Η φθινοπωρινή εκδοχή της διάσημης δίαιτας Orac είναι εδώ για να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά και να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης επανέρχεται με ένα νέο πλάνο διατροφής που θα σε κάνει να χάσεις 1-2 κιλά την εβδομάδα. Με τη δίαιτα Orac -όπως ήδη γνωρίζεις- αδυνατίζεις, καις λίπος και καθαρίζεις τον οργανισμό σου παράλληλα από όλες τις περιττές τοξίνες, χάρη στα θαυματουργά αντιοξειδωτικά στα οποία βασίζεται!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.
ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
Καθημερινά, είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορες τοξίνες, μύκητες και βακτήρια. Όλα αυτά προέρχονται από τα τρόφιμα που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τα προϊόντα υγιεινής και τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι που χρησιμοποιούμε κλπ. Για να μην αναφέρουμε τις κανονικές βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας, π.χ. το μεταβολισμό του λίπους ή της ενέργειας, που παράγουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δρουν ως τοξίνες και παρεμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα και όργανα όπως το ήπαρ κάνουν μια πολύ καλή δουλειά επεξεργασίας και απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων από το σώμα μας. Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι αρκετό να στηριζόμαστε μόνο στις φυσικές διεργασίες του σώματός μας.
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που ακολουθούν φτωχή διατροφή, καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν, συμμετέχουν σε τακτική έντονη άσκηση, νηστεύουν, καταναλώνουν πολλά λιπαρά, άτομα που εκτίθενται σε μολύνσεις, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή σε τακτική βάση κ.λπ. Ο λόγος είναι ότι το συνολικό αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης στους προαναφερθέντες παράγοντες αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης και συνδέεται με την ανάπτυξη των χρόνιων παθήσεων. Επομένως, είναι σημαντικό κάποιες φορές μέσα στο χρόνο να προσπαθούμε να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας.
Η αποτοξίνωση γίνεται με δύο τρόπους: Μέσω των αντιοξειδωτικών που παράγονται από τον οργανισμό (π.χ. η γλουταθειόνη) και μέσω εκείνων που παρέχονται από τα τρόφιμα. Και οι δύο τύποι λειτουργούν μαζί, αλλά τα αντιοξειδωτικά που δημιουργούνται από το σώμα εξαρτώνται από ορισμένα θρεπτικά συστατικά της διατροφής. Με άλλα λόγια, αν δεν έχεις μια καλή- ισορροπημένη διατροφή δεν θα μπορεί ο οργανισμός να παράγει τα δικά σου αντιοξειδωτικά.
Έτσι, τώρα το φθινόπωρο που το σώμα σου είναι καταπονημένο από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις καλοκαιρινές κραιπάλες σε φαγητό και ποτό, ενίσχυσε τη διατροφή σου με τα ακόλουθα στοιχεία:
– Ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο απαιτούνται για την παραγωγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού αντιγήρανσης, τη δισμουτάση του υπεροξειδίου, γνωστή ως SOD.
Πηγές: κολοκύθα, μοσχάρι, συκώτι, σαρδέλες, οστρακοειδή, καρύδια, ηλιόσπορος, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψωμί ολικής αλέσεως, καρότα, φύτρο σταριού, αβοκάντο, καρύδια, φουντούκια, αρακάς, αμύγδαλα, τσάι, καρύδα, ανανάς, μπανάνες, παντζάρια.
– Το σελήνιο απαιτείται για την παραγωγή της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης στο ήπαρ.
Πηγές: τόνος, γαρίδες, ξηροί καρποί, σέλινο, κοτόπουλο, αυγά, ξηροί καρποί.
– Ο σίδηρος απαιτείται για την παραγωγή της καταλάσης.
Πηγές: μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, σπόροι σουσαμιού, όσπρια, σταφίδες, αποξηραμένα δαμάκσηνα, κρόκος αυγού.
Πρωτοβάθμια διαιτητικά αντιοξειδωτικά (είτε από τα τρόφιμα ή από συμπληρώματα διατροφής):
– Η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, συγκεντρώνεται στα επινεφρίδια (που ελέγχουν την απόκριση στρες), την υπόφυση (η οποία ρυθμίζει τις ορμόνες, τον σπλήνα ( ο οποίος φιλτράρει το αίμα) και στο φακό του ματιού. Βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
– Η οικογένεια της βιταμίνης Ε (μικτές τοκοφερόλες) και συνένζυμο Q10 εργάζονται εντός του βλεννογόνου που περιβάλλει τα κύτταρα. Η βιταμίνη Ε δίνει επίσης μόριο υδρογόνου στις ελεύθερες ρίζες, για σταθεροποίηση τους. Βρίσκεται στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια. Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται στο κρέας, στις σαρδέλες, στα φιστίκια, στα καρύδια και στα φιστίκια Αιγίνης, στο μαϊντανό και στο αβοκάντο.
– Τα καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη, η ασταξανθίνη και η ζεαξανθίνη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τη βλεννογόνο των κυττάρων και των οργάνων. Βρίσκονται στα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, τα μούρα και μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.
– Τα φλαβονοειδή έχουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βρίσκονται στο πράσινο τσάι, στα κόκκινα και μοβ φρούτα, τα μούρα, στο κακάο κ.λπ.
– Το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνα για την μεθυλίωση και χρησιμοποιούνται στη δεύτερη φάση της διαδικασίας αποτοξίνωσης του ήπατος, που καθιστά τις τοξίνες υδατοδιαλυτές, έτσι ώστε να μπορούν να αποβάλλονται από το σώμα. Βρίσκονται στο γάλα, συκώτι, αυγά, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, σπανάκι, μπρόκολο, χυμός, πορτοκάλι, φυστίκια, φασόλια, όσπρια.
*Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνα Χατζησάββα (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ