Site icon TLIFE

Μπορεί η δίαιτα που βρήκες να σε βοηθησει να αδυνατίσεις; Συμβουλές για να το εξακριβώσεις;

Πόσες φορές δεν έχεις πέσει πάνω σε κάποια διάσημη δίαιτα; Η περίφημη Atkins, η βασιλικής αίγλης Dukan ή ακόμη και η δίαιτα της μπανάνας είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδες δίαιτες που έχεις βρει, σου έχουν συστήσει ή για τις οποίες έχεις διαβάσει. Κι έρχεσαι τώρα να αναρωτηθείς; Να κάνει κανείς τη δίαιτα ή να μην την κάνει; Κι αφού όπως διαβάζεις (και πολλές φορές σωστά) την κάνουν τόσοι και τόσοι επώνυμοι, γιατί να μην τη δοκιμάσεις;

Ζητήσαμε τη βοήθεια της διαιτολόγου διατροφολόγου Τσαμπίκας Κοντογιάννου και σου δίνουμε όλες τις πληροφορίες για να ξέρεις πότε να το σκεφτείς και πότε να απορρίψεις από την πρώτη ματιά μια δίαιτα.

Plus: Διάβασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, αλλά και τη γνώμη της ειδικού για 8 διάσημες δίαιτες.

Διάσημες δίαιτες
“Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία υιοθέτησης διαφόρων «διάσημων» διαιτών που πολλές φορές φημολογείται ότι ακολουθούνται και από πολλούς σταρ. Πόσο αληθινά είναι όμως τα αποτελέσματα που υπόσχονται αυτές οι δίαιτες, αλλά κυρίως, πόσο ασφαλείς είναι και κατά πόσον μπορεί να κινδυνεύει η υγεία μας από αυτές” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Μην ξεχνάς πως ακόμη και οι επώνυμοι είναι άνθρωποι με αδυναμίες που, σε πολλές περιπτώσεις, κάνουν ακραίες δίαιτες μόνο και μόνο για την τέλεια εμφάνιση. “Δυστυχώς, επικεντρωνόμαστε στο τι θα γίνει στο διάστημα της διατροφής χωρίς να μας προβληματίζει στο τι θα ακολουθήσει μετά. Οι δίαιτες αυτές, στοχεύουν στην ταχεία μείωση του βάρους και όχι στην υιοθέτηση μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής.” συμπληρώνει η κα. Κοντογιάννου.

Το διαδίκτυο ενημερώνει…

Η ευκολία με την οποία μπορείς να βρεις μια πληροφορία στο internet είναι ευλογία. Αρκεί όμως να είσαι σίγουρη για την πηγή από την οποία ενημερώνεσαι. “Όσον αφορά στο διατροφικό κομμάτι όμως, η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι πάντα θετική. Υπάρχουν ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα που όμως σε κάποια θέματα η ποιότητά τους είναι αμφισβητήσιμη. Αντίθετα υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες μπορούν να αναδείξουν θεματολογία με αυξημένη εγκυρότητα” σημειώνει η διαιτολόγος.

Βασικά tips για να ξέρεις πότε μια δίαιτα δεν είναι αξιόπιστη
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαμπίκα Κοντογιάνου μας δίνει τις πιο βασικές παραμέτρους που πρέπει να σε “ψιλιάσουν” για το γεγονός ότι μια δίαιτα δεν είναι αξιόλογη και επιφέρει κινδύνους για την υγεία:

* Όταν η πηγή που την κοινοποίησε στο διαδίκτυο δεν είναι από καταξιωμένους διαιτολόγους και επαγγελματίες υγείας ή από εγκεκριμένα ιατρικά κέντρα και οργανισμούς.

* Όταν στο τέλος του άρθρου δεν αναγράφει όνομα συγγραφέα και ειδικότητα.

* Όταν στο περιεχόμενο της δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά μόνο κάποιες από αυτές.

* Όταν αποτρέπει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση μια σωστή ισορροπημένη διατροφή να μην περιέχει τα φρούτα και τα λαχανικά ως βασική επιλογή.

* Όταν επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων (αύξηση μυϊκής μάζας, δυσανεξία στη γλουτένη, διαβητικοί κλπ). Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει το παραλήρημα του Hollywood για δίαιτες χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη κτλ. Ένα τέτοιο διαιτολόγιο απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν δυασνεξία στα δημητριακά με γλουτένη ή γαλακτομικά αντίστοιχα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες, δεν μπορούμε να ακολουθούμε το ίδιο πρόγραμμα.

* Όταν οι επαγγελματίες που ανάρτησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της διατροφής.

* Δίαιτες που σε καλούν να καταναλώσεις μόνο υγρά και χυμούς τύπου smoothies για κάποιο χρονικό διάστημα.

* Δίαιτες που να υποστηρίζουν συγκεκριμένο ωράριο ή να έχουν συγκεκριμένη ώρα που σταματάς την τροφή.

Οκτώ διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο
Τώρα που έχεις έναν βασικό οδηγό, η Τσαμπίκα Κοντογιάννου σου αναλύει οκτώ από τις πιο φημισμένες δίαιτες στον κόσμο, εξηγώντας τα θετικά, τα αρνητικά και τους λόγους που μάλλον θα πρέπει να τις αποφύγεις.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσεις περισσότερα για την Atkins, την Paleo, τη South Beach, τη δίαιτα της λαχανόσουπας και πολλές, πολλές άλλες.

Τελικά τι να κάνεις;
Όλες οι δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να υπόσχονται καλλίγραμμα κορμιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρύβουν όμως πολλούς κινδύνους για την υγεία. Για την επιτυχία ενός προγράμματος αδυνατίσματος μην βάζεις ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς και στερήσεις. Άλλωστε, «καλά» και «κακά» τρόφιμα δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, τα άτομα που αποκλείουν αγαπημένα τρόφιμα και ροφήματα από τη διατροφή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν και να ξαναπάρουν το χαμένο βάρος, καθώς η στέρηση τους οδηγεί στην υπερκατανάλωση άλλων τροφίμων.

© 2024 tlife.gr