ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Υπάρχει μια τάση να προτείνουν σε όσους προσπαθούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους να κρατήσουν ημερολόγιο με τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό τους βοηθάει να προσαρμόζονται καλύτερα σε νέες διατροφικές συμπεριφορές και να αποφεύγουν τα λάθη” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.
Το ημερολόγιο ο καλύτερος σύμμαχος στη δίαιτα
Κι αν ακόμη και τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα δεν μπορούν να σε βοηθήσουν να πειθαρχήσεις στη διατροφή σου, ίσως είναι ο ίδιος σου ο εαυτός που μπορεί να το κάνει. Αν καταγράφεις σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις, αλλά κυρίως τις ποσότητες που τρως καθημερινά, είναι πιθανό να συνειδητοποιήσεις πιο εύκολα τα λάθη που κάνεις κι έτσι να τα διορθώσεις.
“Η καταγραφή των τροφών και των ποτών που καταναλώνεις σε ενθαρρύνει να σκέφτεις τι έχεις φάει και να προγραμματίζεις τι θα φας αργότερα. Με αυτό τον τρόπο κάνεις συνειδητές επιλογές με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τρως λιγότερο” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.
Πρέπει να πάρω συγκεκριμένο ημερολόγιο;
Επίσης, μην ξεχάσεις να καταγράψεις και την όποια φυσική δραστηριότητα έκανες. Αν δεν συνηθίζεις να πηγαίνεις για έναν αναζωογονητικό περίπατο ή jogging καλό είναι να ξεκινήσεις. Η γυμναστική σε συνδυασμό με την “ελεγχόμενη” διατροφή θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο σου.
Τέλος, με το ημερολόγιο διατροφής θα μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις και συναισθηματικά τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε παχυντικά γλυκά και λιπαρά delivery. Μήπως, όταν το ρίχνεις στις σοκολάτες νιώθεις άσχημα για κάποιο γεγονός; Μην ξεχνάς πως πολλές γυναίκες υποφέρουν από συναισθηματική υπερφαγία. Άλλωστε με το ημερολόγιο θα μπορέσεις να καταγράψεις και τα έξοδά σου και έτσι να ξέρεις ακριβώς τι ξοδεύεις. “Τα ημερολόγια βοηθούν τους ανθρώπους να ξεκαθαρίζουν τα συναισθήματά τους, να παρακολουθούν τα έξοδά τους και να καταγράφουν τη ζωή τους”.
“Το μεγαλύτερο όφελος από ένα ημερολόγιο διατροφής είναι ότι βοηθάει όσους το κρατούν να αντιληφθούν πραγματικά τη σύνδεση μεταξύ διατροφής, άσκησης και βάρους” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε σου προτείνει 3 διαφορετικά είδη ημερολόγιου, ανάλογα με τον χαρακτήρα σου. Δες ποιο σου ταιριάζει και επίλεξε από τα Link παρακάτω εκείνο που θα σε βοηθήσει αποτελεσματικά να διορθώσεις την διατροφή σου.
1.Πολυάσχολη: Αρκετά μικρό ώστε να χωρά στο τσαντάκι σου, αυτό το σετ σημειωματάριου και στυλό έχει κουτάκια για να σημειώνεις την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, νερού και βιταμινών για τρεις μήνες. Η σελίδα Προγραμματισμός Μενού σε βοηθά να έχεις μια λίστα με τα αγαπημένα σου, χαμηλά σε θερμίδες, σνακ και φαγητά, ώστε να καταφεύγεις σ’ αυτά όποτε σε πιάνει λιγούρα.
Δες εδώ μερικές έξυπνες εκδόσεις που μπορείς να παραγγείλεις online σε συμφέρουσες τιμές, για να ξεκινήσεις το προσωπικό σου ημερολόγιο διατροφής.
Food & Exercise Journal (Με ειδικούς πίνακες καταγραφής και λίστα με τρόφιμα και τις θερμίδες τους)
Diet Minder
Little Black Book (Τσέπης με στυλό)
Drawing The Line (Ένα έξυπνο σύστημα, με το οποίο θα φτιάξεις το δικό σου πίνακα θερμίδων. Το γράφημα που μπορείς έξυπνα να ετοιμάσεις με τις κατάλληλες οδηγίες θα σου δείξει αν είσαι σε καλό δρόμο)
Το ημερολόγιο του TLIFE
Αν πάλι δεν θέλεις να αγοράσεις κάποιο έτοιμο ημερολόγιο, το TLIFE ετοίμασε για εσένα έναν ειδικό πίνακα, τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς σαν ημερολόγιο διατροφής. Σημείωσε τα τρόφιμα που τρως και με την βοήθεια ενός θερμοδομετρητή κατάγραψε τις θερμίδες κάθε φαγητού. Βάλε τον ειδικό πίνακα στο ψυγείο σου και ενημέρωνέ τον καθημερινά. Στην πρώτη στήλη μπορείς να σημειώνεις πόσα ποτήρια νερό ήπιες, πόσες μερίδες γαλακτοκομικών, αλλά και πόσα λεπτά φυσικής εξάσκησης έκανες.
Η επιπλέον σελίδα είναι για να σημειώνεις ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σε απασχολεί σχετικά με την διατροφή σου. Κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις το αρχείο…
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Ευθυμίας Δέδε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ