και βολική επιλογή, αρκεί να ελέγχουμε πάντα τη διατροφική ετικέτα και να επιλέγουμε εκείνους που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Στα φρούτα, στα λαχανικά και στους χυμούς, μπορούμε να προσθέτουμε λίγο φρέσκο τζίντζερ, πιπέρι ή κανέλα, όπου περιέχουν ουσίες που μειώνουν το κοιλιακό λίπος, καταστέλλουν την όρεξη και ενισχύουν τη θερμογένεση- δηλαδή την ικανότητα του σώματος να «καίει» τα τρόφιμα για να παράγει ενέργεια. Αυτήν την εποχή ενισχύστε τη διατροφή σας με τα ακόλουθα φρούτα, λαχανικά και χυμούς, που θα βοηθήσουν στο αδυνάτισμα:
Σαγκουίνι: Ερευνητές στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά (που ονομάζονται ανθοκυανίνες), που δίνουν αυτό το φωτεινό χρώμα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους . Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ζώα που λάμβαναν μια ημερήσια δόση του χυμού έχασαν έως 13% του σωματικού τους βάρους σε μόλις τρεις μήνες (χωρίς να κάνουν άλλες διατροφικές αλλαγές).
Μήλα: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πηκτίνη), που μειώνουν την επιθυμία σας για ζάχαρη και μειώνουν την όρεξη για θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατακράτησης νερού και των πρηξιμάτων.
Cranberries: στην φρέσκια εκδοχή τους έχουν πολύ λιγότερα σάκχαρα (4gr/φλιτζάνι), σε σχέση με τα αποξηραμένα cranberries (18gr/ ¼ φλιτζανιού). Ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Ακτινίδιο: Τα ακτινίδια περιέχουν πολύ κάλιο, όπως μια μπανάνα, αλλά με τις μισές θερμίδες από αυτή. Το κάλιο βοηθά στη μείωση των πρηξιμάτων που πολλές φορές σας κάνουν να μην βλέπετε αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Ένα φλιτζάνι ακτινίδια έχει 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, ή 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες. Οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο, και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού και μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων που αποθηκεύει το σώμα.
Πράσο: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, Ε και C, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Η αυξημένη περιεκτικότητά του στα παραπάνω στοιχεία αυξάνει τη διούρηση, βελτιώνει την πέψη, διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μεταβολισμός και η απομάκρυνση άχρηστων ουσιών. Κουνουπίδι: έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σουλφοροφάνη και γλυκοσιδάσες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του λίπους από τις τροφές και ενεργοποιούν το μηχανισμό της αποτοξίνωσης.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ