Ζέστη, υψηλές θερμοκρασίες, δροσιστικό φαγητό. Κάπως έτσι μπορείς να περιγράψεις το φετινό καλοκαίρι που είναι πραγματικά καυτό. Αλήθεια, τι σκοπεύεις να φας τις επόμενες ημέρες; Ξέρεις αυτές που ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς και η υπομονή σου θα δοκιμαστεί. Μην αγχώνεσαι! Σου ετοιμάσαμε ένα άκρως δροσιστικό μενού με πιάτα που ο ουρανίσκος σου θα λατρέψει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 200 περίπου γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουτ. της σούπας δυόσμο
- 5 αβγά
- 1/2 κιλό παρμεζάνα, τριμμένη
- 150 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, πλένεις πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα περνάς από τον τρίφτη που τρίβεις γενικά κρεμμύδι, σκόρδο κτλ.
- Στο ίδιο μπολ με το τριμμένο κολοκύθι προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από αλεύρι) στο ίδιο μπολ και ανακατεύεις πολύ καλά.
- Μόλις ανακατέψεις, πρόσθεσε το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις, ώστε να πάρουν το σχήμα από μικρά μπαλάκια.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 25 – 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
- Σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας τοποθετείς τους κολοκυθοκεφτέδες και αφήνεις το χαρτί να απορροφήσει το λάδι.
Καλοκαιρινή σαλάτα με προσούτο, πεπόνι και μοτσαρέλα
Υλικά:
- 1 μέτριο πεπόνι
- 6 φέτες προσούτο
- 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
- 4 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. μοτσαρέλα (6 μικρά μπαλάκια)
- 60 γρ. ρόκα
- Μερικά φύλλα βασιλικού
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, κόβεις το πεπόνι στα δύο κομμάτια και το καθαρίζεις, για να φύγουν τα κουκούτσια του. Το κόβεις σε φέτες και τις αφήνεις στην άκρη για λίγο.
- Παράλληλα, ανακατεύεις σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με το λεμόνι.
- Καθαρίζεις πολύ καλά τη ρόκα και την τοποθετείς στη βάση ενός μπολ.
- Παίρνεις τις φέτες προσούτο και τις τοποθετείς κυματιστά στο ίδιο μπολ. Προσθέτεις το κομμένο πεπόνι και τις μπαλίτσες μοτσαρέλα.
- Ραντίζεις με το dressing ελαιόλαδου και λεμονιού.
- Αλατοπιπερώνεις και απολαμβάνεις!
Κρύα ντοματόσουπα
Υλικά:
- 4 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες
- 1/2 αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 φλιτζανιού κόκκινη (όχι καυτερή) πιπεριά
- 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, λιωμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1 σκελίδα ρίγανη
- 1 σκελίδα μαύρο πιπέρι (για γεύση)
- 470 ml ντοματοπολτός
- 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Χυμός από ένα lime
- 1 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 2 κουτ. της σούπας βασιλικός
- αλάτι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπλέντερ, αναμειγνύεις όλα σου τα συστατικά εκτός από τον ντοματοπολτό και τα ελαιόλαδα. Χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζεις το παραπάνω μείγμα και στο ίδιο μπλέντερ, τοποθετείς τον ντοματοπολτό, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το χυμό από lime. Χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μόλις “δέσει” το μείγμα σου, αρχίζεις και προσθέτεις σταδιακά το πρώτο μείγμα που είχες χτυπήσει. Κρατάς την μέτρια ένταση και σιγά – σιγά αυξάνεις την ποσότητα που ρίχνεις.
- Μόλις αποκτήσει βελούδινη υφή, αδειάζεις το μείγμα σε ένα πολύ μεγάλο μπολ, το οποίο σκεπάζεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο, για να κρυώσει, περίπου για δύο ώρες.
Μακαρονάδα Cacio e Pepe
Υλικά:
- 1 συσκευασία σπαγγέτι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 6 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι, ακόμα καλύτερο αν έχεις μύλο
- 2 φλιτζάνια τριμμένο πεκορίνο
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις τα ζυμαρικά σου ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζεις και αφήνεις στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρεις αρχικά το σκόρδο και το πιπέρι για 2 λεπτά. Προσθέτεις τα ζυμαρικά σου και το τριμμένο πεκορίνο. Σιγοβράζεις με μισή κούπα νερό και ανακατεύεις για 1 λεπτό ακόμη. Χαμηλώνεις την ένταση και αφήνεις τα ζυμαρικά σου για ακόμα 2 λεπτά.
- Μοιράζεις σε μερίδες και σερβίρεις με λίγο πιπέρι από πάνω.
Σορμπέ καρπούζι
Υλικά:
- 3 1/2 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
- 2 κουτ. της σούπας χυμό λάιμ
- 1/4 του φλιτζανιού νερό
- 1 κουτ. του γλυκού μέλι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, καθαρίζεις πολύ καλά το καρπούζι και αφαιρείς τους σπόρους του.
- Στρώνεις σε ένα πυρέξ το καρπούζι σου, το σκεπάζεις και το αφήνεις στην κατάψυξη για 6 ώρες.
- Μόλις περάσει η ώρα, χτυπάς σε ένα μπλέντερ το παγωμένο καρπούζι με το χυμό από λάιμ, το νερό και το μέλι.
- Τοποθετείς το μείγμα σου στην κατάψυξη για 30 λεπτά και απολαμβάνεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ