Σταματάς να τρως ή ακολουθείς κάποια σκληρή -ομολογουμένως- δίαιτα, χάνεις κιλά, σταματάς, ξεχνιέσαι, αφήνεσαι και μετά τα ξαναπαίρνεις. Εύκολα. Και ξανά δίαιτα. Και ξανά τα χάνεις. Και ξανά τα παίρνεις. Και κάτι παραπάνω. Και χάνεις και ξαναπαίρνεις και χάνεις και ξαναπαίρνεις… Και πάει λέγοντας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει το φαινόμενο αυτό, γιο-γιο! “Το φαινόμενο “γιο-γιο” είναι λοιπόν μια διαδικασία «ανακύκλωσης του σωματικού βάρους», που χαρακτηρίζει τις συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους, μέσα από την επαναλαμβανόμενη απώλεια και επανάκτησή του, συνήθως λόγω της εφαρμογής, πολλών διαιτών, συνήθως υπερβολικά υποθερμιδικών και μη σωστά σχεδιασμένων, και βέβαια λόγω της επιστροφής άμεσα στον παλιότερο τρόπο διατροφής και γενικότερα τρόπο ζωής” εξηγεί η Κατερίνα Πέλκα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος.
Φυσικά δεν μιλάμε για ένα-δυο κιλά. Οι γυναίκες που επηρεάζονται από το φαινόμενο γιο-γιο μπορεί να παίρνουν και να χάνουν διαδοχικά, από 3-5 κιλά μέχρι και 10 ή και περισσότερα κιλά.
Πώς θα καταλάβω ότι μου συμβάινει;
Είναι απλό. “Η δίαιτα που μόλις τελέιωσες, ήταν λίγο σκληρή, αλλά είχε άμεσα αποτελέσματα. Έχασες πολλά κιλά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Μόλις όμως σκέφτηκες ότι πλέον μπορείς να φας κανονικά, τότε σε λιγότερο από 2 μήνες πήρες όλα τα κιλά που έχασες, ίσως και 1-2 παραπάνω” περιγράφει η Κλινική Διαιτολόγος Κατερίνα Πέλκα. Μάλιστα, εκείνο που θα παρατηρήσεις αν σε ταλαιπωρεί το φαινόμενο γιο-γιο είναι πως την επόμενη φορά που θα ξανακάνεις δίαιτα θα αισθανθείς μεγαλύτερη δυσκολία να χάσεις τα περιττά κιλά.
Για όλα φταίνε λοιπόν οι “εφήμερες” και εξαντλητικές δίαιτες. Δεν είναι τυχαίο που οι διαιτολόγοι επιμένουν πως όσο πιο γρήγορα χάνεις τα κιλά, τόσο πιο πιθανό είναι να τα πάρεις (και εύκολα) πίσω. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί, όταν ο οργανισμός χάσει απότομα κιλά, συνήθως αυτά είναι μυικός όγκος και νερό και όχι λίπος. “Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, βλέπουν ότι ενώ αδυνατίζουν, μετά από λίγο καιρό παχαίνουν ξανά, γεγονός που τους στρέφει σε μια νέα δίαιτα, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να διαιωνίζεται” σημειώνει η κα. Πέλκα.
Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω μία τέτοια κατάσταση;
Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Κατερίνα Πέλκα σου δίνει μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγεις την “παγίδα”:
● Μικρή απώλεια βάρους. Όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν πως η δίαιτα δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 1 κιλό την εβδομάδα. Για την ακρίβεια, πρέπει να υπολογίσεις να χάσεις μέχρι 1% του σωματικού σου βάρους την εβδομάδα.
● Σταδιακή μείωση θερμίδων. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσεις απότομα τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά. Αν ο οργανισμός νιώσει ότι υποσιτίζεται, τότε θα ξεκινήσεις μια διαδικασία προστασίας του λίπους και έτσι θα χάσεις μυϊκό ιστό και υγρά κι όχι λίπος.
● Ποικιλία στη διατροφή. Η αυστηρή απαγόρευση κάποιων τροφών, δεν σε πιέζει μόνο ψυχολογικά, αλλά κάνει και κακό στον οργανισμό σου. Ένα διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει με μέτρο, όλες τις ομάδες τροφίμων. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκαλέσεις στερητικό σύνδρομο και να πάρεις τελικά πάλι βάρος.
● Γυμναστική. Το έχεις ακούσει εκατομμύρια φορές. Όμως η αλήθεια είναι πως εκτός από την διατροφή σου πρέπει να βάλεις στην ζωή σου και ένα πρόγραμμα εξάσκησης. Η άσκηση τονώνει το μυϊκό σύστημα και προστατεύει τη σωστή λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού (δηλαδή των καύσεων που κάνει ο οργανισμός σου). Άλλωστε, αν συνδυάσεις την δίαιτα με την άσκηση, έχεις βρει το κλειδί για την διατήρηση του νέου βάρους.
● Τακτικός έλεγχος του βάρους. Τελείωσες τη δίαιτα και έχεις φτάσει πλέον στο επιθυμητό βάρος. Αυτός δεν είναι λόγος να βάλεις τη ζυγαριά σου στην αποθήκη. Κι αν ακόμη δεν ζυγίζεσαι καθημερινά, καλό είναι να παρατηρείς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τα ρούχα στο σώμα σου. Έχε στο μυαλό σου πως δεν πρέπει να “ξεφύγεις” πέρα από τα 2-3 κιλά. Αν δεις ότι έχεις πάρει περισσότερα, τότε πρέπει να προσέξεις περισσότερο την διατροφή σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ