Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκες σε ζυγαριά; Μήπως είσαι κι εσύ από τις γυναίκες που ιδρώνουν μόνο στην ιδέα ότι η ζυγαριά θα τους δείξει την “ωμή” αλήθεια; Ή μήπως έχεις σχέση λατρείας με αυτή και σημειώνεις ακόμη και το τελευταίο γραμμάριο;
Είναι καιρός να αλλάξεις συμπεριφορά και να δεις τη ζυγαριά ακριβώς όπως της πρέπει! Ένα αντικείμενο δηλαδή όπως όλα τα υπόλοιπα. Που σκοπό έχει να καταγράφει το σωματικό βάρος και τίποτε άλλο. Μην της δίνεις περισσότερα δικαιώματα… ούτε μεγαλύτερη αξία! Τόσα ξέρει, τόσα λέει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εμμονή με τη ζυγαριά
Την παρακολουθείς καθημερινά ή τη σιχαίνεσαι και την έχεις αποκλείσει από τη ζωή σου εντελώς. Όπως και να ‘χει σημαίνει ότι είναι ένα αντικείμενο που σε επηρεάζει ψυχολογικά. Η ψυχολογία σου δηλαδή εξαρτάται από ένα αντικείμενο. Spooky!
Αν ο “χρησμός” της είναι ευοίωνος νιώθεις ενθουσιασμό, αν ο “χρησμός” της είναι απογοητευτικός για σένα τότε πέφτεις. Και λίγο πριν την πλησιάσεις σε πιάνει αγωνία, άγχος, φόβος!
Πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τη ζυγαριά γιατί σύμφωνα με την Διατροφολόγο Διαιτολόγο Βασιλική Κούργια, ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές καταφέρνεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το ποθητό.
Ζυγαριά ίσον κακή ψυχολογία ίσον κίνδυνος…
-Να μειώσεις δραματικά το φαγητό με αποτέλεσμα να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου, αλλά και μακροπρόθεσμα τον μεταβολικό σου ρυθμό.
-Να εξαντληθείς σωματικά και ψυχολογικά. Η στέρηση μπορεί να σε οδηγήσει σε κρίσεις υπερφαγίας, ακριβώς μετά την κρίση αφαγίας που προκάλεσε το αποτέλεσμα της ζυγαριάς.
-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι αυξομειώσεις αυτές στο βάρος, οδηγούν σε διατροφική διαταραχή (ψυχογενής βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή και ψυχογενής ανορεξία ή άτυπη μορφή διατροφικής διαταραχής)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό (με εξαίρεση παθολογικές καταστάσεις ) είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας, η αύξηση του ποσοστού ενυδάτωσης του οργανισμού, η ύπαρξη προεμμηνορρησιακού συνδρόμου ή γαστρεντερολογικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, αλλά και ακόμα η λάθος διεξαγωγή του προγράμματος (υποσιτισμός ή υπερφαγία)” σύμφωνα με την διατροφολόγο.
Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Το ζητούμενο άλλωστε είναι η σωστή διατροφή και όχι οι αριθμοί. Και μην ξεχνάς ότι το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου και η κακή ψυχολογία ανεβάζουν το νούμερο της ζυγαριάς. Άρα; Η ζυγαριά προκαλεί άγχος και το άγχος ανεβάζει το νούμερο της ζυγαριάς. Φαύλος κύκλος.
Εκείνο που είναι πιο σημαντικό να συγκρατήσεις είναι πως η ζυγαριά είναι απλώς ένα μέσο να ελέγχεις το σωματικό σου βάρος. Και όχι ένα μέσο που ορίζει την ψυχολογία σου και τη διάθεσή σου.
Επιτυχία θεωρείται να μάθεις να κάνεις δίαιτα για το καλό της υγείας σου και μέσα από αυτή τη διαδικασία:
-
Να αναγνωρίζεις την προσπάθειά σου.
-
Να προσπαθήσεις να διαφοροποιήσεις τις λανθασμένες συνήθειες και συμπεριφορές που σε έφεραν αντιμέτωπη με τα παραπάνω κιλά.
-
Να καταφέρεις να προσαρμόσεις τις συνήθειες σου με τις ανάγκες του οργανισμού σου.
-
Να κατανοήσεις τη χρησιμότητα της τροφής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
-
Να προσπαθήσεις να διακρίνεις και να αντιμετωπίζεις τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας.
-
Να αποφεύγεις να ζυγίζεσαι όταν ξέρεις ότι επηρεάζει την ψυχολογία σου.
- Να βάζεις κάθε μήνα ένα στόχο και όταν αυτός επιτευχτεί να θέτεις τον επόμενο.
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Διατροφολόγου Διαιτολόγου Βασιλικής Κούργια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ