Έχουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σε απαλλάξει από 4-5 κιλά μέσα σε ένα μήνα -just in time για την παραλία δηλαδή- και παράλληλα θα σου φτιάξει τη διάθεση με τροφές που διώχνουν την ακεφιά μακριά!
“Η καλή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό σύμμαχο κατά του καθημερινού άγχους αλλά και μια τονωτική ένεση για την διάθεσή μας” τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αναστασία Βανδώρου. Ακολούθησε το πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρεις παρακάτω και ανακάλυψε ποιες τροφές κάνουν καλό στο χαμόγελό σου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Aν θέλεις να κατεβάσεις τη δίαιτα στον υπολογιστή σου κάνε κλικ εδώ
Για να κάνες τη δίαιτα πιο εύκολη
Διάβασε τις “οδηγίες χρήσης” παρακάτω και λύσε όλες σου τις απορίες γύρω από το διαιτολόγιο. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αναστασία Βανδώρου σου δίνει το Manual για να κάνεις σωστά τη διατροφή και να έχεις αποτέλεσμα:
1. Ελεύθερα μπορείς να χρησιμοποιείς: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως.
3. Φρούτα: μπορεί να καταναλώσεις οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμό φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.
4. Σαλάτα εποχής: μπορείς να καταναλώνεις οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείς, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.
5. Να καταναλώνεις γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.
6. Στο ψάρι – κοτόπουλο – κρέας να αφαιρείς την πέτσα.
7. Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά έως 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα στο φαγητό και στη σαλάτα.
8. Πράσινο τσάι: προτίμησε εκείνο με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
9. Απόφυγε το ζωικό βούτυρο και προτίμησε τη μαλακή μαργαρίνη.
10. Ποσότητες: 1 μερίδα εστιατορίου {βάρους 150 γρ.(κρεατικά), 200 γρ. (Λαδερά, ζυμαρικά, όσπρια), 30-50 γρ. (τυρί, ψωμί).
11. Αλλαγές στα γεύματα (και στις ήμερες) μπορείς να πραγματοποιείς κατά βούληση.
12. Αλκοόλ : Επιτρέπονται έως 1-2 ποτήρια κρασί ή μπίρα την ημέρα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να
αθροίζονται εάν τυχόν δεν καταναλωθούν κάποιες ημέρες.
13. Να στραγγίζεις τα φαγητά σας (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)
14. Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικατάστησε τα γεύματα με αντίστοιχες τροφές.
15. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι αδυναμία, κόπωση, ατονία, ή δεν καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων, καλό είναι να λαμβάνεις πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, αφού συμβουλευτείς το γιατρό ή το διατροφολόγο ή το φαρμακοποιό.
5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ
Οι “χαρούμενες” τροφές είναι αρκετές. Εμείς συγκεντρώσαμε με τη βοήθεια της διαιτολόγου τις 5 που αν μπουν τακτικά στο διατροφικό σου πλάνο θα σε βοηθήσουν να διώξεις το στρες και ξαναβρείς το χαμένο σου χαμόγελο!!
– «Σοκολατοθεραπεία»: Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα ενισχύει την καλή διάθεση και πλέον πολυάριθμα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 30 γρ. μαύρης σοκολάτας μειώνουν την έκκριση των ορμονών του στρες ενώ παράλληλα αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών, που είναι ουσίες που βελτιώνουν την διάθεση. Τα οφέλη της φαίνεται να κρύβονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Προσοχή ωστόσο στην ποσότητα που θα καταναλώσεις διότι η απολαυστική της γεύση κρύβει πολλές θερμίδες!
– 5 την ημέρα!: Φυσικά αναφερόμαστε στις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Μεταξύ άλλων ευεργετικών τους επιδράσεων, έρευνες δείχνουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.
Μάλιστα, το φυλλικό οξύ που ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, δρα απευθείας στους νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν το άγχος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νεύρα.
Πλούσιες πηγές φυλλικού είναι τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κλπ.
– Οι «απαγορευμένοι» υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί αμέτρητες φορές ότι «παχαίνουν» και για τον λόγο αυτό πολλοί τους αποκλείουν απερίσκεπτα από την διατροφή τους. Η αλήθεια όμως είναι πως περιέχουν ουσίες απαραίτητες για την καλή υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος και κατ’ επέκταση για την καλή μας διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ακολουθούν δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κατά μέσο όρο πιο καταθλιπτικοί, πιο αγχώδεις και πιο ευερέθιστοι σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν καθημερινά μια επαρκή ποσότητα υδατανθράκων.
Πιστεύεται ότι η ευεργετική δράση τους οφείλεται στην σεροτονίνη που αλλιώς αποκαλείται και «ορμόνη της ευτυχίας». Εμπλουτίστε λοιπόν το καθημερινό σας διαιτολόγιο με υδατάνθρακες και ιδίως με σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, όσπρια και καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι.
– Τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά: Καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, τόνος, γαύρος κτλ, εξασφαλίζουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Τα λιπαρά αυτά είναι ωφέλιμα σε πολλές πτυχές της υγείας και πλέον φαίνεται ότι σχετίζονται και με την καλή διάθεση. Συγκεκριμένα, επηρεάζουν τις ποσότητες κάποιων ορμονών στον εγκέφαλο, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες σχετίζονται με την ευτυχία και την ευφορία.
Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε εβδομαδιαία 2-3 μερίδες λιπαρών ψαριών (σολομός, σκουμπρί) και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά (π.χ. μαλακή μαργαρίνη)
– Ανεβασμένη διάθεση με κρόκο Κοζάνης: Το γνωστό μπαχαρικό φαίνεται να έχει κάποιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μάλιστα, μελέτες έχουν συγκρίνει την δράση του με αυτή των αντικαταθλιπτικών, καθώς μπορεί να αυξάνει την διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο δημιουργώντας αίσθημαΠοια είναι η διατροφή της; Τι γυμναστική κάνει; Ποιο είναι το μυστικό του μεταβολισμού της; χαράς. Επιπλέον, μελέτη του 2008 διερεύνησε την επίδραση του σαφράν και στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Οι γυναίκες που είχαν λάβει κάψουλα που περιείχε το μπαχαρικό παρατήρησαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου όπως εναλλαγές στην διάθεση και κατάθλιψη. Αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, το σαφράν είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε μικρές ποσότητες στην διατροφή μας και να δίνει γεύση αλλά και χαρά στην μέρα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ