Site icon TLIFE

Μακροβιοτική δίαιτα! Η επιλογή της Madonna…

Fotolia

Αν έχεις αποφασίσει πως θέλεις να αλλάξεις τελείως τον τρόπο που ζεις, η Μακροβιοτική δίαιτα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Οι φανατικοί οπαδοί της υποστηρίζουν ότι αλλάζουν όχι μόνο το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή τους.

Το γιν και το γιανκ της διατροφής

Η Μακροβιοτική δίαιτα έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία και συνδυάζει τις αρχές της βουδιστικής φιλοσοφίας Ζεν με την δυτική δίαιτα του χορτοφάγου. Η βασική αρχή της διατροφής αυτής βασίζεται στην ισορροπία των τροφών, σε αντιστοιχία με το γιν και το γιάνγκ. Στην ζυγαριά αυτή τα τρόφιμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το πόσο γλυκά, αλμυρά, ξινά ή πικρά είναι.

Τα τρόφιμα της κατηγορίας γιν είναι κρύα, γλυκά και γενικά ουδέτερα σε αντίθεση με τα γιανγκ φαγητά που είναι ζεστά, αλμυρά και έντονα.

Η ανατολίτικη παράδοση συναντά τον δυτικό κόσμο

Οι πρακτικοί της δίαιτας επιλέγουν τοπικά προϊόντα, τα οποία και προετοιμάζουν με παραδοσιακό τρόπο, όπως ψητά, βραστά ή στον ατμό. Πολλά λαχανικά, όσπρια, σούπες συνοδευόμενα από μικρές ποσότητες ψαριού και φρούτων.
Αντίστοιχα τα επεξεργασμένα φαγητά αποτελούν τον μισητό εχθρό των οπαδών αυτής της διατροφής. Στην μαύρη λίστα πρέπει να συμπεριλάβεις λιπαρά κρέατα, τα περισσότερα γαλακτοκομικά, καφέ, τσάι (που περιέχει καφεΐνη), τονωτικά ροφήματα, αλκοόλ, σοκολάτα, χημικά και συντηρητικά, πατάτες κτλ).

Ένα τυπικό δείγμα μακροβιοτικής διατροφής είναι το ακόλουθο:

– Ολόκληρους σπόρους, ειδικά μαύρο ρύζι σε ποσοστό 50-60% της καθημερινής διατροφής

– Λαχανικά – 25-30%

– Όσπρια – 5-10%

– Ψάρι, σπόρους, φρούτα και σούπες – 5-20%

– Σούπες από τα παραπάνω υλικά: 1-2 φλιτζάνια/μέρα

Η συμβουλή του ειδικού

Ζητήσαμε την άποψη του διαιτολόγου-διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός :”Ακόμη ένα διατροφικό παιχνίδι εις βάρος των ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να στηριχθούν και να προστατευθούν απο μια ειδική διατροφή και προς όφελος ορισμένων επιτήδειων διαιτολογικών φορέων αποτελεί η ισχυρή διαφήμιση της μακροβιοτικής διατροφής, η οποία προέρχεται απο την Κίνα και απο αβάσιμες και ανυπόστατες μελέτες.

Από τις ανωτέρω αναφορές, το συμπέρασμα το οποίο εξάγεται είναι ότι αν στηριχθούμε σε μια διατροφή, η οποία διαχωρίζει τις διατροφικές επιλογές μας ανάλογα με την εποχή…τότε βρισκόμαστε “ante portas” στην βέβαιη παράκρουση…
Τα θετικά σημεία, τα οποία ενδεχομένως να επιβραβεύθουν αλλά όχι η διατροφή στο σύνολο της, είναι ότι περιλαμβάνει στην βάση της, τα σιτηρά και επιτρέπει τον συνδυασμό διαφόρων ομάδων τροφίμων. Όμως, δεν περιλαμβάνει ειδικές αναλύσεις και εξατομίκευση προς τον κάθε διαιτώμενο, με σκοπό να αποτελεί απλά έναν οδηγό διαβάθμισης των υγιεινών-λιγότερων υγιεινών και ανθυγιεινών τροφίμων.


Η πρόταση, είναι η ακολουθία του μεσογειακού μοντέλου διατροφής, το οποίο επιτρέπει την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, τα οποία αποκλείονται αναιτίως από την μακροβιότική διατροφη και με την σύσταση των ποσοτήτων των τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου”.

Success Story

H βασίλισσα της ποπ είναι η πρώτη διδάξασα σε διατροφικές συνήθειες που διαφέρουν πολύ από τον δυτικό τρόπο ζωής. Προτιμά να τρώει ωμές ή ψημένες παραδοσιακά, ακατέργαστες τροφές. Εκτός από την Madonna και η Alicia Silverstone ακολουθεί αυτόν τον διατροφικό τρόπο ζωής.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη βοήθεια του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά

© 2025 tlife.gr