Θα ήθελες να γνωρίζεις ποιες τροφές δεν θα έβαζε ποτέ στο μενού σου ένας επαγγελματίας διαιτολόγος- διατροφολόγος, ο οποίος έχει μελετήσει πολύ τι κάνει πραγματικά καλό στο σώμα μας; Μην ξεχνάς άλλωστε ότι δοκιμάζουν πρώτα οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους, τους βασικούς κανόνες για μία ισορροπημένη διατροφή, καλή υγεία και καλλίγραμμη σιλουέτα προκειμένου, να κάνουν practice των συμβουλών που μας προσφέρουν.
Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλή Παναγιώτου, προτείνει να πιάσουμε ένα μήλο στο χέρι και να διαβάσουμε τις παρακάτω «απαγορευμένες» τροφές, που δεν θα έμπαιναν ποτέ και σε κανένα μενού, πόσο μάλλον στο δικό μας που προσπαθούμε να χάσουμε κιλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1.Ζυμαρικά συνδυασμένα με ψωμί, γιατί πρόκειται για μία έκρηξη υδατανθράκων και ο οργανισμός μας δεν έχει ανάγκη από τόσο άμυλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2.Μεγάλες και συχνές ποσότητες αλκοόλ γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις γαστεντερικές διαταραχές.
3.Μπάρες δημητριακών και πρωτεϊνικές μπάρες, γιατί συνήθως συνοδεύονται από αυξημένη ποσότητα ζάχαρης και άλλα συστατικά τα οποία τελικά δεν είναι και τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε. Εναλλακτική επιλογή είναι οι μπάρες βρώμης.
4.Πατατάκια και προτηγανισμένες πατάτες, γιατί έχουν πολλά trans λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία και η ημερήσια πρόσληψή τους πρέπει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να είναι μηδενική. Εναλλακτικά μπορούμε μια φορά τον μήνα να τα καταναλώνουμε σπίτι μας με μη χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο και χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να την απορρόφηση της μεγαλύτερης ποσότητας του ελαιολάδου.
5.Προϊόντα σόγιας, γιατί είναι συνήθως χημικά επεξεργασμένα και γενετικά τροποποιημένα.
6.Σφολιάτες και προϊόντα φούρνου όπως κέικ, μάφιν, γιατί αποτελούν θερμιδική βομβα, έχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και όταν είναι κατεψυγμένα, αρκετά συντηρητικά.
7.Αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί- smoothies, γιατί καταναλώνοντάς τα προσλαμβάνεις πολλές θερμίδες σε λιγότερο από ένα- άντε δύο- λεπτό/ -ά! Πρόκειται για προϊόντα επεξεργασμένα, με πολλές θερμίδες και δεν προσφέρουν τα διατροφικά οφέλη που έχουν τα ωμά φρούτα και λαχανικά που τα απολαμβάνουμε ολόκληρα και φρέσκα.
8.Ζαχαρωτά και γλυκά, γιατί δεν έχουν θρεπτικά συστατικά και ουσιαστικά δεν προσφέρουν κάτι θετικό στον οργανισμό μας αφού ακόμη και η ενέργεια που δίνουν, είναι προσωρινή.
9.Μαργαρίνη, γιατί έχει πολλά trans λιπαρά. Όταν λοιπόν υπάρχει η επιλογή βούτυρο ή μαργαρίνη, διαλέγουμε μαργαρίνη με ελαιόλαδο!
10.Δημητριακά πρωινού, γιατί τα περισσότερα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε προσθήκη ζάχαρης. Ο στόχος είναι λιγότερα από 6 γραμμάρια ζάχαρης σε κάθε μερίδα. Εναλλακτικά προτείνουμε τις νιφάδες βρώμης που έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και υψηλό δείκτη κορεσμού.
11.Ρυζογκοφρέτες, γιατί έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περίπου κατά 91% (εξαρτάται ανά περίπτωση). Μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, αλλά με μέτρο. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις ρυζογκοφρέτες που περιέχουν σοκολάτα γάλακτος, γιατί ανεβάζουν τις θερμίδες και τα σάκχαρα στο αίμα.
12.Fat- free ή χαμηλών λιπαρών προϊόντα, γιατί έχουν άλλα υποκατάστατα, συντηρητικά και συνήθως αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, γεγονός που τελικά αποδεικνύεται πιο fatty από το λίπος.
13.Αλλαντικά: Προτιμήστε κρέας και τροφές στις οποίες το σώμα σας δεν αναγνωρίζει καμία χημική επεξεργασία.
Extra info από τον ειδικό: Απαγόρευση στη διατροφή σημαίνει μέτρο
Σύμφωνα με το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου η δίαιτα δεν πρέπει να είναι στερητική και η ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να αποκλείει τροφές. Σε αυτή τη λογική η “απαγόρευση” σημαίνει μέτρο. Άρα τις παραπάνω τροφές μπορούμε να τις καταναλώνουμε κατά περιόδους στη ζωή μας, αρκεί να μην υπάρχει συστηματικότητα. Τις απαγορεύουμε από ένα συστηματικό διατροφικό πλάνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ