Μια νέα μέρα ξεκίνησε κι εμείς είμαστε έτοιμες να καταρρίψουμε κάθε μύθο. Φάση “Myth Busters”. Κάθε μύθο, εννοείται, που αφορά στο αδυνάτισμα και τις δίαιτες. Μέχρι στιγμής ξέραμε δέκα πράγματα, αποφεύγαμε μερικά ακόμα και η ζωή μας κυλούσε έτσι. Ο αριθμός στη ζυγαριά όμως… δεν κυλούσε προς τα κάτω. Και αυτό γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε σε μερικούς μύθους που για κάποιο λόγο έχουν αποθηκευτεί στο σκληρό μας δίσκο. Ποιοι είναι αυτοί; Δίνω το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, η οποία μας εξηγεί τα πάντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχει η γενική άποψη πως ακολουθώ χρόνια κάποιες διατροφές – δίαιτες και ως εκ τούτου γνωρίζω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες πια στο διαδίκτυο, οι οποίες πρέπει φυσικά να φιλτράρονται πριν υιοθετηθούν. Πολλές φορές, καταφεύγουμε σε λανθασμένες συμπεριφορές που έχουν το άκρως αντίθετο αποτέλεσμα.
Ας απομυθοποιήσουμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις αντιλήψεις σχετικά με τη διατροφή.
1. Παραλείπω γεύματα για να χάσω πιο γρήγορα
Υπάρχει η άποψη πως μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνουμε θα μειώσουμε πιο γρήγορα το βάρος μας. Καταναλώνοντας λίγες θερμίδες, το σώμα τείνει να αποθηκεύει πιο εύκολα. Χρειαζόμαστε συνεχώς ενέργεια ώστε να μπορούμε να μεταβολίζουμε και να κρατάμε τον μεταβολισμό μας ενεργό. Μειώνοντας γεύματα, αυτό που ουσιαστικά καταφέρνουμε είναι να νιώσουμε πολύ πεινασμένοι με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε την διπλάσια ποσότητα. Τα σνακ είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε συνεχώς χορτάτοι, να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού και φυσικά να αυξάνουμε τις καύσεις του μεταβολισμού μας.
2. Δεν τρώω πρωινό για να μην πάρω παραπάνω θερμίδες
Το πρωινό είναι το γεύμα που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας, θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα και θα μας “γλιτώσει” από την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο. Καταναλώνουν λιπαρά προϊόντα γιατί θεωρούν πως είναι πρωί και μέχρι το βράδυ θα τα έχουν “κάψει”. Όλες αυτές οι συμπεριφορές δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Χρειαζόμαστε μεν ένα πλούσιο πρωινό, αλλά ποιοτικά και όχι ποσοτικά!
3. Δεν τρώω βραδινό μετά τις 20:00
Η ώρα που θα φάει κάποιος, δεν έχει σημασία, αν η ημερήσια πρόσληψη του σε θερμίδες είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Εκείνο που έχει σημασία είναι το τελευταίο μας γεύμα να είναι τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο. Παρά την πολύ γνωστή άποψη ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται το βράδυ αποθηκεύονται ως λίπος, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε αν θέλουμε να χάσουμε να βάρος, είναι να μοιράζουμε τις θερμίδες μέσα στην ημέρα σε όλα τα γεύματα και να μην υπερβαίνουμε το σύνολο των θερμίδων που είναι ιδανικό για τον καθένα μας.
4. Τα προϊόντα light δε παχαίνουν
Χαρακτηρίζουμε “Light” τα τρόφιμα τα οποία έχουν χαμηλότερα λιπαρά ή λιγότερη ζάχαρη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες! Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως επειδή κάποιο τρόφιμο έχει χαμηλότερα λιπαρά μπορεί να καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Επιλέγουμε να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά αντί για ένα τρόφιμο πλήρες ώστε να έχουμε χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών. Με το να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα ουσιαστικά δεν καταναλώνουμε λιγότερα λιπαρά. Για να έχουμε λοιπόν κάποιο όφελος θα πρέπει να κρατήσουμε την ποσότητα σταθερή.
5. Το ψωμί παχαίνει
Πριν κατηγορήσουμε το ψωμί θα πρέπει να το αναλύσουμε λίγο. Tο ψωμί βρίσκεται στην βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, κάτι που το καθιστά ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας. Μέσα στα πλαίσια λοιπόν μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν παχαίνει. Aυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε όσο ψωμί θέλουμε. Συνήθως ο τρόπος που τρώμε το ψωμί ευθύνεται για τις επιπλέον θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αφού συχνά το συνδυάζουμε με ζυμαρικά ή το “βουτάμε” στο λάδι της σαλάτας, και πολλά άλλα. Όσον αφορά τώρα στο είδος του ψωμιού, και τα δύο είδη ψωμιού (λευκό και ολικής άλεσης) έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. H βασική διαφορά τους είναι στο γλυκαιμικό δείκτη. Tο ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη προστασία της καρδιάς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το λευκό ψωμί μας είναι άχρηστο.
6. Έφαγα πολύ, θα παραλείψω ένα γεύμα
Όσο και να έχεις φάει σε ένα γεύμα, δεν πρέπει να παραλήψεις τα επόμενα. Όταν δεν δίνουμε τροφή στον μεταβολισμό μας για πολλές ώρες επιβραδύνεται. Για να κρατήσουμε ενεργοποιημένο να μεταβολισμό μας πρέπει να κάνουμε μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες. Το καλύτερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε κανονικά την υπόλοιπη ημέρας μας, καταναλώνοντας όλα μας τα γεύματα, δίνοντας απλώς προσοχή στις επιλογές μας.
7. Δεν τρώω υδατάνθρακες για να αδυνατίσω πιο γρήγορα
Αποφεύγω τους υδατάνθρακες, άρα χάνω βάρος. Αυτή είναι μία πολύ κοινή αντίληψη, η οποία δεν έχει πραγματικά καμία βάση. Μπορεί αρχικά να χάσεις κιλά αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, σύντομα όμως θα τα πάρεις πίσω όταν επιστρέψεις σε έναν κανονικό τρόπο διατροφής. Οι υδατάνθρακες, αν τους χρησιμοποιήσουμε έξυπνα σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής μπορούν να βοηθήσουν. Αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά κ.τ.λ. και επιλέγουμε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και φρούτα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό και την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.
8. Δεν τρώω τρόφιμα με γλουτένη για να αδυνατίσω
Η άποψη αυτή είναι μια απλή παρανόηση. Η γλουτένη σε υγιείς ανθρώπους δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Αφορά μόνο ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Για να χάσει κάποιος κιλά πρέπει απλώς η συνολική ημερήσια πρόσληψη του σε θερμίδες να είναι χαμηλότερη από την ημερήσια δαπάνη του σε θερμίδες.
9. Αφού γυμνάζομαι μπορώ να φάω όσο θέλω
Για να χάσει κάποιος βάρος θα πρέπει να μην προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά – καίει. Ακόμη και κάποιος που γυμνάζεται δεν εξαιρείται από αυτό τον κανόνα. Φυσικά και οι δαπάνες του είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες από κάποιον που έχει καθιστική ζωή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτόματα αδυνατίζει ότι και αν καταναλώσει.
10. Η μπανάνα παχαίνει
Η αλήθεια είναι ότι η μπανάνα έχει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα φρούτα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να “παχύνουμε” ακόμη και αν τρώμε μπανάνα σε καθημερινή βάση. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μας δίνει άμεση ενέργεια καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (1 κανονική μπανάνα αποδίδει περίπου 27 γραμμάρια υδατανθράκων) που είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα και την αποφυγή της έντονης επιθυμίας για “τσιμπολόγημα”. Η μπανάνα μας χορταίνει και αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για επιδόρπιο, αντί για κάποιο άλλο γλυκό, το οποίο θα μας προσφέρει “κενές” θερμίδες, δηλαδή χωρίς καμία θρεπτικά αξία.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ