O ήχος από το κύμα που σκάει στην παραλία χτυπά σαν ρολόι που σου θυμίζει πως ο χρόνος τελειώνει! Κοντεύουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και εσύ δεν έχεις βρει ακόμη την δίαιτα για να χάσεις κιλά! Μήπως τελικά η λύση στο πρόβλημά σου είναι οι χημικές δίαιτες; Έχεις ακούσει τόσα για αυτές… Πόσο όμως καλά γνωρίζεις τι ακριβώς είναι; Και κυρίως, είναι στα αλήθεια ο τρόπος να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά άμεσα και με ασφάλεια;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά αποκωδικοποιούμε κάθε μύθο πίσω από τις χημικές δίαιτες και σου εξηγούμε όσα πρέπει να ξέρεις…
Στη σημερινή εποχή, ο εκάστοτε διαιτώμενος επιθυμεί εν μία νυκτί να αποκτήσει το ιδανικό σώμα δίχως ιδιαίτερο κόπο και πόνο. Αντίληψη εσφαλμένη αλλά δυστυχώς αρκετά ικανοποιητική ώστε ορισμένοι να καρπωθούν την εν λόγω ματαιόδοξη αντίληψη και να εκμεταλλευθούν τον διαιτώμενο στο έπακρον.
Τι είναι η Χημική Δίαιτα;
Η όλη φιλοσοφία βασίζεται στον όρο… Χημεία και πως ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια κιλών αλληλεπιδρώντας “χημικά” με τον οργανισμό. Ποια λοιπόν είναι εκείνα τα τρόφιμα που θα συνεργαστούν με τον οργανισμό σου και θα τον μετατρέψουν σε εκρηκτική μηχανή απώλειας βάρους; Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια τροφή είναι το grapefruit. Άλλοι πάλι το κοτόπουλο και κάποιοι πως την χημική επίδραση την κάνουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί που “σπρώχνουν” τον μεταβολισμό σου να κάψει γρήγορα λίπος.
Τι λέει όμως και ο ειδικός; “Ο όρος χημική δίαιτα είναι ένας όρος ο οποίος σαφώς και δεν υφίσταται! Υπάρχουν αρκετοί φερόμενοι ως διαιτολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν ότι ‘κάνε την συγκεκριμένη χημική δίαιτα και θα χάσεις 5 κιλά την εβδομάδα” εξηγεί ο κ. Κριαράς. “Το ανθρώπινο σώμα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο χημείας, άρα κάθε είδους διαφορετικό διαιτολόγιο-διατροφολόγιο, πεεριλαμβάνει συνδυασμούς τροφίμων και έχει κατανέμει τα θρεπτικά συστατικά με βάση τις διάφορες χημικές διεργασίες του εκάστοτε οργανισμού. Εξ’ ου και κάθε διατροφολόγιο θα πρέπει να αποτελεί πλήρες εξατομικευμένο μέρος του κάθε διαιτωμένου” επισημαίνει.
Χημική ή δίαιτα της πείνας;
Πώς γίνεται όμως να υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως είδαν αποτέλεσμα με μια τέτοια δίαιτα; “Το δυστυχές γεγονός, δεν είναι ότι ορισμένοι απλά πλασάρουν κάθε είδους διατροφή με τον όρο χημική δίαιτα, αλλά για να φανεί πομπώδης, συντάσσουν διατροφή η οποία αγγίζει τα πλαίσια της ασιτίας” τονίζει ο διαιτολόγος. Πριν προλάβεις να πεις “και τι πειράζει” πρέπει να γνωρίζεις πως αν δεν τρέφεσαι ικανοποιητικά βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.
“Είναι εύκολα αντιληπτό ότι κάθε τέτοιου είδους διατροφή, ενδέχεται να προσβάλλει την υγεία του διαιτωμένου. Για παράδειγμα, όταν το κατώτατο σημείο στήριξης του ανθρώπινου οργανισμού είναι οι 1200 θερμίδες, ορισμένες τέτοιες διατροφές προσφέρουν έως τις 800 θερμίδες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το έλλειμμα των 400 θερμιδών θα προσβάλλει την υγεία και την ψυχολογία του διαιτωμένου”
Κίνδυνος για την υγεία και την… κοινωνικότητα!
Πρέπει ο κάθε διαιτώμενος, να αντιληφθεί ότι κάνοντας διατροφή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, διότι έτσι θα αποκλεισθεί και ο ίδιος από το κοινωνικό σύνολο και ενδέχεται να μην διαφυλάξει την ευρωστία του οργανισμού του.
Πόσο εύκολο είναι αν πρέπει να τρως μόνο σαλάτες όλη μέρα να βγεις για φαγητό με φίλους; Δεν είναι φυσικό και επόμενο να αρνηθείς αφού θα σκεφθείς ότι δεν θα μπορείς να καταναλώσει ό, τι θέλεις με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άβολα; “Αυτομάτως, αποκλείει μία κοινωνική συνάθροιση και κατ’ επέκταση αποκλείεται από το κοινωνικό σύνολο” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαεάς.
“Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάνουμε διατροφή για την τόνωση και στήριξη της υγείας μας, αλλά και για να αισθανόμαστε ωραία και κομψά με το σώμα μας, να αρέσουμε τόσο εμφανισιακά όσο και νοητικά και όχι να κάνουμε διατροφή έχοντας κλειστεί στο ‘καβούκι μας’.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ